2011. március 31., csütörtök





Kisiskolás koromban az időm jelentős részét az utcán töltöttem (természetesen szülői engedéllyel) az utcabeli branccsal. Szinte egész nyáron kint éltünk, játszottunk, bandáztunk, sokszor még kint is ettünk. Igen, akkor az még megengedett volt. Ma már másképp neveljük gyerekeinket. A szülők végezték a dolgukat, ha munkahelyre jártak dolgozni, akkor elkészítették a gyerkőcök részére a betevő falatot, nem kellett félni az éhenhalástól. De bizonyos kort  elérvén, a zsíros kenyér, szalámis kenyér, lekváros kenyér elkészítésén túl megpróbálkoztam bonyolultabb ételek legyártásával is, mint pl. a tojásrántotta. Tojás mindig volt otthon, frissen tojták a tyúkok, legkézenfekvőbb volt mint alapanyag. Nem volt túl bonyolult elkészíteni egy rántottát, bár akkor még nem voltak teflon edények, utáltam is sütőedény mosogatását, mert mindig leragasztottam a rántottát. Nem égett le, csak jól átsülve szerettem, nem pedig rezgősen.  A tükörtojás sütése viszont kicsit necesebb volt, azzal csak később próbálkoztam. Talán így kezdődött konyhai pályafutásom.....
Manapság is készül rántotta a konyhámban, bár nem túl sűrűn. A gyerekem nem igen szereti, ő inkább a tükör változatra szavaz, ha megkérdezem melyik legyen. Elkezdődött a kinti kapirgálós időszak, mostmár szívesebben vagyok kint, mint bent (ma is elültettem néhány tő árvácskát, gazoltam, megnéztem a veteményest, körbenéztem a növényeket, szedtem ki a komposztból stb.), ezért a betervezett tésztagyúrás elmaradt, és hirtelen már csak egy rántottára futotta. Megspékelve némi snidlinggel, petrezselyemmel, szárított chilivel. Közben megérkezett Anyukám, néhány palacsintát kísért el hozzánk, úgyhogy a desszertet sem kellett  nélkülöznünk.

Egyébként, ha már szóba jött a rántotta, van a várólistámon egy jó kis recept, tojásos recept. Legközelebb, ha gyors vacsit akarok, akkor elkészítem. Majd mutatom.






2011. március 30., szerda

Éled a fűszerkert

Végre kihajtottak, észhez tértek annyira a fűszernövényeim, hogy lehet belőlük csipegetni.  A legszebb a snidling.  Nagy dolog ez nálam, mert én télen nem nagyon használok ilyesmit. Lehet  kapni a helyi multikban -kis választékban- némelyiket, de nem nagyon szoktam venni, nem bírják  a konyha klímáját és pillanatok alatt kipusztulnak, ezért inkább nem költöm rájuk a pénzt. Viszont alig várom a tavaszt, hogy a saját termést igénybe vehessem.
Csirke combokat készítettem ki a vacsorához, úgy gondoltam, jót tesz nekik egy kis színesítés. Kényelmes megoldásként együtt sütöttem a körettel. Alulra került a krumpli szeletelve, meghintve nagyszemű tengeri sóval, meglocsolva olivaolajjal, aprított zöldekkel megszórva. Rákerültek a húsok, ugyanúgy megsózva, megtuningolva a friss fűszerekkel. Alufólia alatt a sütőben ügyesen megsültek 200 fokon. A legvégén levettem a fóliát és megemeltem a hőfokot, rákapcsoltam a hőlégkeverést, és megvártam, hogy szép ropogósra süljön a bőre a csibének.
Használtam oreganot, snidlinget, zsályát és petrezselymet.

Ha valaki előre tervez, akkor az olaj,só, fűszernövény turmixolt keverékével be lehet kenni a húst, és hagyni állni, akkor még finomabb a végeredmény. Nálam hirtelen ötlet volt, már nem tudtam pihentetni őket zöld masszában.

(Kész állapotában már nem örökítettem meg, mert rám sötétedett.)




