2011. február 6., vasárnap

Brokkoli leves joghurtgaluskával

Nem csak tejfölt lehet csöpögtetni, hanem joghurtot is.  Én egy éjszakán át hagytam a szűrőben, szinte vágható végterméket kaptam, ami inkább sajt állagú lett, mint krém jellegű. De éppen ilyenre volt szükségem a levesbetéthez.  
A brokkoli nem sűrű alapanyag nálunk, pedig sokféleképpen fel lehet használni. Eldöntöttem, hogy veszek gyakrabban, bár előfordulhat, hogy egyedül fogom megenni. Most mindenki kért a levesből, de nem szoktak mindig ilyen bevállalósak lenni a férfi résztvevők.
Ennek a levesnek -a joghurtgaluska mellett- a másik főeleme a szerecsendió volt. Nagyon passzolt a leveshez, egy salátában meg fogom ismételni ezt a párosítást.



Hozzávalók:

40 dkg friss brokkoli
bors (ha van, inkább fehérbors)
szerecsendió
5 dkg vaj
1 kisebb fej vöröshagyma
2 dl tejszín
1 ek liszt

3 doboz (175 g-os) natúr joghurt




Elkészítés:

A brokkoli vastag szárát levágom (nem szoktam felhasználni), megmosom folyóvíz alatt, rózsáira szedem. A vajat kis lángon megolvasztom, beledobom az apróra vágott vöröshagymát, megfuttatom rajta, majd beleteszem a brokkolit is, sózom és együtt párolom. Felöntöm vízzel, reszelek bele szerecsendiót és adok hozzá borsot. Ha megpuhult a brokkoli, botmixerrel pürésítem. A lisztet csomómentesre kikavarom a tejszínnel, néhány merőkanál forró levessel hígítom, majd visszaöntöm a többi leveshez és kiforralom. A lecsöpögött, hideg joghurtból evőkanállal galuskákat vágok. Reszelek rá frissen szerecsendiót és tálaláskor adom a leveshez. A leves tetejére is lehet még pluszba reszelni szerecsendiót.

7 megjegyzés:

  1. Sajnos én sem szeretem a brokkolit, de erőltetem, mert annyira egészséges. Joghurtot eddig csak tzazikihez csöpögtettem, de milyen jó ötlet így is!
    A fotók is nagyon guszták:)

    VálaszTörlés
  2. Ciripbogár,
    valóban nagyon egészséges zöldség a brokkoli, de hiába beszélek a fiúknak, nem mindig eszik meg. Ma szerencsém volt.:)

    VálaszTörlés
  3. Thrini, kérlek kukkants át hozzám, küldetésed van ugyanis :))

    VálaszTörlés
  4. Én nagyon szeretem! :) (A szárát félre szoktam tenni vegyes zöldséglevesekhez.)

    VálaszTörlés
  5. Ha kell, legközelebb majd besegítek, nagyon szeretem :)

    VálaszTörlés
  6. Uristen, mekkorákat nyeltem. Őrülten jó ez a joghurtgaluska, imádom az ilyesmiket :)))

    VálaszTörlés