2011. november 1., kedd

Pókhálós túró rudi

Hi-hi-hi, persze, hogy nem ilyen díszítést akartam. De kezdjük az elején. Későn érő típus vagyok, a Dokinál található tortát szerintem már jó néhányan elkészítettétek. Én viszont egyáltalán nem terveztem be, de volt túró a hűtőben, és talán ma a szokottnál nagyobb kedvet éreztem a sütéshez, ezért elkezdtem kutakodni az emlékeim között és beugrott ez a torta. Nyilván az itthon lévő hozzávalókhoz igazítottam. Kekszet én nem nagyon tartok raktáron, sokkal inkább kézenfekvőnek találtam egy piskóta sütését. A csoki réteg a piskótára került, hogy a túrós krém ne áztassa el a lapot. Egyébként nagyjából az eredeti leírás alapján haladtam. A tetejére az Eszterházy torta csurgatását akartam alkalmazni, de mire végére értem a csokivonalnak, már nem tudtam behúzgálni keresztbe, mert megdermedt. Tulajdonképpen így lett egy utó Halloween feelingje.





Hozzávalók:

a tésztához:

3 db tojás
 3 púpos evőkanál liszt
3 csapott evőkanál cukor
1 csipet só
kb. másfél mokkáskanál sütőpor


a krémhez:

50 dkg túró
7 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl tejszín
4 gramm étkezési zselatin
1 rúd vanilia kikapart belseje


10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál étolaj




Elkészítés:

Szétválasztom a tojásokat. A fehérjét felverem egy csipet sóval. A sárgáját habosra keverem a cukorral. Összekeverem a lisztet a sütőporral. A kemény habot, a kikavart tojássárgákat és a lisztet összedolgozom és egy 22 cm-es tortaformába simítom, úgyhogy a tészta közepe homorú legyen, így ha megsült szép egyenletes lesz a teteje, nem púposodik fel. 180 fokon, előmelegített sütőben sütöm 15 percig. (Tűpróba!)

A tejszínt egy lábasban megmelegítem, hozzáöntöm a zselatint és a cukrot és addig kavarom habverőval, míg elolvad a cukor és a zselatin is. Vigyázat! Felforralni nem szabad, mert akkor a zselatin nem fog dolgozni!! A túróhoz adom a reszelt citromhéjat, a kikapart vanilia belsejét és a langyosra hűtött tejszínt, jól kikavarom, hagyom pihenni.
Közben meghűlt a piskóta lap. 5 dkg apróra tördelt csokit egy evőkanál étolajjal megolvasztok mikróban, szépen csomómentesre kavarom és ráöntöm a piskótalapra, elkenem, hogy mindenhová jusson. Hideg helyen megdermesztem a csokimázt. Közben a túró is   keményedett, rákenem a csokiréteges piskótára. A maradék 5 dkg csokit összemelegítem 1 evőkanál étolajjal, csomómentesre kavarom és egy kis méretű műanyag zacsiba kanalazom. A zacsi egyik sarkán egy ici-pici lukat vágok és rácsurgatom a csokit csigavonalban a torta tetejére. Hideg helyen tárolom a sütit, míg szeletelhető lesz. Kb. 2 óra kell  neki.




14 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik így is, a fotók meg főleg:-))

    VálaszTörlés
  2. klassz ötlet! örülök, hogy kipróbáltad!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ötletes, remek recptek

    VálaszTörlés
  4. Küldj egy harit!:)Imádom!Gyönyörű!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép, békés, meghitt áldott karácsonyi ünnepeket kívánok sok szeretettel:-))

    VálaszTörlés
  6. Békességet, boldogságot, csengőszót és gyertyalángot. Ajándékot, szeretetet s mindent, ami fontos neked, ajtód elé fehér bársonyt, így kívánok neked szép és boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Thrini! Nagyon boldog új évet kívánok! :)

    VálaszTörlés
  8. Békés, Boldog, Gazdag Új Esztendőt kívánok !

    VálaszTörlés
  9. Thrini mi van veled, nagyon rég jártál erre, hiányoznak nekem a jó kis receptjeid és a gyönyörű képeid.
    Remélem jól vagy és csak kicsit beleuntál a blogolásba, de majd újra lesz kedved hozzá:-)))
    Én mindenesetre időnként benézek hozzád, ahogy eddig is és várlak:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anikó! Aranyos vagy, hogy érdeklődsz felőlem. :) Az ősszel a bemelegítés c. poszttal azt gondoltam, hogy újra aktívabb leszek, de nem így történt. Köszönöm jól vagyok, főzök mindennap, de már nem igazán van kedvem a szétpakoláshoz, fotózáshoz. A blogot meghagyom, nem tudom fejből a receptjeimet, ezért, mint szakácskönyv használom, ha sütök valamit. Ha nem járna akkora lomolással, mint amennyivel jár a fotózás, akkor néha-néha kattintanék, de a konyhában nagyon rossz fényviszonyok vannak, arra pedig már lusta vagyok, hogy pakoljak fotó előtt és fotó után is fél órát. :) Nem mondom, hogy soha nem lesz új post, de most mással töltöm a szabadidőmet. Szép napokat Neked Anikó! Üdv.:T.

      Törlés
    2. Megértelek, de akkor is nagyon-nagyon sajnálom, mert olyan csodálatosan szép, megkomponált, tökéletesen kivitelezett képeid voltak mindig, hogy csak ámulva néztem, és a finom kis receptjeid, amikért a mai napig szoktam jönni szemezgetni belőlük, egyébként én is szakácskönyvként használom a blogomat, végül is ezért hoztuk létre:-)))
      Már én sem blogolok minden nap, valóban néha túl sok időt vesz el, de egy egy fontos receptet, ami nagyon ízlett azt azért rendszeresen felteszem.
      Mindenesetre örülök, hogy nem vagy beteg /már ettől féltem/, igazán minden jót kívánok neked, de azért titokban várom a néha-néha előforduló új posztokat. Sok puszi Anikó:-))))))

      Törlés