2011. április 7., csütörtök

A bazsalikom az oka/gerslis paradicsom leves


Na, elcsábultam... Ma olyan gyönyörű bazsalikomot láttam, némelyik levele majdnem féltenyérnyi méretű volt. És az illata!!! Vettem egy cseréppel. Azért voltam könnyelmű, mert tudtam, hogy a fűszerkertbe ki tudom ültetni, és meg tudom menteni, nem lesz halálra ítélve. Nekem ugyanis a konyhában nem maradnak meg a fűszernövények. Levágtam róla annyi levelet, amit felhasználtam a leveshez, majd a cserépből kiszedve az anyatövet, elültettem, meglocsoltam és rábíztam a sorsra.
Egyébként pedig levesre voltam éhes. Magam kedvében akartam járni, így paradicsomlevesre szavaztam. Picivel több lett, mint 1 liter, gondoltam eleszegetem, el fog fogyni. Meglepetésemre a férjem is kért belőle. Levesbetétnek gersli került bele.








Elkészítés:

A megmosott gerslit bő, sós vízben megfőzöm. Majd leszűröm, a levét félreteszem. Olajon megfuttatom a lisztet, beleöntöm a paradicsompürét, leves sűrűségűre hígítom a gersli főzőlevével. Sózom, borsozom és kiforralom. A fokhagymát kevés olivaolajjal, a bazsalikomlevelekkel rúdmixerrel összeturmixolom. Nagy részét belekanalazom a levesbe, valamennyit hagyok a tálaláshoz. A megfőtt gerslit is hozzáadom a leveshez és tálalom.
Egyszerű leves, de nagyon finom.

2 megjegyzés:

  1. De rég ettem paradicsomlevest, pedig szeretem! Most úgy megkívántam, ahogy benéztem hozzád. :)

    VálaszTörlés
  2. Eddig csak rizzsel főztem a paradicsomlevest,de ez a gersli nagyon jónak tűnik.

    VálaszTörlés