2011. július 20., szerda

Céklás, joghurtos krém







Akkora szélvihar kerekedett, mikor elkezdtem kint fotózni  a pohárkákat, hogy alig bírtam néhányat kattintani. De nem esett egy csepp eső sem, és újra süt a nap. Sok hűhó semmiért. Pedig ígérték a lehűlést. Ezt a krémet a forróságban kívántam meg. Unom már a jégkrémet és a dinnyét, valami joghurtos dologra vágytam. Volt egy kis maradék tejszín, legalább azt is felhasználtam. Gyümölcs viszont nem volt itthon, így került bele a cékla. Egyébként az ötletet egy régóta birtokomban lévő tortarecept adta, amit még a mai napig sem sütöttem meg, de a krém ott is valami hasonló. Egy kis alkohol is mehetett volna bele, hogy legyen valami pikantériája. Majd legközelebb.....




Elkészítés:


A céklát meghámozom és lehelet vékony szeletekre vágom. Egy lábaskába teszem, öntök hozzá 3 dl vizet és puhára főzöm. Rúdmixerrel pürésítem. Beleborítom a joghurtot és a tejszínnel kikavart zselatint, átkavarom. Beleteszem a cukrot és a citromlevet, egy kicsit visszamelegítem a tűzön (vigyázat! nem szabad forralni), hogy elolvadjon teljesen a zselatin. 1 dl-es pohárkákba töltöm, alufóliával lefedem a tetejüket és ha langyosra hűlt, beteszem a hűtőbe. 1-2 óra alatt megdermed.
7 pohárkányi lett nekem.

A cukor és citromlé kóstolás alapján adagolható. Ha bevizezett pohárba töltjük a krémet, akkor könnyebben kicsúszik tálalásnál.

Javaslat: tejszín és joghurt helyett nagyobb mennyiségű víz adható hozzá,  akkor cékla zselét kapunk. Esetleg a víz egy részét vörösborral pótolhatjuk, hmm.. úgysem lenne rossz.
Ha valaki idegenkedik a zselatintól, el is hagyhatja, akkor egy sima pohárkrém a végeredmény.

6 megjegyzés:

  1. ÁÁÁÁÁÁÁ micsoda gyönyörű színe van

    VálaszTörlés
  2. Ez valami olyan káprázatos szinű lett, szinte világit a képernyőmön. Szuper recept:)

    VálaszTörlés
  3. Duende,
    annyira eteti magát. Jó kis joghurtos, krémes. Térülök-fordulok és bekanalazok egy pohárkával. A férjem még nem kóstolta, de lehet, hogy lemarad róla.

    Bianka,
    ugye? Van egy ugyanilyen színű blúzom is.

    Trollanyu,
    cékla pink :))

    VálaszTörlés
  4. Thrini, látom,hogy te igazán nagyon szereted a céklát, gyakran készítesz belőle valamit. Nekem sosem jutott volna eszembe,hogy édességre is jó lehet... szuper ötlet!
    A képek nagyon jók, ahol a szék is látszik, az nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  5. Merre vagy Thrini? Hiányzol!!! A gyönyörű képeid, az ötletes receptek, várlak vissza!

    VálaszTörlés