2010. július 31., szombat

Mi legyen a reggeli?



Hétközben a mi családunkban nincs fontos szerepe a reggelinek, mindenki különböző időben megy amerre lát, azt eszik, amihez kedve van, és ott ahol tud. Felnőtteknél ez főként a munkahelyen történik, gyereknél pedig a suliban. Viszont hétvégén sűrűn elhangzik a fenti kérdés, vagy kapok rá értelmes választ, de inkább nem és akkor nem jutottam előrébb, ismét nekem kell megoldani a hatalmas problémát. A közös villásreggeli nálunk mostanság nehezen összehozható, ugyanis tinédzser a gyerek és nehogymár felkeljen "hajnalban", hogy együtt ülhessünk az asztalhoz. Nem csinálok nagy ügyet belőle, hadd aludjon, ha jól esik, nem sokáig teheti, hipp-hopp felnőtt lesz, tele feladattal, munkával, gonddal, bajjal....
Ez a kence, amit mutatok, nagyon megfelelő, akkor, ha hárman két ütemben reggelizünk. Nem lesz semmi baja, mert a hűtőben várakozik, és mindenki akkor veszi elő és keni a kenyerére, amikor akarja. Kifejezetten jót tesz neki, ha előre elkészül és érnek az ízek. Semmi extra hozzávaló nem kell hozzá, annyit említek meg, hogy juhtúróimádók a teljes adagot készíthetik abból, én tekintettel voltam Gyermekemre, akinek túl karakteres a bryndza íze, úgyhogy lágyítottam tehéntúróval.


Hozzávalók:

12,5 dkg tehéntúró
12,5 dkg juhtúró
10 dkg füstölt, húsos szalonna
1 dl tejföl
kb. 3 evőkanálnyi aprított snidling
1 db diónyi méretű hagyma
bors
őrölt kömény



Elkészítés:

A szalonnát csíkokra, majd nagyon apró kockákra vágom, egy serpenyőben kiolvasztom, majd kiszedem a pörcöket. A túrót összekeverem a tejföllel, óvatosan sózom, borsozom, szórok bele pici őrölt köményt. Hozzáadom a lereszelt hagymát és az aprított snidlinget. Jól kikavarom és legvégül átdolgozom a mini pörc darabokkal is. Jól lehűtve fogyasztandó.
Kellemes fütös íze van a szalonnától, kenyérrel, egyéb péksüteménnyel nagyon finom.

Ötlet: Négy alapíz szakácskönyv

2010. július 24., szombat

Pár nap pihi



Néhány napig mellőzöm a főzést, kicsit pihenünk, kikapcsolódunk.
Míg nem jövök, úgy bejegyzéssel, addig is jó nézelődést, olvasgatást !

2010. július 23., péntek

Hideget, citromosat


                            


Erre a desszertre a legrosszabb indulattal sem lehet azt mondani, hogy macerás és ilyen melegben nincs kedvem elkészíteni. Valami ilyesmit kívántam, gyümölccsel. De sajnos nem láttam abban az üzletben, ahová lehetőségem volt bemenni, semmilyen normális és bizalomgerjesztő gyümölcsöt, úgyhogy gyorsan átgondoltam, hogy s mint tovább. Láttam, hogy van citromos joghurt, s tudtam, hogy már megvan a megoldás. Vettem még két lime-ot és teljes megelégedettséggel tértem haza. Egyébként ez egy közismert joghurttorta receptje,(amit nagyon régen nem készítettem már) kihagyva belőle az összes cukor.



