Néhány nappal ezelőtt sajnos nagy változás történt az életemben. Nagyon szomorú és rossz dolgok jöttek közbe..... Nehezen élem meg, borzasztó kétségbeesett vagyok. Több lett a teendőm és intéznivalóm, úgyhogy az elkövetkezendő időszakban a blogolásra nem valószínű, hogy jut idő és energia, főként új receptek feltöltésére.
Az idei karácsony másképp fog alakulni nálunk -sajnos-, nem fogom tudni megvalósítani a terveimet.
Viszont a Kifőztük Karácsony elnevezésű adománygyűjtő kiadványban szereplő receptemet még nem tettem fel a blogra, úgyhogy most ezzel tudok a betérő olvasóknak szolgálni.
Nagyon egyszerű kis süti, a valóságban azonban mutatós. Az ötletadó -a sokak által ismert és kedvelt- méteres sütemény volt. Ha karácsony, akkor nálunk a dió és mák főszereplő valamilyen formában. Ebben a sütiben is ez a két domináns íz, krém helyett viszont lekvárt használtam.
Szeretettel ajánlom, főként azoknak, akik esetleg nem szeretik a bejglit, mint mi, de mégis szeretnének valami mákosat, diósat fogyasztani az ünnepen.
Hozzávalók:
8 db tojás
8 púpozott evőkanál liszt
8 csapott evőkanál cukor
1 csomag 15 g-os sütőpor
7 dkg darált mák
7 dkg darált dió
1 üveg (3,5 dl-es) sárgabarack lekvár
20 dkg étcsokoládé
5 evőkanál étolaj
Elkészítés:
Az 1 literes őzgerincformákat kizsírozzuk és liszttel meghintjük, hogy ne ragadjon bele a tészta. A tojásokat szétválasztjuk egy-egy edénybe. Kimérjük a lisztet és belekeverjük a sütőport. A sárgákat felverjük cukorral habosra. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, majd hozzáadjuk óvatosan kevergetve a kemény habbá vert fehérjét. Kettéválasztjuk a tészta alapot, egyik felébe darált mákot keverünk, másik felébe pedig darált diót. Egy-egy őzgerincformába simítjuk a keveréket és 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk. 10 percig sütjük 170 fokon, majd még 15 percig 160 fokon. (Tűpróba.)
Rácsra borítjuk hűlni, majd a gerinc minta alapján szeletekre vágjuk. Felváltva lekvározzuk (egy mákos, egy diós) a szeleteket és egymáshoz ragasztjuk őket. Két rudat készítünk, mind kettő 20-20 szeletből áll.
A csokimázhoz egy kerámia edénybe tördeljük a csokit, hozzáadunk 5 evőkanál olajat és mikróban összeolvasztjuk. Alaposan elkeverjük, hogy ne maradjon benne csomó. A süteményeket bevonjuk vele, villával csíkosra mintázzuk. Hűtőben dermesztjük, majd ferde szeletekre vágva tálaljuk.
Ha van lehetősége az itt járó kedves olvasók közül valakinek adakozni, és szeretné a fent említett kiadványt letölteni (amiben, az én receptemen kívül még számos nagyszerű, csodás képekkel kísért recept van)- akkor ITT talál további információkat és útmutatást.
Thrini, ez nagyon jó ötlet!
VálaszTörlésBármi is a gondod, kívánom, hogy legyen erőd megbirkózni vele, és mihamarább helyreálljon a lelki békéd.
Nagyon sajnálom.:( Én is csak mindenek feletti erőt tudok kívánni ahhoz, hogy átvészeld ezt az időszakot, épségben.
VálaszTörlésA sütit már nézegettem, igazán mutatós, és nem is bonyolult.
Thrini!
VálaszTörlésKívánok erőt és kitartást Neked! Ha tudok segíteni, csak írj, jó? Ölellek!
Erőt és kitartást kívánok én is, és várlak mihamarabb vissza:)
VálaszTörlésSajnálom az életben felmerülő problémákat. Sok erőt hozzá
VálaszTörlésA sütemény csodálatos
Bármi legyen is az, sok-sok erőt és kitartást kívánok az elkövetkező időkhöz!
VálaszTörlésÉn is sok erőt kívánok Thrini! VEled vagyunk!
VálaszTörlésSzuper sütemény :)
Minden jót, erőt és kitartást kívánok!! Nagyon hiányzol, és várlak minél előbb vissza.
VálaszTörlésNagyon guszta a süteményed.:)
Thrini! Bármi történt is, kitartást kívánok Neked. A felmerülő problémákkal sajnos néha erőnk felett kell megbírkóznunk. Ehhez kívánok sok erőt és szeretettel gondolok Rád, s a mihamarabbi visszatérésedet is kívánom.
VálaszTörlésA süteményed pedig gyönyörű !
Nagyon ötletes a süteményed!
VálaszTörlésEgészséget kívánok mindenek előtt, mert anélkül semmi nem megy!
Én is nagyon szorítok Neked!
VálaszTörlés