2011. november 1., kedd

Pókhálós túró rudi

Hi-hi-hi, persze, hogy nem ilyen díszítést akartam. De kezdjük az elején. Későn érő típus vagyok, a Dokinál található tortát szerintem már jó néhányan elkészítettétek. Én viszont egyáltalán nem terveztem be, de volt túró a hűtőben, és talán ma a szokottnál nagyobb kedvet éreztem a sütéshez, ezért elkezdtem kutakodni az emlékeim között és beugrott ez a torta. Nyilván az itthon lévő hozzávalókhoz igazítottam. Kekszet én nem nagyon tartok raktáron, sokkal inkább kézenfekvőnek találtam egy piskóta sütését. A csoki réteg a piskótára került, hogy a túrós krém ne áztassa el a lapot. Egyébként nagyjából az eredeti leírás alapján haladtam. A tetejére az Eszterházy torta csurgatását akartam alkalmazni, de mire végére értem a csokivonalnak, már nem tudtam behúzgálni keresztbe, mert megdermedt. Tulajdonképpen így lett egy utó Halloween feelingje.





Hozzávalók:

a tésztához:

3 db tojás
 3 púpos evőkanál liszt
3 csapott evőkanál cukor
1 csipet só
kb. másfél mokkáskanál sütőpor


a krémhez:

50 dkg túró
7 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tejszín
4 gramm étkezési zselatin
1 rúd vanilia kikapart belseje


10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál étolaj




Elkészítés:

Szétválasztom a tojásokat. A fehérjét felverem egy csipet sóval. A sárgáját habosra keverem a cukorral. Összekeverem a lisztet a sütőporral. A kemény habot, a kikavart tojássárgákat és a lisztet összedolgozom és egy 22 cm-es tortaformába simítom, úgyhogy a tészta közepe homorú legyen, így ha megsült szép egyenletes lesz a teteje, nem púposodik fel. 180 fokon, előmelegített sütőben sütöm 15 percig. (Tűpróba!)

A tejszínt egy lábasban megmelegítem, hozzáöntöm a zselatint és a cukrot és addig kavarom habverőval, míg elolvad a cukor és a zselatin is. Vigyázat! Felforralni nem szabad, mert akkor a zselatin nem fog dolgozni!! A túróhoz adom a reszelt citromhéjat, a kikapart vanilia belsejét és a langyosra hűtött tejszínt, jól kikavarom, hagyom pihenni.
Közben meghűlt a piskóta lap. 5 dkg apróra tördelt csokit egy evőkanál étolajjal megolvasztok mikróban, szépen csomómentesre kavarom és ráöntöm a piskótalapra, elkenem, hogy mindenhová jusson. Hideg helyen megdermesztem a csokimázt. Közben a túró is   keményedett, rákenem a csokiréteges piskótára. A maradék 5 dkg csokit összemelegítem 1 evőkanál étolajjal, csomómentesre kavarom és egy kis méretű műanyag zacsiba kanalazom. A zacsi egyik sarkán egy ici-pici lukat vágok és rácsurgatom a csokit csigavonalban a torta tetejére. Hideg helyen tárolom a sütit, míg szeletelhető lesz. Kb. 2 óra kell  neki.