Hozzávalók:

4 db citromos joghurt (Danone activia)
fél doboz natúr joghurt (175 g-os fele)
1 kisebb lime kicsavart leve
2 dl tejszín
1 cs étkezési zselatin (2 dkg)


Elkészítés:

A joghurtot egy edénybe teszem, elkeverem benne habverővel a zselatint és lassú tűzön felmelegítem. Fontos, hogy ne forrjon fel!!!
Langyosra hűtöm és beleöntöm a tejszínt és limelevet. Poharakba töltöm, teljesen kihűtöm és hűtőszekrénybe teszem fogyasztásig.
Pohárból vagy tányérra borítva is fogyasztható. Ha ki akarjuk majd borítani, akkor vízzel kiöblített pohárba töltsük, úgy könnyebben kicsúszik majd a tányérra.
Nekem négy fagyis pohárra való adag lett belőle, a poharak 3 dl-esek, de nem lettek tele.

Megjegyzés: Megkóstoltam a citromos joghurtot és úgy gondoltam elég édes, nem kíván több cukrot. Ha natúr joghurtból készítjük, akkor több limelé vagy citromlé kell bele és mehet hozzá cukor is. Egyébként mindenki maga döntse el, mennyire kívánja édesre készíteni.
Kb. 2-3 óra alatt teljesen megszilárdul.

2010. július 22., csütörtök

Kényelmes süti


Vettem néhány kg sárgabarackot, gyönyörűek voltak, de másnapra -teljes meglepetésemre- irtóra megpuhultak és lett benne jó néhány, ami helyenként barnulni kezdett. Valószínű, hogy megnyomódtak, míg haza szállítottam őket. Még aznap ettem belőle bőségesen, alig bírtam mozogni, úgy teledobáltam vele magam. Lekvárfőzést abszolút nem terveztem, viszont készült belőle leves, illetve megsütöttem a várólistás lusta asszony sütit. Két helyről is lementettem (itt és itt megtalálhatóak), végülis Maci verziója mellett döntöttem. A sütiből szintén túlettem magam, úgyhogy mostmár teljesen le van csillapodva a sárgabarack utáni sóvárgásom.
Kíváncsi lennék, milyen lehet ez a süti, ha összekeverem a lisztet a tojással és a tejjel. Akkor egy tejespitét kapok. Nem? Valaki esetleg próbálta már úgy?

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
5 dkg búzadara
1 cs sütőpor
20 dkg cukor
2 cs vaniliás cukor
3 tojás
3 dl tej
10 dkg vaj
fél kg túró
másfél bögre aprított sárgabarack (a bögre 2 dl-es)


Elkészítés:

A lisztet, búzadarát, sütőport és a cukor felét összekeverem. 22*27 cm belméretű tepsit kivajazom (kb. a vaj felét használom el hozzá) és beleszórom a lisztes keverék felét. A túróhoz adom a cukor másik felét és egy cs. vaniliás cukrot, majd rászórom a lisztrétegre, ami már a tepsiben van. A megmosott, kimagvalt barackot apró kockára vágom és egyenletesen elosztom a túró tetején, majd megszórom a lisztes keverék maradék részével. A tojásokat villával felverem, a másik csomag vaniliás cukrot beleszórom, hozzáöntöm a tejet, összekavarom és rálocsolom a tepsiben lévő sütire, majd a maradék vajat megolvasztom és rácsurgatom a süti legtetejére, majd előmelegített sütőbe dugom, légkeveréssel, 175 fokon sütöm 30-35 percig.

Melegen nem szeletelhető, meg kell várni, míg legalább langyosra hűl. Könnyen ki lehet szedni a tepsiből, a bőséges vajazásnak köszönhetően. Tálaláskor esetleg még porcukrozható.

2010. július 20., kedd

Paradicsom mánia


A nokedlit nagyon szeretem, főként köretként, de  önálló fogásként is, valamivel társítva, pl. túróval, juhtúróval, tojásosan vagy paradicsomosan, mint ennél a receptnél. Volt még a felbontott paradicsomitalból, amit fel tudtam használni ehhez a könnyű vacsorához. Adtam hozzá zöldfűszereket és tejföllel szelidítettem a paradicsomízt. Természetesn bármilyen tésztára önthető ez a mártás, pl. vajon sütött halhoz nagyon passzol, mint köret. Egy picit be lehet tenni a sütőbe is akár, addig míg ráolvad a sajt. A   forróságra való tekintettel, én most  nem kapcsoltam be a sütőt,   egyébként is gyors vacsinak szántam. Így is nagyon finom volt.