2011. március 27., vasárnap

Kenyérkarika




Van egy péksüti gyártó cég, aminek az egyik termékét kóstoltam nem régen. Nem próbáltam reprodukálni a sütit, mert ha be tudnám szerezni a benne lévő adalékokat, akkor sem tenném azokat bele, inkább a bevált kenyérreceptet használtam. A forma volt az, ami megihletett. Ez a szép a sütésben, annyi mindent létre lehet hozni. Formákat és ízeket.....







Elkészítés:


A kenyérsütő üstjébe teszem a lisztet, sót, cukrot, olajat. Langyos vízbe morzsolom az élesztőt, elkeverem egy kanállal, hogy feloldódjon, majd hozzáöntöm a többi hozzávalóhoz. A géppel összedolgoztatom, majd hagyom az üstben megkelni. Ha megkelt, lisztezett felületre borítom és 8 egyforma darabra osztom. Egyenként gombóccá formázom, majd mindegyiket rúddá sodrom (kb. 42 cm hosszúságúak és kissujnyi vastagságúak legyenek). Karika alakúra igazítom és összenyomom a két végét. Hagyom sütőpapíros tepsin pihenni a karikákat kb. 15-20 percig. (Két adagban sütöm, négyesével tudom tepsire rakni.) Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra. Mielőtt bedugom a tepsit a sütőbe, a sütiket lekenem tojássárgával és megszórom vegyesen magvakkal. (Négyet csak tejjel kentem le, másik négyet már tojással, a tojásosak szebbek lettek.) 200 fokon sülnek kb. 15 percig.

2011. március 20., vasárnap

Búzakorpával


Van itthon felbontva egy zacskó búzakorpa. Időnként szoktam enni belőle, joghurtba keverve. A búzakorpa rostban gazdag, bár nagy része nem emészthető a rostoknak, de mégis jótékony a szervezet részére, főként a jó bélműködést segíti elő. Ha valaki fogyókúrázik vagy diétázik, akkor szintén fogyaszthatja. Bár nem tudom igazából mi lenne a korpa helyes aránya a péksüteményekben, ugyanis én még másodjára sütök vele. Először egy kenyér készült, gépi sütésű. Akkor nem írtam fel a pontos arányokat, csak úgy improvizáltam, de nagyjából ilyen összetételt alkalmaztam. Most viszont jegyzeteltem miből mennyit tettem a tésztához. Egyébként időnként szoktam venni reggelire korpás kiflit, de szerintem az általam sütött zsemle finomabb. :)




Elkészítés:



A mérleg tálkájába teszem a korpát, azt kiegészítem 50 dkg-ra lisztből. Összekeverem, majd adok hozzá sót, cukrot, olajat és ecetet. Mindezt a kenyérsütő üstjébe öntöm. A 2,5 dl tejből egy keveset kiöntök egy tálkába, meglangyosítom, adok hozzá pici cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni. Ha felfutott, hozzáadom a többi hozzávalóhoz, ami már az üstben van és beleöntöm a maradék langyos tejet is. A géppel összekavartatom, közben figyelem az állagát, nekem még kellett hozzá kb. 2 ek. tej. Hagyom a gépet, hogy szép simává dolgozza a tésztát, majd kikapcsolom és az üstben megkelesztem. Ha duplájára nőtt a tészta, kiborítom lisztezett felületre, 8 egyforma részre osztom és zsemle alakúra formázom. Sütőpapíros tepsin pihentetem még 20-25 percig. Közben bemelegítem a sütőt 180 fokra, és 25 percig sütöm a zsemléket.

2011. március 18., péntek

E heti tészta gyakorlat

A héten ez az első alkalom, hogy tésztát gyúrtam. Komolyan mondom már hiányzott. Valahogy megnyugtat, míg  dolgozok vele. Olyan régen ettünk már derelyét, úgyhogy az készült a tésztából. Ugyanazt az alapreceptet használtam, mint, amit már többször is leírtam. Nyújtottam belőle egy nagy kört, gondolatban megfeleztem, az egyik felét kiraktam lekvár kupacokkal, ráhajtottam a tészta másik felét és feldaraboltam. Ami nem kis feladat volt, hiszen olyan vacak a derelyevágóm, annyira mozog a kereke, hogy nagy teljesítmény volt egyenesen haladni vele, és  kb. egyforma darabokat vágni. (Azt hiszem sürgősen be kell, hogy szerezzek egyet.)  Utólag jutott eszembe egy megoldás, de akkor már túl voltam a szabdaláson.
Én a derelyéhez a hagyományos morzsa szórást szoktam alkalmazni, a morzsához egy kis fahéjat és barnacukrot adok. De egyébként tervezem már egy ideje a darált dióba forgatós verziót is, csak most éppen nem volt törve dióm. Ebből a tészta adagból 28-30 db derelye lesz.



