2010. december 5., vasárnap

Adventi süti 2./Habrudacskák

Folytatódik a karácsonyi sütik tesztelése. Ez a recept is régen sorbanáll, valakitől kaptam....  Gyermekem azt mondta ilyen feltétlenül legyen karácsonykor, mert nagyon finom. Maradék tojásfehérje felhasználásra is tökéletes. Mint mindig, most is meggyűlt a bajom a habzsákkal, annyira béna vagyok, nagyon nehezen tudok vele dolgozni. Nem is lettek túl formásak a rudacskák. A recepthez tartozó képen nem ilyen laposak, az enyémek inkább babapiskóta alakúak lettek. A csokiba nem mártogattam, hanem rácsurgattam kanállal, és megszórtam darált dióval.




Hozzávalók:

3 tojásfehérje
15 dkg  cukor
15 dkg darált dió
csipet só
7,5 dkg reszelt étcsoki+7-8 dkg a díszítéshez
1,5 ek kakaópor
1 ek étolaj

Elkészítés:

A tojásfehérjékhez adok egy csipet sót, majd kemény habbá verem, apránként hozzáadva a cukrot. A csokit lereszelem apróra, hozzáadom a kakaóport és a darált dió felét. Az egészet óvatosan összedolgozom és habzsákba kanalazom. Sütőpapíros tepsire csíkokat nyomok, majd 160 fokra előmelegített sütőben sütöm 25-30 percig. Akkor van kész, ha leválik a sütőpapírról. Hűlés után az egyik végét olvasztott csokival egyenletesen lecsurgatom és szórok rá bőven darált diót. 

A csokimázt így készítem: A csokit apróra tördelem, ráöntök 1 ek. olajat és mikróban összeolvasztom, kanállal átkeverem.

Finom ropogós rudacskák lesznek, számszerint 27 db-ot sikerült összehoznom.



12 megjegyzés:

  1. Én nem érzékelem a fotóról, hogy laposak lennének. Mellesleg úgy olvastam először, hogy halrudacskák!:))))
    Ki fogom próbálni!

    sherpa

    VálaszTörlés
  2. Sherpa,
    nyers állapotban magasabbak voltak, sütéskor kissé ellapultak, de a tökéletes forma, csak gyakorlás kérdése.
    Halrudacskák??? :))

    VálaszTörlés
  3. Thrini, biztos finomak! El is mentem magamnak, sokszor tényleg úgy összegyűlnek a tojásfehérjék, arra pont jó lesz!

    VálaszTörlés
  4. Egyszer hasonlót sütöttem én is, nekem nem lettek ilyen mutatósak,le se fényképeztem,de az izük nagyon jó volt!

    VálaszTörlés
  5. Szemi,
    nekem is mindig annyi fehérje gyűlik össze. Azt hiszem még legalább 6 van lefagyasztva.

    Ottis,
    ebben a sütiben az a klassz, hogy hiába sok a cukor benne, a csoki és a kakaó miatt nem érzed annyira édesnek. A fiúk folyamatosan eszegetik, már csak néhány árválkodik a tányéron.

    VálaszTörlés
  6. Szerintem nincs ezekkel a rudacskákkal semmi gond, nagyon szépek.(látnád én mit tudok alkotni a habzsákkal:))))
    Éppen van tojásfehérjém, és azon agyaltam mi is legyen belőle, na már tudom, köszi a receptet. Jaaaa, és pár darabot vittem is magammal.:)

    VálaszTörlés
  7. Szerintem nagyon guszták, bár nálam lennének :)

    VálaszTörlés
  8. :))) Nemrég sütöttem kosárkát és a habjáról eszembe jutott, hogy milyen finom lehet csak magában megsütve is...és tessék, itt a te változatod rá! Most már tuti, hogy megsütöm, és kipróbálom így, csokis-kakaósan is. Köszönöm az ötletet!

    VálaszTörlés
  9. De jól néznek ki ezek a habrudacskák! :)

    VálaszTörlés
  10. Jé, ez ugyanaz, mint nálam a diós csók és a moscauer. Ha kanállal adagolsz kis kupócokat, nem kell kínlódni a habzsákkal, Thrini! :)

    VálaszTörlés
  11. Gizike,
    sikeres sütögetést! :)

    Bianka, rossz hírem van. Már csak híre-hamva....

    Egycsipet,
    szívesen. :) Biztosan ízleni fog.

    Ami, köszi. :)

    Duende,
    tényleg? A moszkauer is ugyanez? Megyek megnézem... Macerás volt -gyakorlatlanságom miatt- a habzsákolás, de igaziból éppen a formája fogott meg annak idején a receptben. Bár ott olyan kis szivarkák voltak, az egyémek meg inkább ilyen kis piskóták. De finik az biztos!!!

    VálaszTörlés