                             


                            


2010. július 18., vasárnap

Paradicsomleves, főzés nélkül


Bőségesen teremnek a paradicsomtövek a kertben, a bazsalikomról is szedhettem végre (magról vetettem, és nehezen akart megindulni).  Ennek örömére, ebből a két fő alapanyagból készült a leves.
Nagy előnye, hogy nem kell főzni és hamar elkészül, ha minden hozzávaló előre hűtött, akkor azonnal lehet fogyasztani. Nagyon jól esik  nagy forróságban a szervezetnek. Tele van vitaminnal,  nagyon könnyű és nem terheli meg a gyomrot.
Nálunk a férjem nincs odáig a paradicsomlevesért, igaz, hogy ez nem a klasszikus leves, de köszöni nem kéri. :) 


 

Hozzávalók, 2 személyre:
6 dl paradicsom ital
20 dkg friss, kemény húsú paradicsom
4 dkg reszelt sajt
1 ág rozmaring
2 kisebb ág kakukkfű
3 szál petrezselyemlevél
3 nagy szál bazsalikom
2 evőkanál oliva olaj

Elkészítés:

A sajtot, zöldfűszereket, olajat összeturmixolom. A paradicsomot megmosom, szárazra törlöm és apró kockákra vágom, a kehely aljára pakolom és ráöntöm a hideg paradicsom italt,  amibe keverek egy kávés kanál fűszeres krémet. Tálaláskor még adható hozzá a fűszerszószból, ki mennyire szereti az intenzív ízeket. Sót nem tettem bele, mert a paradicsomlé megfelelő ízesítésű, és a sajt is lehet sós. Kóstolás után mindenki maga döntse el, esetleg utánsózza-e.

 

2010. július 15., csütörtök

Jégkocka a levesben




Nálunk népszerű a gyümölcs leves, ilyen melegben pedig még sűrűbben főzök (kérésre). Egy lábassal készítek, ha elfogyott, jöhet a következő adag, a következő gyümölcsből. Most az ananász volt a soros. Frisset nem kaptam, ezért konzervből készítettem, ami talán még praktikusabb ehhez a leveshez. Nem kellett bajlódni a hámozással, kockázással. Egy főzött alapot készítettem, amibe belekerült a lecsöpögtetett gyümölcs, de azt  már nem főztem. A jégkocka dobja fel igazán, itt találtam az ötletet.  Jól behűtve, valamennyit enyhít a szenvedésünkön, amit ez a hőség okoz.

Hozzávalók:
2 doboz ananász konzerv 
cukor ízlés szerint (kb. egy-másfél eveőkanál nálam)
2 dl tejföl vagy tejszín
1 ek liszt (vagy keményítő)
csipetnyi gyömbér
csipetnyi fahéj

175 g natúr joghurt
néhány citromfű levél
1-2 tk. porcukor

Elkészítés:

A joghurtot összekeverem a porcukorral, hozzáadom a darabolt citromfüvet, majd belekanalazom a jégkockatartóba és beteszem a fagyasztóba. (Ez nálam reggel történt, a levest pedig vacsorára készítettem.)
Az ananászlevet beleöntöm egy lábasba, kipótolom, annyi vízzel, hogy összesen 1 liter folyadékom legyen, majd sót teszek bele, cukrot is és felforralom. A lisztet kikavarom a tejföllel és adok hozzá néhány merőkanálnyi forró levet, alaposan elkeverem, majd behabarom vele a levest. Kiforralom, szórok bele gyömbért, fahéjat. Ha kicsit hűlt, beleteszem az ananász kockákat. Alaposan lehűtöm, tálaláskor teszek bele joghurt jégkockát.