Hozzávalók:

A tésztához:

2 db közepes méretű tojás
10 dkg rétesliszt
10 dkg finomliszt

tölteléknek szilvalekvár

a morzsához: zsemlemorzsa, fahéj és barna cukor ízlés szerint és némi zsiradék a pirításhoz


Elkészítés:

A kimért lisztet összekeverem, a közepébe készítek egy mélyedést, belütöm a két tojást és elkezdem villával összekeverni, majd kézzel gyúrom, míg egynemű szép sima tésztát kapok. (Soha nem teszek a tésztába sót, mert meglágyítja a tésztát, és akkor nehéz kinyújtani.) Egy cipóvá formálom, letakarom egy tállal és hagyom pihenni legalább 20-30 percet. Ha letelt a pihi idő, kézzel ellapítgatom kerek formára, majd kinyújtom nyújtófával szép kerekre és vékonyra. Gondolatban megfelezem a tésztát, majd az egyik felére kis kupacokat rakok a lekvárból. Majd ráhajtom a tészta másik felét,  kinyomkodom a levegőt, jól összenyomkodom a tésztát, hogy összeragadjon és fővés közben ne jöjjön ki a lekvár. Derelyevágóval téglalapokká darabolom. Közben felteszek egy jó nagy lábasba vizet forrni, ha már lobog a víz, teszek bele sót és beleteszem a derelyéket. Megvárom, míg feljönnek a víz tetejére, utána még hagyom néhány percig főni őket. Próbaképpen egyet kiveszek, mikor úgy gondolom, hogy megfőtt, kettévágom és megkóstolom. Ránézésre is látszik elvágás után, ha nincs fehér rész a tésztában és könnyen elvágható, akkor megfőtt. Szűrővel kiszedem a derelyéket, vízzel leöblítem őket és az előzőleg  zsiradékon megpirított, fahéjjal, cukorral ízesített morzsára borítom őket, majd összerázom és fogyasztható.

2011. március 15., kedd

Gersli, olajbogyó, mozzarella = saláta


Tegnap este megkívántam az olajbogyót, fel is bontottam egy kisebb dobozzal. Ettem belőle néhány szemet, a maradékot betettem a hűtőbe. Abban a pillanatban eldőlt, hogy a mai ebédhez milyen saláta készül. Mondhatom, ismét egy jó rögtönzés volt, most először készült, de nem utoljára.

A gerslit pedig nem áztattam be, mint szoktam, mert tesztelni akartam egyik "kollegina" tanácsát. Nem mintha kételkednék tudásában, de hiszem, ha látom. :)) Hiszem, mert láttam! Köszönet neki bölcs szavaiért! :)




Elkészítés:

A gerslit megmosom, majd jó bő vízben, sóval felteszem főni. Ha megfőtt (kb. 30-40 perc, pontosan nem mértem, mert közben takarítottam a mosókonyhát),  leszűröm, leöblítem, egy salátás tálba borítom. Hozzáadom az olajbogyót, a kézzel darabokra tépkedett mozzarellát, sózom, tekerek rá borsot és bőségesen löttyintek rá olivaolajat. Villával átkavarom.

Ha köretként tálaljuk, akkor 2 felnőtt 1 gyerek részére elég, ha önmagában esszük, akkor 3 főre emelhetünk picit az adagon. És szerintem működne kuszkusszal is.

2011. március 14., hétfő

Hájra fel!

