2011. február 27., vasárnap

Habzsák gyakorlat és játék





Igorka gurította felém a játék szimbólumát, a  paradicsomot, jó néhány napja már. Nem halogatom tovább,- mivel ma olyat főztem, ami belefér az egészséges kategóriába-,  postolok, s további kedves bloggereket invitálok meg, hogy játszanak velem(ünk) kötelezettségek nélkül. A   játék szülőanyja  egyébként Selectfood, itt olvashattok a "szabályokról."
Nem nagyon tudom vállon veregetni magam egészséges konyha ügyben. Elég sok édességet eszünk, főleg fehér cukorral. Na, de most ennek véget vetettek az "illetékesek", mert olyan ára van,  lesz ennek az édesítőnek, hogy nagyon meggondolom, mit sütök, mibe  teszem és mennyit....
A vöröshús fogyasztása is igen jelentős nálunk, amiről szintén tudjuk, hogy nem a legegészségesebb húsfajta. De legalább házi nevelés, megbízható takarmánnyal etetett,  ami javít a helyzeten. A csirke, amit eszünk szintén házi nevelés, ez még egy jó pont. Egyébként sok mindent nem veszek meg a boltban, mert csupa adalék, tartósító, ízfokozó, színező stb. (A végén kiderül, hogy nem is olyan rossz a helyzet nálunk??!!) Nem akarok belebonyolódni ebbe a témába, de azt is tudnunk kell, hogy hiába veszünk zöldséget az üzletben, az még nem jelent garanciát. Főleg, ha nem szezonális az a zöldség. A primőrök, amiket ideje korán a polcra tesznek, tele vannak nitráttal, egyéb vegyszerekkel stb. Ha nem permetezne a termelő, nem is tudná eladni, nem kellene senkinek, mert mindenki a makulátlan, hibátlan terméket keresi. Én termelek ezt-azt, de nem permetezek. Nem is kellene a kutyának sem, ha kiállnék a piacra vele, mert kissé girbe-gurba és itt-ott megfúrta valami. De tuti vegyszer mentes. Szóval, soha senki nincs biztonságban, de mindenki maga dönti el, mit eszik, honnan szerzi be. Én nem vetek követ senkire, igyekszem senkit meg nem bántani e témában. Mert van aki, nem tudja magának sem a húst, sem a zöldséget megtermelni vagy  nem tudja beszerezni a bioterméket, ha be tudná szerezni, akkor anyagi keretei végesek és nem tudja megfizetni. Ördögi kör! Szerintem a lényeg a túlzásoktól mentesség, az egyensúly megtartása, tartózkodás a végletektől.

Nos, akkor rátérnék a receptre:
A hercegnő burgonyát gondolom senkinek nem kell bemutatni. Ez a köret valami olyasmi, sárgarépával házasítva a krumpli benne. Finom, mutatós és igazán remek gyakorlási lehetőséget ad a habzsák használatára. Már említettem, hogy elég béna vagyok ez ügyben, talán most először ment zökkenőmentesen a nyomkodás.


A répát Anyukámtól kaptuk, annyi termett neki, hogy mindig hoz belőle, ha nálunk már elfogyott.
Ma én is megvettem a vetőmagok nagyrészét,(spenót, hagymák, galambbegysaláta, tépősaláta, répa, petrezselyem, gömbcékla, uborka, tárkony) nem tudom, mikor lesz alkalmam elvetni, mert úgy tűnik az idén nem kedvez az időjárás a kiskertet művelőknek illetve a mezőgazdászoknak sem.






Elkészítés:

A krumplit és répát meghámozom, megmosom, felszeletelem. Felteszem főni sós vízben. Ha megfőtt, leszűröm, hozzáadom a rozmaringot, fehérborsot, áttöröm (rá lehet segíteni rúdmixerrel is akár). Belekavarom a puha vajat és a felvert tojást. Jól átkavarom, lehetőleg ne maradjanak benne zöldség darabok, mert  akkor nehezen jön ki a  nyomózsákból. Ha megfelelő az állaga, habzsákba kanalazom és sütőpapíros tepsire kis halmokat nyomok. Előmelegített sütőben 200-210 fokon sütöm, míg szépen megpirul.
Nálam kívül ropogós, belül krémes az eredmény. 38 db sült ebből az adagból.
Ötlet: a sárgarépa céklára is lecserélhető.




Gizikét és Trinityt megkérdezem van-e kedvük játszani?

8 megjegyzés:

  1. Még a palántáknak valót is meggondolom, ültessem-e már idebenn az ablakpárkányon...És az idő miatt a zöldségek/primőrök is drágák lesznek, hiszen rájuk kell fűteni,a rengeteg vegyszerről meg érlelőanyagról nem is szólva...

    VálaszTörlés
  2. Piszke,
    nálunk akkora hó van, mire ez elolvad és felszárad a víz, kb. május lesz. Remélem túloztam...
    A drágaság viszont tuti biztos, cukor, liszt, benzin soha nem látott magaslatokat ér el, és nyilván a benzin ára mindent húz magával. Egyszerű konyhám még egyszerűbb lesz..:(

    VálaszTörlés
  3. Thrini!
    Nagyon klassz lett!

    (Teljesen elfelejtettem ezt a játékot, megyek is bűnbocsánatért:-))

    VálaszTörlés
  4. Köszi az invitációt, igyekszem!
    A hercegnők szépek lettek -ebben a színben méginkább!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm, hogy játékra hívtál és minél előbb eleget is teszek a felkérésnek.

    A hercegnő burgonya egyik kedvencem és a tied csodálatosan szép!!! Kifogom próbálni, lehet éppen céklával. Nem hiszem hogy nálam ügyetlenebb legyél a habzsákkal, legalábbis én nem ezt látom. (látnád amit én alkotok vele:)))))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon klassz, ügyes vagy, és tudod, hogy mekkora ötletet merítettem most Tőled ? Húúúú de boldoggá tettél.

    A mellék/-es dolgokról, ami ma már nem mellékes és az ételeink árát is a csillagokba emelik - ehhez már nem tudok mit fűzni. Én elájultam, amikor megláttam a mult héten a kristálycukor árát az üzletben, pedig nálunk egy év alatt ha 10 kg elfogy, akkor nagyon sokat mondok, de most éppen elfogyott és venni kellett. - Rosszul érintett, de nem csak a cukor ár.

    Jaj de tudnék még írni a gyönyörű zöldség-gyümölcs kínálatról a piacokon, de én is inkább veszek a nénikéktől girbe-gurba paprikát és paradicsomot, vagy egyéb zöldségfélét, mert az tuti, hogy nem fertőzött. Maximum annyi van benne, amit a földből magába szív. Jó, nem pöfögök itt tovább, mert még tényleg gondolkodóba esem, hogy a nyáron az óriási virágládákba muskátli helyett paradicsomot fogok ültetni.

    VálaszTörlés
  7. Bianka, Gesztenye, köszi. :)

    Trinity, szívesen.:) És kíváncsi vagyok a receptre, biztos ügyes leszel. :)

    Gizike,
    szívesen, én köszönöm, ha részt veszel benne. :)
    Igen, a céklás verziót el tudom nálad képzelni, mert tudom, hogy sokszor használod a céklát.

    Viki,
    örülök, ha ötletet tudtam adni.
    Nyugodtan pöfögjél, maximálisan igazad van. Felháborító, ami kizsákmányolás folyik ebben az országban!!!!!

    VálaszTörlés