2012. június 4., hétfő

Burgonyát még soha


nem termeltem a picike kis kertünkben. Most viszont van 3*2 méternyi krumplink! Maradt ki egy tálnyi csírás, fonnyadt ógumó, amit nem dobtam a komposztra, hanem elraktam három sorba. Néhány adagnyi főzésre elég lesz. Kíváncsi vagyok mennyi terem a sorok alatt??! Teljesen bio, egyetlen krumpli bogarat sem találtam, ezért nem kellett permetezni sem. Van egyébként egy közös családi kertünk is, nagy terület, ahol viszont nagyobb mennyiséget vetettünk, azzal (ha nem jön közbe jégeső, földindulás, égszakadás) kihúzzuk tavaszig.
Alig várom már, hogy elvirágozzon és szedhessek fel alóla, megsüthessem és lecsurgathassam fűszeres olajjal. Na de addig még várnom kell néhány napot....

5 megjegyzés:

  1. Ilyenkor is elültethetem még a kamrában felejtett kicsirázott krumplit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még elültetheted,(de sokat ne késlekedj vele) kb. 100-110 nap tenyészidő kell neki. Bár mindent a maga idejében a legjobb termelni, de neked akkor lesz újkrumplid, mikor az enyém téli tárolásra beérik. Egyébként a krumpli igazából a kissé hűvösebb, enyhén csapadékos éghajlatot kedveli, ezért ha forró lesz a nyár, nem tudom milyen eséllyel indulnak a gumóid, de mindenképpen egy tanulmány lesz. :) Majd referálj kérlek, kíváncsi lennék a végeredményre.

      Törlés
  2. Csinos kis kerted van:))Fényévnyi a különbség a frissen kiszedett,meg a boltban napokig árválkodó,vegyszerezett zöldségek-gyümölcsök között.

    Én minden nap nézegetem,hogy éppen mi bújt ki a földből,vagy épp mennyit nőttek a már kinnt lévők.Mindig meglepődöm mivé lesz-egy egy aprócska mag.A természet tényleg csodákra képes:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagy a különbség a bolti és saját termesztésű élelmiszer között, de sajnos sokan nem tapasztalhatják meg ezt a különbséget. (Bár van, aki nem is foglalkozik az ilyen különbségtétellel.)
      Szomorú vagyok, ha valami nem úgy fejlődik, ahogy elképzelem, aztán néha van olyan gondolatom, hogy jövőre nem vetek semmit, mert egyre mostohább az időjárás, de aztán minden tavasszal újult erővel kezdem elölről. Persze mindent mini adagban... ennyire van kapacitásom és erőm, ennyi éppen kikapcsol a szellemi munka után. :)

      Törlés
    2. Én is minden tavasszal belelkesedem,idén egy újabb pici ágyást is kialakítottam.Kevesebb a gond egy ágyással,mint a füvet gondozni.Az én gazdaságom is aprócska,de hatalmas benne az örömünk.Most,hogy érik az eper a kicsi lány minden nap benéz a levelek közé,és újjongva mutatja az érett szemeket.
      És én is a kerben töltödöm fel,megnyugtat,kikapcsol:))

      Törlés