2010. július 14., szerda

Csirkemájas egytál





A csirkemájjal úgy vagyok, mint a muffinnal vagy a leveles tésztával. Mindig kisegít szorult helyzetben. Sietős, nincs kedvem főzni napokon jól jön egy adag csirkemáj, gyorsan össze lehet hozni belőle egy gyors vacsit, ráadásul még örül is neki a család, merthogy szeretik. Ismét csomboros kedvemben voltam, használtam hozzá egy kisebb adagot, a füstölt szalonnával nagyon remek ízt adott a májnak. Köretként újkrumplit pároltam.



2010. július 11., vasárnap

Skalpolt muffinok


Ha nincs kedvem igazán sütni, de mégis kellene valami desszert, akkor lép színre a leveles tészta vagy a muffin. A muffin nagy előnye, hogy gyorsan össze lehet dobni és nagyon változatosan lehet ízesíteni. Most a tésztájába nem tettem semmilyen gyümölcsöt és egyéb "kelléket", viszont megskalpoltam őket és megkentem egy lekváros-csokis kencével, majd visszatettem a kalapjukat és megporcukroztam őket, hogy ne legyenek olyan pőrék. A csokoládé, maradék olvasztmány volt, egy csészében várakozott, úgyhogy egy hirtelen ötlettől vezérelve kevertem bele a házi szilva lekvárba. A lekvár Anyukám szponzorálásában került hozzánk, igazi sütésálló, hagyományos módszerrel készült.


                             



Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
fél tk szódabikarbóna
2 és fél tk sütőpor
12,5 dkg cukor
1 vaniliás cukor
1 tojás
2,5 dl tejföl
0,8 dl olaj

kb. 8-10 dkg étcsokoládé
1-2 ek étolaj
4 púpos ek. házi szilvalekvár
1 tk rum vagy befőtt lé

szóráshoz porcukor

Elkészítés:
A lisztbe keverem a szódabikarbónát, sütőport. A tojást villával felverem, beleöntöm a tejfölt, cukrot, vaniliás cukrot és az olajat, összekeverem és a lisztes keverékhez adom, átkavarom és kanállal beleadagolom a muffin sütőbe. Előmelegített sütőben sütöm 180 fokon, 20-25 percig. Hűlés után mindegyiknek levágom a kalapját és megkenem a lekváros-csokis kencével, majd visszateszem rá a tetejüket és megszórom porcukorral.

A kence így készül: az apróra tördelt csokit egy kerámia csészébe teszem, hozzáöntöm az olajat, mikróban megolvasztom és csomómentesre kavarom. A lekvárhoz adom, öntök rá egy pici rumot (vagy befőtt levet) és alaposan átkeverem, hogy kenhető legyen.

2010. július 10., szombat

Gombás félholdak


Veránál láttam   ezt a receptet, nagyon megtetszett, viszont én kicsit átalakítottam a formáját. Egy nagy pite helyett több kis apróságot készítettem. Az arányokon változtattam, illetve   még adtam hozzá petrezselyem zöldet is. Sertésjava mellé tálaltam, mint köret, de önmagában, mondjuk előételként is el tudom képzelni, és persze rengeteg féle töltelék variációt is használhatunk.
Érdemes megnézni még a KataKonyhában született variációt is, ami igazán ötletes tovább gondolása az eredeti receptnek.

Hozzávalók:
50 dkg leveles tészta (nálam LIDL-s, fagyasztott)
20 dkg gomba (nálam csiperke)
1 fej lila hagyma (kb. tojásnyi méretű)
néhány szál friss kakukkfű
néhány szál fodros petrezselyem levél
1 tojás+1 sárgája a kenéshez

bors
1 ek zsiradék

Elkészítés:
Zsiradékon párolom az apróra vágott hagymát, 2-3 perc után hozzáadom a szeletelt gombát, sózom, borsozom és a végén hozzáteszem a kakukkfű és petrezselyem leveleket is. Hagyom kihűlni, majd a felvert tojással összekeverem.
Közben a kiolvadt tésztát, lisztezett pulton kinyújtom kb. 5 mm-esre, és 12 db kört szaggatok ki, 10,5 cm-es pohárral.
Minden kör közepére teszek egy kanálnyi gombás tölteléket, ráhajtom a tésztát, összenyomkodom a szélét és sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket. Felvert tojássárgájával lekenem mindegyiket és előmelegített 200 fokos sütőben sütöm 12-15 perc alatt.

