2011. február 16., szerda

Sk. laska




Minap nosztalgiáztunk egyik ismerősömmel, és kölcsönösen egyetértettünk abban, hogy a saját készítésű, frissen főzött házi tésztánál nincs finomabb. Mindenképpen tarol, bármelyik  hiper-szuper magyar vagy külföldi bolti tésztával hasonlítjuk össze. Eszembe jutott, hogy Anyukám (mikor még kisiskolás lány voltam) gyakran készítette a csirkepörkölt mellé a szélesmetéltet. Igazából nem is szélesmetélt volt, valamivel keskenyebb, de isteni finom!!! És nekem 30 évig nem jutott ez eszembe!!! Hogy is felejthettem el???? Persze azonnal befészkelte a gondolat magát az agyamba, hogy a legközelebbi csirkepörit az általam frissen gyúrt és kifőzött tészta fogja kísérni. Nos, nem vártam  sokáig, szép zúzát láttam a boltban és abból főztem pörköltet, és ha passzol hozzá, ha nem, igenis laska tésztát (igen ez a helyes kifejezés: laska) készítettem hozzá. Derelyén kívül nem szoktam a tésztát kézzel nyújtani. Sőt tésztát is nagyon ritkán készítek, akkor viszont Anyukám tésztagyártó gépét kérem kölcsön. Most mellőztem mindenféle gépesítést.
Egyáltalán nem volt nehéz nyújtani,   igazán rugalmas lett és könnyű volt vele dolgozni.
Biztos, hogy sűrűbben fogok tésztát gyúrni, még ha nem is tudok túl változatos formákat vágni kézzel.






 
Elkészítés:

Én most kísérleteztem és beletettem a hozzávalókat  a  kenyérsütő üstjébe, próbáltam összedolgoztatni vele, természetesen nem sikerült, mert ahhoz ez az állag túl kemény volt, de nagyjából megoldotta a dolgot  helyettem. Kiborítottam a pultra és ott folytattam tovább a tészta összegyúrást kézzel, egészen addig, míg sima tésztát nem kaptam. Két egyforma darabra vágtam, újból átdolgoztam, cipó formára alakítottam és letakarva egy tállal, hagytam pihenni 20 percig. Pihenés után, nyújtófával kör alakúra nyújtottam, késfok vastagságnál kicsit vékonyabbra. Szándékosan vastagabbra hagytam, mint a bolti, mert szerintem sokkal finomabb, mint a lehelet vékonyságú. Persze, ha valaki úgy szereti, akkor dolgozzon meg érte!
A kört kettévágtam és a félkörök felületét  egyhén leliszteztem , majd mindegyik darabot külön-külön  feltekertem lazán, mint egy bejglit és egy vágódeszkán felvágtam kb. 3-4 mm szélesre. Míg vágtam a tésztát, felforrt a víz, szórtam bele sót és kifőztem benne a tésztát. Vigyáztam rá, hogy a víz forrjon végig. Nagyon hamar megfőtt a friss tészta, ha feljött a víz tetejére, még egyet rottyantottam rajta és kész. Leszűrtem, leöblítettem és ettük.   

Nem lett kis adag, bőven jól laktunk vele, én egy adag mákosat is ettem bónuszként! Nagy élmény volt!



16 megjegyzés:

  1. Ha van késes aprítógéped, azzal össze tudod állítani a tésztát.
    A Jamie adásaiban láttam így először, kipróbáltam és jól működik.
    És az otthoni tésztával nem vetekszik a bolti.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos nincs késes aprítóm, úgyhogy marad a kézzel gyúrás.

    Akkor már 3 szavazata van a házi tésztának! :))

    VálaszTörlés
  3. Jaj!
    Lelkiismeretem megszólalt, anno dacu bizony nem tanultam meg anyámtól a gyúrást, s ma pedig már sajnos nincs kitől...
    Olyan jól leírtad, ha kicsit jobb lesz a kezem kipróbálom. Az emberen nagyon tésztás...

    VálaszTörlés
  4. Márta, örülök majd, ha egyszer beszámolsz arról, hogy házi túrós laskát ettetek. :)

    Engem tanított Anyukám, de én sem sűrűn álltam neki. Na de mostantól....
    Szárításra nem igen készítenék. Ilyen frissen főzött után sóvárogtam. Ekkora mennyiség nem is volt fáradtságos.

    Javulást a kezeidnek. :)

    VálaszTörlés
  5. A nagymamámék,még a a mai napig gyúrnak tésztát,pedig már 80 év felett vannak,de nincs is attól jobb,azt mondta amíg bírja addig nem eszik bolti tésztát:-)

    VálaszTörlés
  6. Jajj! A nosztalgia! Édesanyám milyen sokat gyúrt tésztát! Még cérnametéltet is készített. És hogy a frissen gyúrt tésztának milyen illata van ...

