2011. január 4., kedd

Sonkás fokhagymaleves


Még mindig a takarékosság jegyében főzök. Ehhez a leveshez is volt itthon minden, nem kellett, hogy boltba menjek. Bár egy kis petrezselyem levél jól jött volna... A hó alatt, a fűszerkertben van, de soha nem próbáltam még fagyosan használni, szerintem nem lett volna túl gusztusos  kiolvadt állapotában.
Ez egy minimál fokhagyma leves, annyi a plusz benne, hogy füstölt sonkával ízesítettem.




Hozzávalók:

6 gerezd közép duci fokhagyma
175 g zsírszegény tejföl (ez volt itthon)
1 fél fakanálnyi zsír
kb. 10 dkg házi füstölt sonka
1 púpos ek. liszt
pici só
ízlést szerint fehér bors
ízlés szerint szerecsendió


Elkészítés:


A zsírt megolvasztom egy lábasban, átsütöm rajta a kis kockákra vágott sonkát. Nem sütöm túl, ne száradjon ki. Az enyhén átpirított sonkát kiszedem szűrőlapáttal egy tányérra. A visszamaradt zsiradékon megfuttatom a megtisztított és lereszelt fokhagymát, vigyázok, hogy ne barnuljon meg, mert akkor keserű lesz a leves. Egy liter vízzel felöntöm, óvatosan sózom. Ha felforrt a leves, a tejfölt kikavarom egy púpos ek. liszttel, felhígítom néhány merőkanál forró lével, majd beleöntöm a levesbe és habverővel átkeverem, kiforralom. Reszelek bele szerecsendiót, adok hozzá fehérborsot és hozzáteszem a sonkát is. Ha szükséges még lehet sózni, kóstolás alapján eldönthető. Tálaláskor pirított kenyérkockákat adok hozzá.




3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta!!!! Most jöttem Katától, nála már belaktam a fokhagyma levesével, de a tied is nagyon csábító. Holnap én is követem a példátokat.Köszi az ötletet.:))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, el is vittem a receptet, köszi! :)

    VálaszTörlés