2010. július 8., csütörtök

Szezonon kívül

 

Elvem, amit megkívánunk, azt meg is kell sütni/főzni, még ha nem is teljesen passzol a szezonhoz. A mákos kalács nem igazán nyári süti, de annyira ráéheztem. Volt egy csomag felbontott mák és néhány igazán megfonnyadt alma (reszelve teljesen hasznosítható volt), a tészta pedig egy átlagos kelt tészta. Nagyon finom puha lett, a mák pedig almával keverve, más mint egy hagyományos mákos kalács tölteléke. Érdekes, hogy a bejglit nem szeretjük, viszont a kalács az nagyon kapós.
Leves után kiváló, még másnap reggelire is fogyasztható, pl. tejjel, ha marad. Ha valaki csak almával szeretné a tölteléket készíteni úgyis kiváló, akkor ajánlom ezt a tekercset.




Hozzávalók :
25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
1,25 dkg friss élesztő
1 ek tejföl
2,5 dl tej
1 tk só
5 dkg cukor
5 dkg étolaj (4 ek )
1 tojássárgája + 1 a kenéshez

Töltelék :
20 dkg darált mák
12 dkg porcukor
4 db alma

Elkészítés :
A lisztet beleteszem a kenyérsütő üstjébe, hozzáadom a sót, cukrot, tejfölt, tojás sárgát, az olajat, és a langyos tejben elkevert élesztőt . A géppel összedolgoztatom, hagyom duplájára kelni az üstben. Míg a tészta kel, elkészítem a tölteléket. A mákot ledarálom, hozzáadom a cukrot, a lereszelt almát és összekeverem. Felhasználásig félreteszem. Ha megkelt a tészta, lisztezett pulton átgyúrom és kettéosztom. Egyenként kb. 25*35 cm méretű, fél cm vastagságú téglalappá nyújtom, megkenem a töltelékkel. Mindkét oldalon behajtok kb. fél cm-t a tésztából és felcsavarom. Sütőpapíros tepsire teszem a rudakat, villával megszurkálom több helyen, és hagyom pihenni kb. 10 percet. Ha letelt a tíz perc, megkenem tojás sárgával. Közben a sütőt 190 fokra előmelegítem és beteszem a rudakat. 180 fokon sütöm kb. 35-40 percig. 

2010. július 5., hétfő

Egyetek perecet!


Mikor megláttam Wise Lady-nél ezt a finomságot, eszembe jutott, hogy Anyukám is sütött ilyet nagyon-nagyon régen. Bár a tésztája más volt, de a forma miatt azonnal eldöntöttem, hogy nálunk is kisül majd. Olaj helyett friss libazsírt tettem bele, és egy picit több folyadékot, kb. 1,2 dl-t, egyébként mindent úgy hajtottam végre, ahogy Lady leírta. Nekem 24 db lett belőle.

Hozzávalók:
15 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
2 ek olvasztott libazsír
1 kk só
1 kk cukor
1 dkg friss élesztő
1,2 dl víz
kenéshez:
1 tojássárga
néhány csepp tej

