2011. április 18., hétfő

Fűszernövényes kertecske


Nos, innen szedegetem a zöldnövényeket, amit felhasználok az ételekhez. Tavaly ilyenkor kis kopár volt még, most nagyon "megemberelték" magukat, főleg a snidling és a zsálya. A menta kezdi birtokba venni az üres földterületet, de nem hagyom ám, hogy eluraljon mindent! 
Fogok venni egy rozmaringot, mert a tavalyit cserépben próbáltam a lakásban átteleltetni, de nem sikerült megmenteni. Most viszont  beültetetem a hátsó sorba, hátha szerencsém lesz és megmarad. Aztán vetettem két pici területre majorannát és bazsalikomot.    Az oldalt sorakozó cserepekbe került még zsázsa, bazsalikom, illetve metélőhagyma, hogy legyen utánpótlás. A leghátsó sorban kikelt a borsikafű, elszórta a magját, úgyhogy arról nem kellett gondoskodni. A metélő petrezselyem nagyon intenzíven fejlődik, a fodros változat kicsit nehezebben tért magához, de nem vagyok elégedetlen. Sajnos oregano magot nem tudtam beszerezni. Nagyobb városokban árulnak mindenféle palántákat, azokkal látványosabb eredményt lehet elérni, de sajnos felénk nincs árus, akitól beszerezhetném őket.
Jajj, majdnem elfelejtettem a citromfüvet megemlíteni, olyan egészségesek a levelei, majd kicsattannak. Ilyenkor a legszebb a kert, tavasszal.
Kis területen gazdálkodom, de ennyivel elbírok, és éppen elegendő a termés, bőségesen tudom ízesíteni ételeinket.

15 megjegyzés:

  1. Már ekkora a bazsalikomod???!!! én most mertem elvetni, féltem, hogy esetleg megfagyhat.
    Irigykedem, mert nálam még csak a petrezselyem burjánzik, meg a tavalyi lestyán és tárkony.

    VálaszTörlés
  2. Kata, nekem viszony nincs lestyánom és tárkonyom. Tavaly nem keltek ki, az idén pedig nem vetettem. :(
    Nálatok a piacon szokott lenni valamilyen érdekesebb palánta?

    VálaszTörlés
  3. Thrini, én 3 évvel ezelőtt kaptam mindkettőből, vetni nem próbáltam. De elmondanám, hogy tavaly sem a majoranna, sem a rozmaring nem kelt ki magból, most elvetettem néhány magot megint, de nem fűzök hozzá nagy reményeket:(
    Viszont jól sikerült a bazsalikom, volt rukkola és tépősali is.
    Szerencsére nálunk van a piacon sokféle palánta, hónap végére ígérték, majd 1-2 tövet veszek, ami hiányzik, vagy addig nem kel ki.

    VálaszTörlés
  4. Kata,
    képzeld én is akartam vetni rukkolát, vettem is egy csomag magot. Üres zacskót adtak el, egy árva szem mag sem volt benne.
    A szomszéd néninek van lestyánja, de még nem volt pofám kérni, pedig hatalmasra nőtt neki. Egyébként aranyos, mert sok mindennel megajándékozott már. :)
    Láttam ám nálad egy kertes bejegyzést. Jópofa az ágyásod, a mérete nálad is éppen megfelelő.

    VálaszTörlés
  5. Thrini, kérjél nyugodtan, mert épp csak egy kicsi gyökérrész kell, és az szépen megfakad, a szomszéd néninek meg meg sem kottyan, nem fog hiányozni neki. Ugyanez a helyzet a tárkonnyal is:))

    Az üres zacskót én megpróbálnám megreklamálni, hátha volt már hasonló eset. Kíváncsi vagyok, mert kaptam egy kis zacskónyi rukkola magot Angliából, nem tudom, lesz-e belőle valami. De tudomásom szerint lehet most is és később is vetni, nem késtél el vele:)