Tegnap fagyasztót olvasztottam, és kivettem a benne  várakozó hájat. A hagyományos hájas tészta készítése helyett  inkább a -már korábban-  Limaránál kinézett sodort tésztát választottam. Nagy reményekkel indultam, hiszen a nála lévő fotókon látszik, hogy mennyire réteges a tészta. A vajat természetesen a hájjal váltottam ki. Teljesen a leírás alapján dolgoztam, egész délelőtt ezzel foglalatoskodtam. Mikor kivettem a sütőből, magam is meglepődtem, hogy mennyire könnyűek lettek a croissantok. Nem túl édes, nem is nagyon kakaós, éppen olyan, amit elvárunk egy ilyen péksüteménytől. Nekem talán nem lett annyira réteges, de lehet, hogy vajjal másképp viselkedik a tészta. Mindenesetre én nagyon elégedett vagyok, s fogom használni még ezt a tésztát. Már bánom, hogy néhány darabot nem töltöttem meg valamivel, de annyira izgatott voltam, hogy hirtelenjében, mind a 16 db-ot sipp-supp feltekertem.





Hozzávalók:

60 dkg liszt (nálam is tótkomlósi)
1 tk. só
1 ek. cukor
1 tojás
120 g tejföl
  2 dl tej
5 dkg háj
2 dkg friss élesztő


 20 dkg háj
2 ek. holland kakaópor 

kenéshez 1 kisebb tojás





Elkészítés:


Kimérem a lisztet, hozzáadom a sót, tojást, cukrot, a felfuttatott élesztőt, a tejet, tejfölt és végül a darált hájból 5 dkg-ot. A kenyérsütővel összedolgoztatom, hagyom az üstben pihenni 20 percig. Közben 20 dkg darált hájat összekeverek 2 ek kakaóporral. A tésztát lisztezett felületre borítom és kinyújtom egy nagy téglalappá, kb. fél cm vastagra. Ráadagolom egyenletesen a hájas kencét és elsimítom egy kanál hátuljával. Feltekerem, mint a bejglit, hosszában kettévágom, egy tepsire teszem mindkét darabot  és a kamrában pihentetem 1 órát. Utána kinyújtom óvatosan kb. 30*20 cm-es téglalappá, balról behajtom a tészta kétharmadáig, majd jobbról ráhajtom a maradék egyharmadot. 90 fokot fordítok a tésztán, ismét kinyújtom és az előbbi hajtogatást elvégzem. Ugyanígy teszek a másik darab tésztával is. Újból hideg helyre viszem és 30 percet pihentetem. A pihenés letelte után mégegyszer kinyújtom a tésztát a fent leírtak szerint, ugyanúgy hajtogatom, kétszer, majd ismét pihentetem, de már a konyhában. Ha letelt a pihi, kinyújtom a tésztát lisztezett felületen, nyolc db háromszöget vágok belőle és feltekerem kifli formára. Ugyanígy járok el a másik adag tésztával is. Sütőpapíros tepsire rakok 8 db-ot, hagyom még kelni, majd lekenem tojással és előmelegített sütőben, 180 fokon sütöm 20 percig. 2 tepsivel sül ebből a mennyiségből, összesen 16 db.

2011. március 13., vasárnap

Céklasaláta 2.


Szoktatok lilakáposztát almával párolni? Nagyon finom. Nos, ez a saláta, annak céklás változata. Mondhatom még a káposztás verziónál is finomabb.És ezt nem csak én állítom.  Hamar készen van és nagyon eteti magát. A céklát almareszelőn lereszeltem, a hagymát is, így gyorsan megpárolódtak. Mindenféle sülthöz isteni, de akár magában bagettel is fogyasztható.







Elkészítés:

A céklát meghámozom, a hagymát is megszabadítom a héjától, mindkettőt lereszelem almareszelőn. Néhány kanál olivaolajat öntök egy serpenyőbe, hozzáadom a céklát, hagymát, sózom, megszórom őrölt köménnyel, tekerek rá borsot, adok hozzá cukrot és elkezdem párolni. Időközben mehet hozzá egy kis víz. Mikor már kellő puhák a hozzávalók, a meghámozott és kis kockára vágott almát is hozzáadom, azzal már csak néhány percig párolom, és legvégül löttyintek rá némi balzsamecetet. A fűszerezés  mennyisége természetesen mindenkinek szájíze szerint, kóstolás alapján történik.


Már fejben elkészült a következő céklasaláta, hamarosan jövök azzal is, csak fel kell töltenem a készletet, mert elhasználtam az itthon lévő mennyiséget.