Elkészítés:
A lisztet a kenyérsütő üstjébe teszem, hozzáadom a sót, cukrot, zsírt. Langyos vízbe morzsolom az élesztőt, elkeverem, majd hozzáöntöm a liszthez és a géppel kb. 10 perc alatt összedolgoztatom. Hagyom az üstben duplájára kelni. Ha megkelt, lisztezett pulton átgyúrom, majd kétfelé vágom. Mindkét gombócból rudat formázok és harmadolom őket. Ekkor lesz 6 db rudam, amit egyenként 4 részre vágok. Így 24 db kis szeletet kapok, amelyeket 10 percig pihentetek. Közben egy tepsit kibélelek sütőpapírral és bekapcsolom a sütőt, 220 fokra előmelegítem. Addig a kis tészta darabokat egyenként hosszú (kb. 33 cm-es), vékony nudlikká sodrom, perec alakúra formázom és a tepsiben hagyom pihenni 10 percig. A tojássárgát kikeverem néhány csepp tejjel és lekenem vele a pereceket, megszórom szezámmaggal/sóval/köménymaggal, majd 220 fokos sütőben sütöm kb. 13 perc alatt.
Pillanatok alatt elfogy!!!

(Eredeti recept itt.)

2010. július 4., vasárnap

Tarator

Szerdán kész lett az idei első üveg kovászos uborka. Eldöntöttem, ha beérik elkészítem ezt a levest. Nem tudom, hogy mennyire autentikus, ugyanis több helyen is olvastam, hogy a taratorhoz kígyó uborkát ajánl a recept. Én ezt a verziót a Négy alapíz szakácskönyve: Savanyú részében találtam. A mennyiségeket módosítottam, (3 főre készült a leves), illetve kihagytam belőle az ecetet, mert szerintem az uborkalé és a joghurt savanyúsága maximálisan elég. Lehűtve nagyon finom. Állítólag másnaposság ellen is kiváló. :)







2010. július 3., szombat

Az én salsám, a mi salsánk



Ez egy megkésett post. Június 23-án írtam, csak nem tettem közzé. Még ilyet.... (De most megtaláltam!!) Akkor még nem érett a paradicsom a kertben, de ma már akár saját termésből is készülhetne ez a finomság.

A salsa szabad értelmezés szerint akár saláta is lehet, bár eredeti jelentése szósz, mártás, mártogató. (Az én verzióm inkább sali...) A mexikóiaknál alapétel, ami 4 fő hozzávalóból áll. Paradicsom, chili paprika, koriander, hagyma. Újabb "trend" szerint lehet variálni, elvenni ezt-azt a négy hozzávalóból, illetve kiegészíteni azokat, és még akkor is nevezhetjük salsának. Sertés bordát sütöttem, ahhoz készült köretnek. Nem akaródzott boltba menni, úgyhogy ismét a fellelhető tartalékokat használtam el. Kukorica és paradicsom konzerv, hagyma -Gyermekem mondta: legyen benne bőven hagyma!- petrezselyem zöld (ugyanis a fiúk utálják a koriandert) a saját adagomba viszont koriander zöld. Citromlével , őrölt chilivel, borssal ízesítettem.
Megjegyzem a hámozott paradicsom konzerv sokkal ízletesebb volt, mintha vettem volna friss paradicsomot. Egyetlen fajtával van jó élményem az ún. cherry paradicsommal, de mivel lusta voltam útrakelni, maradt az előzőekben említett megoldás.




Hozzávalók:
1 doboz konzerv kukorica
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
3 szál lilahagyma
1 kisebb fej, új vöröshagyma
chili por ízlés szerint

bors
fél citrom leve
egy marék petrezselyem levél
néhány szál koriander zöld

Elkészítés:
A paradicsomról leöntöm a levét, és kockákra vágom. Hozzáadom a lémentesített kukoricát, az apróra vágott hagymát, sózom, borsozom, chilizem, rálöttyintem a citromlevet. Összekavarom. Megszórom zölddel, kinek-kinek a magáével.
Hűtve főleg fincsi!

