2011. február 26., szombat

Dermesztett desszert, kivivel


Ritkán veszek kivit, pedig szeretem, de valahogy mindig belefutok a legsavanyúbb szállítmányba. Egyébként nagyon egészséges gyümölcs, csak mint sok,  hozzánk messziföldről érkező gyümölcsöt, a kivit is éretlen állapotában kezdik el teríteni. Ezért igazán finom, érett példányokhoz szerintem nehéz hozzájutni. Előny, ha valahol darabonként árulják, mert kóstolóba vehet az emberlánya néhány darabot és ha tetszett, utólag még visszamehet a felfedezett lelőhelyre. Az eladók egyébként nem szeretik ha a nyomkodós vásárlási szokást alkalmazza a vevő, bevallom, én azért kicsit fogdostam szegény gyümölcsöket, de nagyon nem mertem erőszakos lenni, nehogy rám szóljon valaki. Közép savanyú kategóriát hoztam haza.
Nos még annyit, hogy én nem tudtam eddig, hogy több néven is anyakönyvezték már ezeket a nagyobbacska bogyókat. Eredeti nemzetközi neve a kínai egres volt. Bár előtte, kezdetben, rövid ideig jangtaoként is ismeretes volt. A 20 század közepén melonette lett, majd 1959-ben a kivigyümölcs (kiwifruit) nevet kapta. A kivi elnevezést  a kicsi, barna, bozontos madárka után kapta. Érdekes, nem?

A desszert egyébként egy egyszerű, nálunk sűrűn készülő joghurtos, tejszínes dermesztett krém. Valami hasonló mint itt.





 

Elkészítés:

A joghurtot, tejszínt beleöntöm egy lábasba, adok hozzá kb. 3 ek porcukrot és  -kis lángon- felmelegítem. Beleszórom a zselatint, folyamatosan keverem, habverővel, míg fel nem olvad a por. Vigyázok, hogy ne forrjon fel! Ha felolvadt a zselatin, szétosztom üveg pohárkákba, amelyeket hideg vízzel kiöblítek, talán így könnyebben ki lehet borítani tálaláskor a krémet. 2-3 órára hideg helyre teszem a desszertet, hogy megdermedjen.
Közben meghámozom a kiviket, félbevágom és vékony félszeletekre darabolom. Egy edénybe teszem a szeleteket, adok hozzá 1 ek. porcukrot  (a gyümölcs savanyúságához igazítandó a cukor mennyisége), öntök rá pici (egy-két csepp) vanilia aromát, összekeverem és hagyom pihenni. Tálaláskor körbelazítom egy késsel a krémet, hogy elváljon a pohár falától és óvatosan egy tányérra csúsztatom. Körbepakolom kiviszeletekkel és csurgatok rá a levéből is, ami összegyűlt a tálka alján.

Ebből az adagból 5 db 1 dl-es kis pohárkát töltöttem meg.








Az infók, és a hozzávalóknál lévő kivis kép innen.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! :) Én a nagyon éretlen kiwiből isteni kompótot szoktam készíteni. A legfinomabb a műfajban, jobb mint az alma, körte, pedig azokat is imádom. Megtalálod a blogon, asszem kiwikompót néven.

    A desszerted egyébként egy panna cotta, csak joghurtból. :)

    VálaszTörlés
  2. Duende,
    igen nevezhetjük panna cottának is. :) Bár én jobb szeretem a magyar neveket. :)Ezer éve eszünk ilyen joghurtos desszerteket, eleinte őzgerinc formában készítettem, ma már inkább poharazom, könnyebb így szervírozni.

    Na, kompótot nem csináltam réges-rég. De jó ötlet tényleg a savanyú gyümölcsök felhasználására.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom, üdítő desszert lehet:-)

    VálaszTörlés
  4. Üdítő, csodás, fenséges :)

    VálaszTörlés
  5. Szeretem az ilyen desszerteket!Én most a kiwi lekváron töröm az agyam, egy hete :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki, tudnék enni belőle:-))
    Csodásak a képek is.

    VálaszTörlés
  7. Egyet ebből kérek holnapra ebéd utánra. Köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  8. Na pont ez a bajom nekem is a kivivel. Meg úgy általában egyre több éretlenül leszedett, napot nem látott gyümölccsel, sajnos már a hazaiakkal is, mint az őszibarack.
    A fotók gyönyörűek, látom szerencsés volt a szállítmány:)

    VálaszTörlés
  9. Hehe, hasonlót gyártottam én is a hétvégén, csak épp a fagyóból elővarázsolt bogyós gyümölcsökkel.
    Olyan szép a hófehér desszert és a zöld kivi egymás mellett!
    Az éretlen kivit én szobahőn tárolom, így gyorsabban megérik, de jót tesz neki az is, ha az ember banánt tesz mellé, mert az érett banánból felszabaduló anyagok képesek más gyümölcsöket is beérlelni.

    VálaszTörlés