    VálaszTörlés
  7. Igen a házi a legjobb! Nekem még szerencsére nem kell készíteni, anyukámtól kapjuk mindig. Amúgy nálunk Erdélyben a laska = cérnametélt. De ezek szerint ti a szélesre használjátok a laskát ugye?

    VálaszTörlés
  8. Ditta,
    de klassz dolog, hogy ilyen jól bírják magukat a nagyszüleid! Biztos finom dolgok kerülnek ki a kezeik alól! :)

    Vea,
    ne is mondd az illatot! Mikor végeztem a felvágással és kiterítettem a pultra a tésztát, föléhajoltam és szagolgattam. :)

    Colors in the Kitchen,
    igen felénk a laska (bár már ritkán használjuk ezt a kifejezést) széles metéltet takar. Pl. túrós laska, mákos laska. A kruplishoz is ilyet készített Anyukám. Viszont én szoktam a túrósat nagykockával is. Legközelebbi tervem a nagykocka...
    Húú a cérnametélttel nem tudom, hogy boldogulnék. Viszont kölcsönkértem Anyukámtól a csiga sodrót, azt is fogok gyártani. Isteni lesz a frissen főzött csiga tészta a húslevesben.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon ügyes vagy! Anyukám is így készítette (régebben) a tésztát, én még nem próbáltam.... de ami késik.....

    VálaszTörlés
  10. Meseszép! Zuram ölni tudna már a látványtól is :-DD Mindig emlegeti, amikor hétvégén az anyukája házi tésztát gyúrt a pörkölthöz :-)

    Lehet meglepem vele :-) Köszönöm, hogy eszembe juttattad!

    Mamám rengeteg tésztát gyúrt, míg bírta erővel. Nagy abroszokra teregette szét a tésztát száradni, utána textil zsákocskákban tárolta :-)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon irigyellek, hogy házilag készítetted a tésztát

    VálaszTörlés
  12. Mónika,
    így van: ami késik.... még lehet egy napod, amikor rászánod magad.

    Viki,
    lepd meg vele, és légyszi számolj be róla!!
    És ő is a pörkölthöz szereti, van benne valami...:)

    Bianka,
    olyan ügyes vagy, annyi finomságot sütsz, főzöl, egy tésztanyújtás sem fogna ki rajta, tuti. Próbáld ki. Kis mennyiségben kifejezetten szórakoztató cselekvés. Kilónyi mennyiséghez már én is meggondoltabban fognék hozzá. :)

    VálaszTörlés
  13. Thrini, a tésztád gyönyörű lett! És egyetértünk, a házinak nincs mása!
    És itt el is kell szégyenlenem magam, mert imádom a tésztákat, de már hosszú-hosszú ideje boltit veszek. Mikor férjhez mentem, egy darabig még gyúrtam otthon frissen, de aztán munka mellett már nem maradt rá nagyon energiám. Így szépen lassan rászoktunk a boltira... Pedig gyerekkoromban, ha anyu véletlenül, egy szökőévben egyszer nem házitésztát tett a levesbe, hanem üzletit, akkor nem ettem meg! Mindig mondtam,hogy nekem csúszóstészta nem kell! :))

    VálaszTörlés
  14. Hát ez tökéletes! A friss házitészta verhetetlen.

    VálaszTörlés
  15. Én is már nagyon rég készülök tésztát gyurni. Szoktal szárítani is? Nekem valami rémlik, hogy nagymamám megszárította talán, de nem vagyok benne biztos, és nem tudom megkérdezni. Szerinted úgy mennyi ideig áll el? Gondolom nem tud megromlani.

    VálaszTörlés
  16. Szia Mogyoró!

    Nem szoktam tésztát szárítani. Amit frissen gyúrok meg is főzöm. Éppen ez a lényeg, hogy friss tésztát együnk. Szárítottat a boltban is tudunk venni, ami persze messze lemarad egy jó házi gyúrttól. Egyébként ha nagy adagot készítenél és ki akarod próbálni a szárítást, akkor tiszta abroszon szétterítve, folyamatosan mozgatva megszárad nyáron gyorsan. Vászon zacskóban semmi baja nem lesz, de csak akkor, ha jól megszáradt. Ha hamar elpakolod, megpenészedik. Türelem kell hozzá. Én a tojásos tésztát szeretem, nem adok hozzá vizet. Anyukám mindig azt mondja, akkor fogjak hozzá tésztát gyúrni, ha van elég tojásom. Vízzel nincs értelme. Nekem ez a véleményem. Sok sikert, ha próbálkozol. :)

    Thrini

    VálaszTörlés