2010. július 2., péntek

Töltött káposzta másképp




Évente kb. négyszer eszünk töltött káposztát, ugyanis ennyiszer veszünk részt disznótorban, egyébként nem nagyon szoktam főzni. Azok a töltelékek vegyes húsból készülnek és savanyú káposztát használunk, azt hiszem sokan ezt a verziót ismerik. Viszont annyira kíváncsi voltam, hogy milyen lehet édes káposztából…. Hetek óta készülök elméletben, hogy megfőzöm. A Duende-nál látott post adott egy plusz löketet, ahhoz, hogy az elképzelés megvalósuljon. Egyébként némi kutató munkát is végeztem, megkérdeztem Anyukámat és egy ismerősömet is, hogy hogyan kell savanyítani ilyenkor nyáron a káposztát, és végülis létrejött az én verzióm.

A savanyítás annyi munkát igényel hozzávetőlegesen, mint egy üveg kovászos uborka elkészítése. A csombor nagyon kellemes ízt kölcsönöz a húsnak, de óvatosan kell bánni vele, mert ha sokat használunk belőle, akkor megkeseredhet az étel.
Összességében elmondhatom, hogy az édes káposztából készült töltelékek nekem jobban ízlenek, mint a savanyú káposztás verzió.

Hozzávalók:
1 fej édes káposzta (nálam 1,2 kg)
3-4 babérlevél
ízlés szerint egész kömény
fél tk egész fekete bors
2 ek só
1 szelet kenyér
1 kg vegyes darált sertés hús
2-3 kis szál friss csombor
1,8 dkg só
fél tk fokhagymás só
1 fej vöröshagyma
1 ek zsír
2 dl rizs
őrölt kömény ízlés szerint
fűszer paprika kb. 2-3 ek
1 púpos ek liszt
1 doboz tejföl 175-g-os


Elkészítés:
Felteszek egy kb. 6 literes lábasban vizet forrni. Szórok bele sót, szemes borsot, babérlevelet, egész köményt. Közben a káposzta külső viseltes leveleit leszedem, majd a torzsáját kivágom, így kapok egy krátert, amibe beleszúrok egy húsvillát és beleteszem a forró sós, fűszeres vízbe. Néhány pillanat múlva egy kanállal, vagy bármilyen evőeszközzel folyamatosan piszkálom le a káposzta leveleit és rakom át egy másik, nagyobb méretű lábasba. Annyi levelet szedek le, amennyire szükségem van. Nekem 12 db szép méretű levelem lett, ami éppen szükséges 1 kg húshoz. A megmaradt káposzta fejecskét, ami kb. ökölnyi, négy db-ba vágom. A főzőlevet hagyom visszahűlni langyosra, majd ráöntöm a káposzta levelekre. Megpirítok kenyérpirítóban egy szelet kenyeret és ráteszem a káposzta levelekre. Lefedem az edényt és két napig hagyom a konyhában vagy kamrában, savanyodni.
Két nap múlva kiszedem a leveleket egy tálba lecsöpögni, közben elkészítem a tölteléket. Egy serpenyőben, zsíron megfonnyasztom az apróra vágott hagymát, majd hozzáöntöm a rizst és azzal is kavarok rajta néhányat. A húshoz adom a fokhagymás sót, a sót, az aprított csombort, őrölt köményt, fűszer paprikát, a hagymás rizst és alaposan összegyúrom. A lecsöpögött levelekről levágom a vastag, kemény eret és a tenyerembe téve megtöltöm őket. A negyedelt káposztát (ami maradt a levelek leszedése után) felszeletelem, ez kerül az edény aljára (ami kb. hat literes). Az apró káposztára kerülnek a töltelékek, amelyekre ráöntöm a savanyító levet és szórok bele még 1-2 ág csombort. Lefedve felteszem főni, kb. 100-120 perc alatt fő meg, nyilván figyelni kell, nehogy szét menjen a káposzta. Egy doboz tejfölt kikavarok egy púpos ek. liszttel, hígítom a káposzta főző levével és behabarom vele az ételt. Néhányat rottyantok rajta. Tálaláskor megszórható még csomborral.

Ps: A paradicsomos tuningolást nem mertem megkockáztatni, mert a fiúk nem szeretnék. Pedig istenien néz ki a fotón Duende-nál.