Egy hasonló finomságot itt olvashattok.

2011. március 10., csütörtök

Mi készülhet házi tésztából?

Annyira belejöttem a tésztagyúrásba, hogy nincs olyan hét, amikor ne készülne valamilyen formában. Legtöbbször metéltet főzök, mert kézzel nem tudok változatos formát vágni. De gyártottam már levesbetétet is, egyszer talán szentelhetek egy postot annak is. Illetve próbagyártás volt tortelliniből, remélhetőleg azt is készítek majd normál családi mennyiségben is,  amint lesz egy nyugalmasabb napom. Ehhez a májas szószhoz először mást képzeltem el, de azt az ötletet el kellett, hogy napoljam, így helyettesítettem  metélttel az eredeti verziót. Általában 30 dkg lisztből szoktam gyúrni a tésztát, de az akkora adag, hogy egy evésre nem fogy el, ezért lecsökkentettem a liszt mennyiséget 20 dkg-ra. Ez éppen egy normál porció nekünk, akár ebédre, akár vacsorára.
A tészta elkészítését nem írom le, ugyanúgy jártam el, mint itt.










Elkészítés:

A májat megmosom, hideg vízben 1-2 órán át kiáztatom, leszűröm és megtisztítom az oda nem illő részektől. Feldarabalom kisebb méretűre. A hagymát meghámozom, félszeletekre vágom, az olvasztott zsíron elkezdem párolni, közben sót szórok rá, majd hozzáadom a májat is. Ízesítem frissen őrölt borssal, bazsalikommal, oregánóval, feldarabolt zsályával. Ha puha a máj, 2/3-ad részét kiveszem egy keverő tálba és rúdmixerrel pürésítem, majd visszateszem a serpenyőbe. Adok hozzá sűrített paradicsomot és annyi vizet, hogy közepesen sűrű, mártás jellegű legyen, kiforralom. Közben egy nagy lábasban teszek fel vizet, felforralom, szórok bele sót és kifőzöm benne a tésztát. Leszűröm, vízzel leöblítem, egy tálba teszem, olvasztott zsiradékkal vagy olajjal átkeverem. Tálaláskor mindenki kedve szerinti mennyiségű szószt és sajtot tesz rá. (Ha valaki jobban szereti hogy teljesen belepi a szósz a tésztát, akkor a serpenyőben lévő szószra borítja a kifőtt tésztát azonnal és abban összedolgozza. Én fordítva jobb szeretem. Szeretek gyönyörködni a frissen főtt tészta színében, ezért nem kavarom össze, csak evés közben.)

Megjegyzés: Természetesen nem csak házi tésztából készíthető, csak nekem erre állt rá a kezem, mikor írtam a hozzávalókat. Illetve pontosításra szorul a mennyiség: 20 dkg lisztből és 2 tojásból készült házi tészta.

2011. március 9., szerda

Céklasaláta 1.

Azt mondhatnám, hogy ez egy gyors saláta, ha nem lenne benne gersli. Az árpa bonyolítja egy picit a dolgunkat, ugyanis legalább egy éjszakára be kell áztatni, leönteni róla másnap a vizet és  friss vízben megfőzni. Ha lett volna itthon kuszkusz, akkor azzal készült volna, akkor viszont tényleg a szuper gyors kategóriába sorolhatnám. A gersli is ugyanolyan jellegtelen ízű, mint a kuszkusz, tehát nem kell tőle félni. Viszont a szervezetre jótékony hatással van, ami miatt érdemes sűrűbben használni. Sokan székelykáposztába, töltött káposztába főzik leggyakrabban, de akármilyen salátában vagy levesben is megállja a helyét.
Böjtölők önmagában, nem böjtölők bármilyen sülttel fogyaszthatják!





Elkészítés:

Az árpát megmosom két léből, majd kb. háromszoros mennyiségű hideg vízben hagyom ázni egy éjszakán át. Másnap leöntöm róla a vizet és friss vízben, sóval felteszem főni.  Ha megfőtt, leszűröm, hagyom langyosra hűlni. Közben meghámozom a céklát és a hagymát, felszeletelem mindkettőt (tetszőleges méretre, formára). Hozzáadom a gerslihez, utánsózom, megszórom őrölt köménnyel, meglocsolom olivaolajjal és villával lazán átforgatom. Azonnal tálalom.