    VálaszTörlés
  6. A rozmaring nekem se bírta ki..kint se, bent se. Ma pedig az újat letörte a kutya... A tárkony kiirthatalan álítólag, de nálam sikerült kipusztulnia...:)Nekem magról nagyon rosszul kelnek a fűszernövények, egy katasztrófa az összes. A citromfű meg a snidling, majoranna, görögbazsalikom mind kertészetből van és évek óta gyönyörű, és tavaly óta a petrezselyem is magról. Zsálya viszont folyton tetves... A rukola magról kikelt tavaly , de semmiben sem hasonlított a rukolához, amit a boltban árulnak...az íze pedig borzasztó volt. Neéz a hobbikertész élete...:)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű a kiskerted Thrini!
    Nálam a konyhaablakban vannak fűszernövények balkonládákban. Már kikelt a tárkony, oregano, zsálya, kakukkfű, menta, és amit a bazsalikom elszórt magokat most kezdenek kibújni.
    A rozmaringom nekem is elfagyott sajnos. Én ruccolát tavaly előtt magról ültettem (hagytam felmagozni), az olyan pillanatok alatt kinőtt hogy én is csodálkoztam. Nagyon szeretem én is a zöld fűszernövényeket. Sajnos északi az ablakom, úgyhogy eléldegélnek, de igen lassan és kicsire nőnek csak.

    A fejléced is nagyon aranyos lett! :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon csinos egy fűszerkert! Ha ilyenem lenne...

    VálaszTörlés
  9. Áh most nagyon irigyellek, hogy ilyen szép fűszerkerted van! :) én a 15 cm-es francia erkélyen próbálkozom több, de inkább kevesebb sikerrel :) Múlt héten pl. sikerült elpusztítani egy szép nagy bazsalikomot. Állítólag 5 fok alatt nem biztos, hogy túléli :(

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép a kis fűszerkerted! Tavaly nekem is volt, de a vizslám elintézte. :) Most másikat kell csinálnom, csak valami olyan helyre, amit nem ér el..

    Ha lesz egy kis időd, kukk be hozzám, vár rád egy díj! :)

    http://szemiramisz.blogspot.com/2011/04/szalvetatarto-mezeskalacsbol-es-egy-dij.html

    VálaszTörlés
  11. Nagyon irigy, hogy neked ilyened is van

    VálaszTörlés
  12. Piszke,
    valóban nehéz! :)

    Duende,
    jó, hogy kitaláltuk ez a kis kertecskét, tényleg nagyon szeretem. Előtte én is cserepekben nevelgettem a növényeket, de az évelők is elpusztultak, mert kifagytak a cserépből, ha a lakásba bevittem, ott elpusztultak.

    Anazar, köszi. Mi az akadály? Társasház?

    Colors in the Kitchen,
    tényleg jó dolog ha van az embernek egy kis szabad földnyi területe. A cserépben nevelés nem ugyanaz, de ha nincs más, az is adhat örömet. Sajnos a bazsalikom kényes, szerencse is kell hozzá. Korfun láttam gyönyörű példányokat, olyan illatuk volt, amit én soha itthon nem tapasztaltam.

    Szemi,
    a kutyusok tudnak kártékonyak lenni, de ők nem mindig értik, hogy a gazdinak miért olyan fontos, az a kis terület. :)
    Köszi a díjat! :)

    Bianka,
    :)

    VálaszTörlés
  13. Csodás a kis fűszerkerted, annnnnnyira irigyellek érte, hogy gyorsan mondok egy Masallah-ot is (úgy tartjuk az irigy tekintetek tönkreteszik az irigység tárgyát, de ez a szó megvéd ettől)! Nagyon örülök, hogy folytatod a blogolást, jelenleg én is kisebbb-nagyobb blogcsendben vagyok ilyen-olyan okok miatt, de tudom eljön az idő mikor újra olyan fontos lesz a blogolás, mint régebben.
    Ha kertesházba költözünk, remélem úgy hozza majd a sors, akkor azthiszem az első lesz, hogy kövessem a példádat és kialakítsak egy ilyen kis kertet magamnak. :)

    VálaszTörlés
  14. Elif,
    köszönöm. :)
    Kívánom, hogy teljesüljön az "álmod". Legyen: ház, fűszerkert, szabadiő stb. :)

    VálaszTörlés
  15. A mentát szeretnéd kordában tartani?
    Nem lesz egyszerű, mivel az szeret minden évben odébb menni,ilyen rossz szokása van!

    VálaszTörlés