2010. június 27., vasárnap

Zöldfűszeres bagett



A hétvégén igen aktív voltam péksütemény készítés terén. Sült gépi kenyér, zsemle és ez a bagett. Általában 40-45 dkg-nyi lisztből dolgozok, a kenyérsütő gép ekkora adaggal kényelmesen elbír. Elfogyott a tótkomlósi liszt, úgyhogy  finomliszt és rétesliszt keveréke játszott. Ilyen zöldfűszeres verziót még nem tettem fel a blogra, nagyon finom lett. Az állaga és az íze is kitűnő. A lilahagymát megfonnyasztottam olajban, megvártam míg visszahűl, akkor került a tésztába, az aprított fűszereket is azonnal hozzáadtam. Nem kevertem az ízeket nagyon, snidling, petrezselyem és lilahagyma voltak a trió tagjai. Két rúd készült belőle.



Hozzávalók:
10 dkg rétesliszt
35 dkg finomliszt
1 ek tejföl
fél tk só
1 tk cukor
3 ek olaj
2 dkg élesztő
2,5 dl víz

3 szál új lila hagyma
1 marék aprított snidling és petrezselyem levél (fele-fele arányban)



Elkészítés:
Az olajon megfonnyasztom a szeletelt lila hagymát. Hagyom hűlni. Kimérem a két fajta lisztet, beleteszem a kenyérsütő üstjébe, hozzáadom a sót, tejfölt. Langyos vízhez keverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni. Ha kihűlt a hagymás, olajos keverék, az is hozzámegy a liszthez, a felfutott élesztővel együtt, majd a zöldfűszerek is. A kenyérsütő géppel megdagasztatom és hagyom az üstben duplájára kelni.
Lisztezett pultra borítom kelés után, két egyforma részre vágom. Téglalap alakúra nyújtom és bagett formára tekerem. Sütőpapíros tepsire teszem, bevágom néhány helyen a rudakat és hagyom pihenni kb. 20 percet. Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra. Ha elérte a megfelelő hőmérsékletet és letelt a pihenési idő, beteszem a bagetteket, 10 percig 200 fokon sütöm, majd csökkentem a hőfokot 180-ra és még 20 percig sülnek . Rácson hűtöm őket.


8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet! Puha vajjal vékonyan megkenve... Mmmm! :)))

    VálaszTörlés
  2. Tudok jobbat, friss libazsír! :)
    Ebédre libát sütöttem...

    VálaszTörlés
  3. De guszta, Thrini! Istenien néz ki és el tudom képzelni az ízét is.... jövő héten én is sütök egy ilyet, már régen csináltam hagymás-fűszeres kenyeret.
    És az a hagymavirág! Csodálatos! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon bejön nálunk is. Na és a fotóid?! azok meg egyszerüen irigylésre méltóak. Bár már én is itt tartanék valahol :) El kell mennem valami fotózós oskolába :):)

    VálaszTörlés
  5. Istenien néz ki, biztos az íze is fenséges

    VálaszTörlés
  6. Csodálatos!!!

    Bagett is, fotó is!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon-nagyon guszta!Kedvet kaptam hozzá!:)

    VálaszTörlés
  8. Köszi Lányok!! :)

    A sütni készülőknek jó munkát és jó étvágyat hozzá!!

    VálaszTörlés