2011. június 23., csütörtök

Nálam indul a céklaszezon






Már akkora a cékla a kertben, hogy lehet eszegetni. Felszedni még nem szabad, téli tárolásra nem alkalmas, de szerintem most a legfinomabb. Kellően roppanós, nem fás, majd kicsattan minden darab az  egészségtől.
Kuszkusz már régen készült nálunk. Mivel folyamatosan időhiányban szenvedek, s a főzést hanyagolom egyéb teendők miatt a legjobban, ezért hálás vagyok a kuszkuszt forgalmazóknak.  Még frissen felszedett zsenge lilahagyma került a salátába és egy adagnyi petrezselyemlevél, ami már akkor meghozza az étvágyamat, mikor darabolom.
Érdemes kipróbálni, igazán könnyű, ízletes saláta, de köretként is tökéletes.






Elkészítés:

A meghámozott, megmosott céklát apró kockákra vágom és olivaolajon párolom, félkész állapotában hozzáadom a félszeletekre vágott lilahagymát, sózom, szórok rá őrölt köményt, borsot.  Közben kimérem a kuszkuszt, másfélszeres mennyiségű forró vízzel leöntöm a darát, letakarom egy tányérral az edényt és hagyom pihenni (kb. 10-15 percig). A megpárolódott céklát hozzáöntöm a kuszkuszhoz, átkeverem, megszórom petrezselyemzölddel és fogyasztható.

2011. június 20., hétfő

Levesként végezte






Rendületlenül nőnek a kis gömböcskék, folyamatosan ajándékozom el őket, illetve "gyorsan meg van"  ételeket készítek belőlük. Krémleves nekem jöhet bármiből, ami a botmixer alá kerül, az nem menekül. Nincs túl bonyolítva ez az étel, a kapor és a fokhagyma adja a cukkinihez a pluszt. Ha nagyobb méretű a cukkini ajánlatos kimagozni, a zsengébbek mehetnek maggal együtt a levesbe. Bármilyen sajtot lehet reszelni rá, krutont, nokedlit tehetünk bele betétként, ki mire éhezik meg.





Elkészítés:

A meghámozott, magoktól megszabadított, megmosott cukkinit kockára vágom. A vöröshagymát megpucolom, felaprítom. Olajon megpárolom a cukkinit a hagymával együtt, sózom, borsozom, beleteszem az aprított fokhagymát is. Ha teljesen puha minden hozzávaló, rúdmixerrel pürésítem és felöntöm vízzel. Két púpos evőkanálnyi tejfölt kikavarok 1 evőkanál liszttel, forró levessel hígítom majd visszaöntöm a lábasba és kiforralom a levest. Az aprított kaprot csak a legvégén adom hozzá. Tálaláskor reszelt sajtot szórok bele.

2011. június 13., hétfő

Első az életemben





A gömb formájú cukkini először terem a kertünkben. Véletlenül láttam meg a vetőmagot tavasszal az egyik üzletben, a kosaramban landolt egy zacskóval. Összesen kb. 6-8 magot tartalmazott a tasak, abból 3 tő kelt ki, de azok roskadásig vannak terméssel. Ma szedtem le jó néhányat, de el kell osztogatnom, mert mi ennyit nem bírunk megenni. És ami érdekes, hogy egy tő hosszúkás formát nevelget....

Cukkinis receptek itt találhatók. Ha lesz időm beújítani, hozok valamit...