Ha valaki idegenkedik a nyers céklától, természetesen főzve vagy sütve is alkalmazhatja. A gersli helyettesíthető kuszkusszal vagy bulgurral.

Majd elfelejtettem.... egy főre adtam meg a hozzávalókat!

2011. március 8., kedd

Csúnyácska, de finom

A cékla egy nagyon jó vitaminforrás,  ősztől tavaszig szinte folyamatosan kapható, fogyasztható. Igaz, hogy ilyenkor már nem a szépségéről híres ez a zöldség, de a zord külső semmit nem von le az élvezeti értékéből.
Sajnos nem saját termés, amit eszek, de bízom benne, hogy többet használ, mint árt, ha elfogyasztom. Az idén előrelátóbb vagyok és vetni fogok céklát, már megvettem a vetőmagot. A tárolása már nehezebb feladat lesz. (Bár ne tervezzek előre, egyáltalán tudjam elvetni a magokat, keljen ki és legyen belőle ehető termés. Az időjárás miatt vagyok picit pesszimista. :(( )


Van valakinek a cékla téli tárolásával kapcsolatban valami bevált módszere?



Egyébként mostanában leggyakrabban nyersen eszem. Nagyon finom úgy is. Levesként már két verzióban fent van a blogon.


Sütve is remek és savanyítva is nagyon szeretem. Süteménybe csempészve még nem ettem, pedig van egy jó receptem, már többször elolvastam, de mindig elnapolom. Legközelebbi célom egy saláta, semmi túlvariálás, csak egyszerűen... Valami jó kis sülthöz, mondjuk tyúksülthöz tervezem. Hozom majd a receptet. Addig is egyetek Ti is céklát, addig míg lehet kapni!!!




2011. március 7., hétfő

Tesztelés alatt.....



Még csak  tesztelem a tortellinit, úgyhogy nincs hozzá recept. Azt hittem bonyolultabb elkészíteni, de egész bele lehet jönni, bár ne legyek nagyképű, mert még csak néhány darabot gyártottam, egy kis adagot magamnak. Persze rendes szósz is dukálna hozzá, mert én csak olivaolajjal locsoltam meg, illetve kapott egy kis sajtszórást.  Az biztos, hogy kell hozzá szabadidő bőven. Meggyúrni a tésztát, majd elkészíteni ezeket a kis mütyüröket, nem öt perces meló. Ha legközelebb hozzáfogok, akkor egy rendes verziót készítek és akkor jöhet a post.





2011. március 6., vasárnap

Már megint répa

Nem unom még!!! Volt még itthon néhány db ebből a finom zöldségből, nem szerettem volna, ha túl fonnyad és a komposzton végzi, inkább főztem egy fincsi levest. A lelke a levesnek a currypor és a chili. Jó kis csípős lett, mert mindjárt az elején beletettem a paprikát. Legközelebb azért óvatosabb leszek. Ugyanis nem mindig viseli jól a gyomrom a túl csípős ételt, és vigyáznom kell, hogy ne ragadtassam el magam.

Egyébként egy teljesen egyszerű leves, olyan hozzávalókból, ami szinte mindig van itthon. Csak ajánlani tudom!!











Elkészítés:

Meghámozom, megmosom  és felszeletelem a répát és a burgonyát.   A hagymát megpucolom és lereszelem. Az olvasztott zsíron néhány percig párolom a zöldségeket a hagymával, sózom és felöntöm vízzel kb. 1-1,2 liternyivel. Teszek bele curryport, fehérborsot,   a megmosott, magjaitól megszabadított chilit is hozzáadaom, feldarabolva. (Én szárított paprikát használtam.) Ha megfőttek a zöldségek, rúdmixerrel pürésítem a levest. Ha szükséges, mert sűrűnek tűnik, hígítható egy kis vízzel utólag. Egy evőkanálnyi tejfölt kikavarok néhány merőkanál forró levessel, majd beleöntöm a levesbe és kiforralom.  Tálaláskor adható hozzá még tejföl. Sajtot is lehet rá szórni. Pirítóssal fogyasztható.

