Szeretem a kakaós kalácsot, amit lehet kapni a boltban. Nem veszek sűrűn, mert abban az üzletben, ahová járok nem árulják, ahol árulják, oda viszont csak néha térek be. Tartózkodott a hűtőben maradék tejszín, és egy dekányi élesztő, ami ehhez a kis adag kalácshoz éppen elég volt. Nem lett túl kakaós a tészta, mert nem tudtam mennyit tegyek bele, illetve nem annyira látványos, de majd kikísérletezem a megfelelő formát és mennyiséget. Jó sokáig kelt, mert váratlan látogató érkezett közben, s míg nem tudtam hozzáfogni a formázáshoz, az élesztőnek volt ideje dolgozni. A végeredmény, puha, foszlós kalács lett.
Uzsonnára, reggelire, lekvárral, vajjal, nutellával, tejjel, kávéval fogyasztható.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1 dkg friss élesztő
2 dkg cukor
1 púpos kávés kanál kakaópor (legközelebb 1 púpos teáskanálnyit teszek)
1 dl tejszín
1,5 dl tej
1 ek olaj
csipet só
1 tojássárga+1 a kenéshez
A hozzávalókat -a kakaópor kivételével- beleteszem a kenyérsütő üstjébe és megdagasztatom. Hagyom megkelni (nálam két, két és fél órát tuti, hogy kelt), majd kettéveszem a tésztát. Az egyik adagba belegyúrom a kakaóport, majd mindkettőt 50 cm-es rúddá sodrom. Összetekerem a két rudat és egy sütőpapírral kibélelt 30*10 cm-es püspökkenyér formába teszem. Hagyom pihenni 15-20 percet. Lekenem tojássárgával és beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe, 30 percig sütöm.
Megjegyzés: Nem túl édes kalács, a cukor mennyisége ízlés szerint növelhető. Nekünk elég volt a 2 dkg-nyi, így ízlik. Ha kihagyom a kakaót, akkor citromhéjjal vagy narancshéjjal ízesítem.