2011. július 20., szerda

Céklás, joghurtos krém







Akkora szélvihar kerekedett, mikor elkezdtem kint fotózni  a pohárkákat, hogy alig bírtam néhányat kattintani. De nem esett egy csepp eső sem, és újra süt a nap. Sok hűhó semmiért. Pedig ígérték a lehűlést. Ezt a krémet a forróságban kívántam meg. Unom már a jégkrémet és a dinnyét, valami joghurtos dologra vágytam. Volt egy kis maradék tejszín, legalább azt is felhasználtam. Gyümölcs viszont nem volt itthon, így került bele a cékla. Egyébként az ötletet egy régóta birtokomban lévő tortarecept adta, amit még a mai napig sem sütöttem meg, de a krém ott is valami hasonló. Egy kis alkohol is mehetett volna bele, hogy legyen valami pikantériája. Majd legközelebb.....




Elkészítés:


A céklát meghámozom és lehelet vékony szeletekre vágom. Egy lábaskába teszem, öntök hozzá 3 dl vizet és puhára főzöm. Rúdmixerrel pürésítem. Beleborítom a joghurtot és a tejszínnel kikavart zselatint, átkavarom. Beleteszem a cukrot és a citromlevet, egy kicsit visszamelegítem a tűzön (vigyázat! nem szabad forralni), hogy elolvadjon teljesen a zselatin. 1 dl-es pohárkákba töltöm, alufóliával lefedem a tetejüket és ha langyosra hűlt, beteszem a hűtőbe. 1-2 óra alatt megdermed.
7 pohárkányi lett nekem.

A cukor és citromlé kóstolás alapján adagolható. Ha bevizezett pohárba töltjük a krémet, akkor könnyebben kicsúszik tálalásnál.

Javaslat: tejszín és joghurt helyett nagyobb mennyiségű víz adható hozzá,  akkor cékla zselét kapunk. Esetleg a víz egy részét vörösborral pótolhatjuk, hmm.. úgysem lenne rossz.
Ha valaki idegenkedik a zselatintól, el is hagyhatja, akkor egy sima pohárkrém a végeredmény.

2011. július 19., kedd

Ökörszem és briós



Ezer éve nem sütöttem semmit, általában nincs időm rá. Ma viszont úgy alakítottam a napomat, hogy készülhessen valami, ami az  unalmas reggeliket  egy kicsit feldobja. Nem lett nagy mennyiség (8 db), kettőnknek éppen elég. A recept itt olvasható.(Kakaó nem kell bele). Ha mind a nyolc darabot ökörszemnek készítjük, akkor kb. 4 evőkanál sütésálló lekvár szükséges hozzá, az éppen elég a nyolc "lepény" közepébe. A tésztát nyolc egyenlő darabra kell osztani, gombóccá formázni, majd lepényekké lapítani. A közepébe kerül egy lukacskába a lekvár. Ha briós is készül, akkor a gombócot vékony rúddá kell sodorni és csigavonalba feltekerni.
Én brióst is tekertem, szórócukorral díszítettem. A lekvár nálam házi szilvalekvár, már sajnos csak egy üveggel van belőle, és talán az idén nem is főzünk. :(




2011. július 15., péntek

Alkalom szüli a szakácsot

Nem szándékoztam ilyesmit főzni, de a férjem kapott két ölnyi petrezselyemgyökeret. Fagyasztóba lepucolni mindet  vétek, ezért gyorsan összedobtam a legkézenfekvőbb ételt, egy krémlevest. A petrezselyemnek jellegzetes íze van. Nekem nics vele bajom, de a fiúkra való tekintettel szelídítettem kissé krumplival, így a sűrítés is meg volt oldva.
Langyosra hűtve, frissen reszelt szerecsendióval megszórva, aprított zölddel díszítve tökéletes étel.



























Elkészítés:
A meghámozott gyökeret, krumplit megmosom és karikára vágom. Egy lábasban kevés vízzel felteszem főni. Sót  és aprított fokhagymát adok hozzá és puhára főzöm. Rúdmixerrel pürésítem, majd felöntöm megfelelő mennyiségű vízzel, habverővel simára kavarom. Két evőkanál tejfölt kikutyulok néhány merőkanál levessel, majd visszaöntve a levesbe, még néhány percig forralom. Tálaláskor frissen reszelek rá szerecsendiót és szórok rá aprított zöldet.
Ha van otthon petrezselyem pesto, kerülhet a tetejére az is.