2011. március 5., szombat

Kakaós csiga torta formában sütve

Bableves volt ma az ebéd, ami után éppen megfelelő valamilyen kelt kalács. Régen készült már nálunk kakaós csiga, most sor került rá. A torta forma megfelelő méretű egy adag sütéséhez. 7 db fér bele, ami hármónknak elegendő mennyiség. Nagyon finom, puha, foszlós lett a tésztája. Ugyanazt a reptet használtam, mint itt. A tojásfehérjét most is felvertem habnak és megkentem vele a tésztát, arra szórtam a cukros kakaót. Kettőt ettem meg egymás után,  alig kaptam a végén levegőt. :)






Hozzávalók a tésztához:

12,5 dkg finomliszt
12,5 dkg rétesliszt
1 dkg élesztő
2-3 dkg cukor
1,2 dl tej
1 tojás
1 ek. étolaj
1 kk. só

A töltelékhez:

kb. 3 ek. kakaópor
kb. 2 ek cukor

szóráshoz: kevés porcukor



Elkészítés:

Egy kevés langyos tejben (amit az 1,2 dl-ből veszek el) felfuttatom pici cukorral az élesztőt. A kétféle lisztet összekeverem, beleöntöm a kenyérsütő üstjébe, hozzáadom a sót, tojássárgát, olajat, cukrot, a felfutott élesztőt és a többi langyos tejet. A géppel összedolgoztatom szép sima tésztává és hagyom az üstben megkelni.
A megkelt, lisztezett felültre borítom a tésztát és kinyújtom, kb. 25*35 cm-es téglalappá. A tojásfehérjét felverem habbá és megkenem vele a tésztalapot. A kakaót és cukrot összekavarom és rászórom a tojásfehérjés tésztára, majd feltekerem, mint a bejglit és hét darabra vágom. Egy 23 cm-es tortaformát kibélelek sütőpapírral és belepakolgatom a csigákat, hagyok közöttük rést, úgyis meg fognak kelni. Pihentetem a formában kb. 20 percet, majd előmelegített, 180 fokos sütőben sütöm, kb. 30-35 percig. Rácson hűtöm, langyosan megszórom pici porcukorral.


2011. március 1., kedd

Hajtovány

Ha van itthon élesztő, nem nyugszom, mindig sütök valamit. Persze, egyáltalán nem szidnak meg ezért a családtagok. Limara hajtoványa volt a következő várólistás péksüti. Fél adagot gyúrtam be, egy nagy téglalapot nyújtottam a tésztából,  hosszában kettévágtam, így két rudat készíthettem. Különböző tölteléket kaptak. Az egyikbe reszelt sajt került, a másikba pedig lereszelt füstli+sajt. Házisonkát gondoltam először, de ahhoz meg kellett volna főzni és ledarálni, viszont az már  nem fért volna bele az időmbe. Majd legközelebb.
Összesen 40 db kis -két falatnyi- finomságom lett ebből az adagból. Tartalmas leves után ettük.












Elkészítés:

A kétféle lisztet összekeverem sóval, beleöntöm a kenyérsütő üstjébe. Az élesztőt felfuttatom kb. 1 dl tejben pici cukorral, majd hozzáöntöm a liszthez. Beleteszem a tojássárgáját, az olajat és a többi langyos tejet. A géppel 2*10 perc alatt megdagasztatom. Hagyom az üstben duplájára kelni. Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen kinyújtom, viszonylag vékonyra, nekem 50*60 cm-es méretűre sikerült. Hosszában kettévágom, így két rudam lesz majd. A puha vajat megfelezem. Az egyik tésztalapra rákockázom az 5 dkg-nyi vajat, elkenem kézzel, majd megszórom  a reszelt sajt 2/3 részével. Feltekerem, mint a bejglit és feldarabolom kis trapéz formákra. Sütőpapíros tepsin pihentetem még kb. 15 percig, majd lekenem tojássárgával, amit néhány csepp tejjel elkeverek. Előmelegített, 180 fokos sütőben sütöm 20-25 percig. A másik rudat ugyanúgy töltöm, mint az elsőt, csak a reszelt sajtra még egyenletesen elszórom a reszelt füstlit.







Érdemes kipróbálni, nagyon finom sósság!