2011. február 13., vasárnap

Sós kifli

Nagy bánatom van! Mindenki tapasztalja, hogy mennyire felszaladt a liszt ára és azt gondolom, hogy lesz még ennél sokkal drágább is... Általában tartok itthon néhány kg tótkomlósi kenyérlisztet, illetve finom- és réteslisztet is. Én balga nem nézegettem folyamatosan, hogy van-e olyan, aminek közeleg a szavatossági lejárata, -hogy azt használjam el előbb-, és mikor hozzáfogtam a sütéshez, akkor láttam, hogy 2 kg is már néhány nappal szav. időn túl van. És sajnos érződik is a szagán, igen-igen dohos. Nagyon bánt, mert az étel pocséklása nagy bűn. Az én hibám, hogy nem figyeltem, pedig nem tonna mennyiségeket tartok itthon, de mostanában annyi minden másra kellett figyelnem, hogy ilyesmire volt legkevésbé kapacitásom. Nyilván nem merem felhasználni, mert érződne a péksütemény ízén, és akkor több is veszne kárba a liszt árán kívül. :(
Szerencsémre, volt még két kg kenyérliszt, abból tudtam sütni.
Valami jó kis vajas kiflit ettem volna, benéztem Limarához, mert nála tuti, hogy talál az emberlánya kedvére valót. Igen találtam is, de nem volt hangulatom a vízben főzéshez, ezért tovább nézelődtem. Ezt a sós kiflit választottam, bár módosítottam a recepten, merthogy nekem nincs kovászom és öregtésztám sem.
Nagyon finom, puha állagú, és a nagyszemű só igazán jót tett neki.






Hozzávalók:

50 dkg kenyérliszt (BL80)
fél dl étolaj
1 tk cukor
2 dkg élesztő
1,5 tk. só
2,5 dl tej
1 kávés kanálnyi ecet
kenéshez: pici tej
szóráshoz: nagyszemű só


Elkészítés:


Kb. 1,5 dl langyos tejben, cukorral megfuttatom az élesztőt. A többi hozzávalót a kenyérsütő üstjébe pakolom, majd hozzáöntöm a felfutott élesztőt is,  és kétszer átdagasztatom. Hagyom az üstben duplájára kelni. Lisztezett felületre borítom a megkelt tésztát, 8 egyenlő darabra osztom, gombóccá formálom őket és hagyom kb. 5 percet pihenni. Utána egyesével  -nagyjából- négyzet alakúra nyújtom a golyókat, egyik sarkára fordítva a négyzetet, elkezdem feltekerni a tésztát, kicsit meghajlítom és sütőpapíros tepsire teszem. Hagyom kb. 20 percet pihenni. Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra. Mielőtt beteszem a sütőbe, mindegyiket lekenem tejjel és megszórom nagyszemű tengeri sóval. Nekem kellett kb. 20-22 perc a sütéshez. (Limara 15 percet írt, de nekem az kevésnek bizonyult.)
Rácson hűtöm.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a kiflik. Ma pont sajtos kiflit készítettem én is, csak másképpen :)

    VálaszTörlés
  2. Thrini!
    Nagyon szépek lettek a kiflik.
    Sajna nem csak a liszt ára ment fel, de a cukor árán ki voltam akadva. Karácsonykor még 189 volt, tegnap meg 299 volt a sparban, felháborító. Mitől???

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek a kiflik! És ötletes a fotó is! Még soha nem próbálkoztam kiflivel, de ami késik....

    VálaszTörlés
  4. Gesztenye,
    ne is mondd a cukrot!! Én is hasonló árfolyammal találkoztam, mint Te. Az a baj, hogy nálunk nem szeretik a fiúk a teát mézzel, csak sok cukorral. :(

    Mónika,
    isteni finom ez a kifli, próbálkozz vele, meglátod beleszeretsz! :)

    VálaszTörlés
  5. Hú, de megenném most ezt a jó kis juhtúróból készült körözöttem mellé! :))

    VálaszTörlés
  6. Jaj de gyönyörűek !

    Tótkomlósi liszt ügyben keress meg egy e mail-ben.

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörűek lettek
    Én is inkább a cukor árán vagyok meglepődve :(

    VálaszTörlés
  8. Thrini, nagyon szépek lettek a kiflijeid!

    VálaszTörlés
  9. Igazán mosolyognak! :)
    Pont olyanok, mint amiket suliba menet vettem annak idején. :)

    VálaszTörlés