Én és a dagadó nem vagyunk túl jóban. Enni szeretem, csak tölteni nem. Olyan macerás!(Vagy én vagyok béna.) Főleg, ha nekem kell felszúrni is, mint ezt a példányt. Az üzletben, ahol vettem, nem a hentes szolgált ki, a hölgyet pedig hiába kértem volna meg erre a műveletre, kb. annyira profi mint én. Végül is megküzdöttem vele, egyik oldalát megvarrtam, mert úgy láttam jónak, viszont kirepedt a másik oldalon. Pedig nem tömtem túl... A töltelékkel kapcsolatban nincsenek nagy lehetőségeim, ugyanis a cél az, hogy elfogyjon, nem pedig az, hogy brillírozzak valami újítással. Én szívesen bevállalnék valami különlegességet, de akkor ehetném az egészet egyedül. A fiúk inkább hagyományosabb tölteléknek örülnek. Úgyhogy csirkemájra esett a választásom, kicsit feldobva zsályával. Na hála istennek ettek belőle! Nem sütőben sütöttem, hanem lábasban fent a gázon. Van egy ovális edényem, szeretem ilyesmire használni. Le tudom fedni és olyan jól elférnek benne a sültek. Egyébként kicsit megszabtam a dagadót, az elejét levágtam, -mert nem volt túl formás-, azt felszeleteltem, és megsütöttem, mint szoktam disznótorkor, pecsenyének.
Végül is elégedett voltam az eredménnyel a kis szépséghiba ellenére is. A maradékot hidegen ettük meg, úgyis nagyon finom volt.
Hozzávalók:
egy közepes méretű dagadó (kb. 70-80 dkg-os)
15-18 dkg csirkemáj
1 nagyobb szelet kenyér
kb. 1 ek zsemlemorzsa
1 tojás
6 db nagyobb zsályalevél
só
bors
fél lilahagyma
pici zsír (kb. 1 ek)
A dagadót megmosom és felszúrom. Késsel kezdem meg az elején, egy vízszintes bemetszéssel, utána kézzel fejtegetem a húst, óvatosan, hogy ki ne szakítsam sehol. Ha ez a művelet megtörtént, bedörzsölöm sóval, kívül, belül, mértékkel. A májat apróbb darabokra vágom, adok hozzá borsot, sót, az aprított hagymát is beleteszem. Felaprítom a zsályaleveleket és hozzászórom a töltelékhez. Legvégén megy bele a beáztatott, kinyomkodott kenyér, majd a zsemlemorzsa. Beleütöm a tojást és összedolgozom. Beletöltöm a húsba. Megvarrom az oldalát, ha úgy tűnik, hogy vékony. Az elejét, ahol töltöttem, megtűzöm fogpiszkálóval. Az edényt felforrósítom. beleteszem a zsírt, ami azonnal elolvad és átmelegszik a forró edénytől, majd beleteszem a húst. Először az egyik oldalát sütöm, majd félidőben megfordítom. A sütés fedő alatt történik, csak a legvégén veszem le, ha még szükséges, hogy kapjon egy kis színt.
Kissé érdemes a húst hagyni hűlni, mert szebben szeletelhető.
Finom lehetett!
VálaszTörlésMég sosem csináltam, és annyira szeretem, de csak az anyukámét ettem mindig... de neki ez már macerásnak számít. Pont ilyen májas nálunk is, csak el van kaparva a máj a töltelékben!És hidegen is nagyon finom, egy nagy karéj kenyérrel...
VálaszTörlésSzemi,
VálaszTörléstényleg az volt, elégedett voltam vele, a "nehézségek" ellenére.
Piszke,
jól beszélsz... hidegen, felvágott helyett nagyon eteti magát.
Egyébként töltés nélkül, feldarabolva, fűszerezve is isteni pecsenye sül belőle.
Mi rajta szoktuk disznótorkor hagyatni a szalonnán, és úgy füstöljük fel, de lehet, hogy most meghagyatom. Bár még egyeztetni kell az urammal is ez ügyben... :)
Nagyon guszta! Még én sem csináltam, lehet, hogy el kellene kezdenem?! :)
VálaszTörlésNagyon guszta, Thrini!
VálaszTörlésÉn nagyon szeretem. Csinálni is, tök izgalmas.... Zsákbamacska! :))
Nálam a blogon van már minimum négyféle töltött dagadó....
Gyönyörű képek és a husi isteni lehet
VálaszTörlésA dagadó nálunk anyum reszortja, de most kedvet kaptam, hogy végre én is készítsek egyet. Nagyon guszta lett! :)
VálaszTörlésCsibe,
VálaszTörlésmindenképpen próbáld ki a dagadó töltését! De ha teheted szúrasd fel a hentessel. Ha a családod nem válogatós, ezernyi töltelék közül választhatsz.
Duende,
tényleg zsákbamacska. :) Főleg annak, aki nem látja, mivel gyömöszkölöm tele.
A Te férjed nem válogatós? Bármilyen tölteléket bevállal?
Bianka,
köszi. Nem nyilatkoztál, milyen a viszonyod a dagadóhoz? :)
Egycsipet,
de jó, hogy kedvet csináltam! Egyébként magamnak is kedvet csináltam, máskor is szeretnék készíteni, de már kicsit izgalmasabb töltelékkel.
Egyáltalán nem válogatós, sőt. Igazi ínyenc, bármit szívesen megkóstol. :) Talán ezért lettem ilyen nagy főzöcskéző - mert a hálás közönségnek nagyon jó alkotni. :)
VálaszTörlésDuende,
VálaszTörlésgratulálok a férjedhez!! :))