2011. május 13., péntek

Mi lesz ebből?



Általában bízom magamban. (Nah jó, néha elbizonytalanodom...) Van annyi rutinom már a konyhában, hogy ha különböző alapanyagokat összekomponálok, akkor lesz belőle valami. De.... Ezt a hirtelen kiötölt, puffancsnak elnevezett valamit, nem tudtam, hogy milyenre formázzam?! Először golyóban gondolkodtam, aztán inkább kissé ellapogattam őket, és milyen jól tettem. Így kicsit megemelkedtek a sütőportól és át is sültek. Ha gombóc formára igazítottam volna, nem biztos, hogy ellapulnak és esetleg sületlen lett volna a közepük. Lejegyeztem gyorsan a hozzávalókat, mert kinek jut majd eszébe több hét múlva?!

Egyébként ez megint a kapor köré íródott, mert, hogy ismét kaprosat ettem volna, meg valami sósat. Egyébként bármilyen zöldfűszerrel el tudom képzelni, ebbe még tettem kevés snidlinget is, de elnyomja az ízét a kapor, úgyhogy éppen el is hagyható. Az állaga jó kis könnyű, omlós, de nem nagyon morzsálódós. Megtartom a receptet, esetleg még tovább is fejlesztem








Elkészítés:

 

Az átszitált liszthez adom a sütőport, elkeverem alaposan. Adok hozzá sót, frissen őrölt borsot. Beleteszem a megmosott felaprított kaprot, snidlinget. Megy hozzá a tojássárga, tejföl, tejszín, lágy, de nem folyós zsír és összegyúrom. Egy kicsit ragadhat, de ha hagyom picit kb. 10 percet pihenni, könnyebb dolgozni vele. Enyhén vizes kézzel diónyi gombócokat formálok belőle, kissé ellapogatom őket, majd egy sütőpapíros tepsire rakosgatom sorba, és kicsit megcsinosítom, a tetejüket villával megnyomkodom. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm, kb. 25-28 percig.

30 db lesz ebből az adagból, két tepsire való adag nálam.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon finom omlós lehetett a zsírtól. Én is egyre többször sütök zsírral. Imádom a kaprot, így szívesen megkóstolnám!!!:)

    VálaszTörlés
  2. Bartlinszki,
    névváltozás? :)
    Kapós lett, gyerekem haza érkezett csavargóból és azonnal rácsapott.

    Gizike,
    én szeretek zsírral sütni, bár tudom, hogy nem a legegészségesebb. Valóban megfelelően omlós. Megint rengeteg a kapor, mint tavaly, úgyhogy eszem hősiesen.

    VálaszTörlés
  3. Szeretem a kaprot, frissen főleg. A puffancsok nagyon szépen kacsintgatnak :)

    VálaszTörlés