2013. január 11., péntek

Utó karácsonyi feeling








Úgy tűnik hagyományt teremtek kimaradt karácsonyi sütik újrahasznosításából. Tavaly egy brownie szerű sütit ítéltünk kárhozatra ( jó kis csokimázas, kandírozott naranccsal megszórt), az idén (2012-ben) pedig néhány db mézes sütit. Ma túrógombócot készítettem, de  a zsemlemorzsás változattól ég a gyomrom, ezért döntöttem úgy, hogy ismét bevetem a "kekszmorzsa szórást". Semmivel nem marad el a klasszikus verzió mögött. Próbáljátok ki, ha bármilyen darálható sütimaradványotok lesz. A tavalyi csokis morzsás változat is finom volt, de ez a mézes ízű is kiváló.

Egyébként a túrógombóc nálam így készül:

Hozzávalók 15 db gombóchoz:

50 dkg túró
3 db s méretű tojás
kb. egy evőkanál cukor
csipet só
5-6 dkg búzadara

Elkészítés:

A villával összetört túróhoz adom az egész tojásokat, sót, cukrot, búzadarát és alaposan összekeverem kézzel. Hagyom pihenni,( kb. annyi ideig, míg felporszívózok, felmosok egy közepes méretű nappalit, és rántást készítek a bableveshez). Ez lehet akár 1 óra is, nem árt a gombócnak. Pihentetés után vizes kézzel gombócokat formálok, egy tányéron hagyom őket, míg felforr a nagy fazék víz. A lobogó vízbe teszem őket egyesével, óvatosan. Ha feljönnek a víz tetejére, még 5 percig főzöm őket, szűrőkanállal hideg vízbe szedem kb. 3-4-sével, majd a hideg vízből egy tányérra kerülnek. A kekszmorzsába, azaz ledarált mézeskalács morzsába egyenként megforgatom őket és kész. Némi porcukor is kerülhet rá, ízlés kérdése.


5 megjegyzés:

  1. A kerítéses megjegyzéseden keresztül találtam a blogodra.Gratulálok,gyönyörű!és az egyik legízlésesebb és legjobb (legföldönjáróbb) gasztoblog,amivel találkoztam.Csak folytasd még sokáig!!!

    VálaszTörlés
  2. Lizi, köszönöm szépen melengető szavaidat. Néha-néha benézek magamhoz, hogy a kedves erre járóknak válaszoljak. Szívesen írnék újabb bejegyzéseket, de sajnos alig van időm, illetve a lelkem sincs teljesen rendben, az pedig az ihletnek nem tesz jót. 2010 év végén mi is eltévedtünk egy rengetegben, még mindig tart bolyongásunk, a kivezető út nincs meg, mert nincs kiút, sajnos.... (Részben idéztem egy kedves új ismerősömtől. :))Anyukámat kísérem ezen az úton, nagy szívfájdalommal, nem tudhatjuk meddig tart a vándorlás....Nos, ez az elsődleges oka, hogy ritkán frissítem a blogot. Viszont -kevés szabadidőm függvényében- nézelődöm másoknál, most már nem jellemzően gasztro témában, hanem főként "csirkés" blogok után nyomozok. Éppen ma jelentkeztem be hozzád követőnek. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért le tudom ám írni helyesen is a gasztroblog szót...Teljesen értem,amiről írsz...az addig fontosnak tartott dolgok egyáltalán nem fontosak...ha szeretnél kiscsibét,szívesen ajándékozok Neked a tavasz folyamán,ha elfogadod....

      Törlés
  3. Kedves Thrini! Remélem nemsokára eljön az idő, hogy újra írj! Várom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Korenka! Lefoglalnak a csirkéim, 2 napja vannak nálunk, a létrán való közlekedés nem nagyon megy nekik. szeretnék már posztolni valamit, de úgy elszalad egy nap, főzni is futtában, bevált ételeket főzök. De jövök, ahogy tudok. Hozzád viszont benézek gyakran. :)

      Törlés