2010. október 27., szerda

Töltött dagadó

Én és a dagadó nem vagyunk túl jóban. Enni szeretem, csak tölteni nem. Olyan macerás!(Vagy én vagyok béna.) Főleg, ha nekem kell felszúrni is, mint ezt a példányt. Az üzletben, ahol vettem, nem a hentes szolgált ki, a hölgyet pedig hiába kértem volna meg erre a műveletre, kb. annyira profi mint én. Végül is megküzdöttem vele, egyik oldalát megvarrtam,   mert úgy láttam jónak, viszont kirepedt a másik oldalon. Pedig nem tömtem túl... A töltelékkel kapcsolatban nincsenek nagy lehetőségeim, ugyanis a cél az, hogy elfogyjon, nem pedig az, hogy brillírozzak valami újítással. Én szívesen bevállalnék valami különlegességet, de akkor ehetném az egészet egyedül. A fiúk inkább hagyományosabb tölteléknek örülnek. Úgyhogy csirkemájra esett a választásom, kicsit feldobva zsályával. Na hála istennek ettek belőle! Nem sütőben sütöttem, hanem lábasban fent a gázon. Van egy ovális edényem, szeretem ilyesmire használni. Le tudom fedni és olyan jól elférnek benne a sültek. Egyébként kicsit megszabtam a dagadót, az elejét levágtam, -mert nem volt túl formás-, azt felszeleteltem, és megsütöttem, mint szoktam disznótorkor, pecsenyének.
Végül is elégedett voltam az eredménnyel a kis szépséghiba ellenére is. A maradékot hidegen ettük meg, úgyis nagyon finom volt.



Hozzávalók:
egy közepes méretű dagadó (kb. 70-80 dkg-os)
15-18 dkg csirkemáj
1 nagyobb szelet kenyér
kb. 1 ek zsemlemorzsa
1 tojás
6 db nagyobb zsályalevél
bors
fél lilahagyma
pici zsír (kb. 1 ek)

Elkészítés:
A dagadót megmosom és felszúrom. Késsel kezdem meg az elején, egy vízszintes bemetszéssel, utána  kézzel fejtegetem a húst, óvatosan, hogy ki ne szakítsam sehol. Ha ez a művelet megtörtént, bedörzsölöm sóval, kívül, belül, mértékkel. A májat apróbb darabokra vágom, adok hozzá borsot, sót, az aprított hagymát is beleteszem. Felaprítom a zsályaleveleket és hozzászórom a töltelékhez. Legvégén megy bele a beáztatott, kinyomkodott kenyér, majd a zsemlemorzsa. Beleütöm a tojást és összedolgozom. Beletöltöm a húsba. Megvarrom az oldalát, ha úgy tűnik, hogy vékony. Az elejét, ahol töltöttem, megtűzöm fogpiszkálóval. Az edényt felforrósítom. beleteszem a zsírt, ami azonnal elolvad és átmelegszik a forró edénytől, majd beleteszem a húst. Először az egyik oldalát sütöm, majd félidőben megfordítom. A sütés fedő alatt történik, csak a legvégén veszem le, ha még szükséges, hogy kapjon egy kis színt.
Kissé érdemes a húst hagyni hűlni, mert szebben szeletelhető.

10 megjegyzés:

  1. Még sosem csináltam, és annyira szeretem, de csak az anyukámét ettem mindig... de neki ez már macerásnak számít. Pont ilyen májas nálunk is, csak el van kaparva a máj a töltelékben!És hidegen is nagyon finom, egy nagy karéj kenyérrel...

    VálaszTörlés
  2. Szemi,
    tényleg az volt, elégedett voltam vele, a "nehézségek" ellenére.

    Piszke,
    jól beszélsz... hidegen, felvágott helyett nagyon eteti magát.
    Egyébként töltés nélkül, feldarabolva, fűszerezve is isteni pecsenye sül belőle.
    Mi rajta szoktuk disznótorkor hagyatni a szalonnán, és úgy füstöljük fel, de lehet, hogy most meghagyatom. Bár még egyeztetni kell az urammal is ez ügyben... :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta! Még én sem csináltam, lehet, hogy el kellene kezdenem?! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, Thrini!
    Én nagyon szeretem. Csinálni is, tök izgalmas.... Zsákbamacska! :))

    Nálam a blogon van már minimum négyféle töltött dagadó....

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű képek és a husi isteni lehet

    VálaszTörlés
  6. A dagadó nálunk anyum reszortja, de most kedvet kaptam, hogy végre én is készítsek egyet. Nagyon guszta lett! :)

    VálaszTörlés
  7. Csibe,
    mindenképpen próbáld ki a dagadó töltését! De ha teheted szúrasd fel a hentessel. Ha a családod nem válogatós, ezernyi töltelék közül választhatsz.

    Duende,
    tényleg zsákbamacska. :) Főleg annak, aki nem látja, mivel gyömöszkölöm tele.
    A Te férjed nem válogatós? Bármilyen tölteléket bevállal?

    Bianka,
    köszi. Nem nyilatkoztál, milyen a viszonyod a dagadóhoz? :)

    Egycsipet,
    de jó, hogy kedvet csináltam! Egyébként magamnak is kedvet csináltam, máskor is szeretnék készíteni, de már kicsit izgalmasabb töltelékkel.

    VálaszTörlés
  8. Egyáltalán nem válogatós, sőt. Igazi ínyenc, bármit szívesen megkóstol. :) Talán ezért lettem ilyen nagy főzöcskéző - mert a hálás közönségnek nagyon jó alkotni. :)

    VálaszTörlés
  9. Duende,
    gratulálok a férjedhez!! :))

    VálaszTörlés