2010. március 12., péntek

Sárgaborsó gombócok

A közhiedelemmel ellentétben a sárgaborsó nem a zöldborsó érettebb, száraz verziója: valójában egy szárazborsó-fajta, amelyet beérése után hántolnak, majd feleznek, így kerül a boltokba.
Az azonban mindenképp igaz, hogy tápanyagok szempontjából a hüvelyesek közül a felesborsók a leghasznosabbak. A sárgaborsó kalóriatartalma viszonylag magas (321 kcal/100 g), ám szinte teljesen zsírmentes, ugyanakkor nagyon sok benne a fehérje. Energiatartalmának jelentős részét, több mint a felét a szénhidrát, azon belül is a keményítő adja. Gazdag B1- és B2-vitaminban, hántolatlan formájában pedig rostokban is, de a kereskedelmi forgalomban kapható, hántolt sárgaborsónál már elenyésző a rostmennyiség. Azonban még így is hasznos a szervezet számára: rendszeres fogyasztása csökkentheti a szervezetben a „rossz” koleszterin mértékét, ráadásul alacsony glikémiás indexe miatt a vércukorszintet lassabban emeli meg.
Bizonyos tanulmányok szerint a sárgaborsóból kivont fehérje a vérnyomás csökkentésében is segíthet, továbbá megelőzheti egyes krónikus vesebetegségek kialakulását – ám a kísérlet szerint ez csak a kivonatra igaz, pusztán a sárgaborsó fogyasztásával ezek a hatások még nem jelentkeznek. A sárgaborsó jó forrása a káliumnak, folsavnak, pantoténsavnak és a foszfornak, található benne továbbá kalcium, magnézium, vas, mangán és cink is. Jó tudni, hogy a többi hüvelyeshez hasonlóan az arra érzékenyeknél puffadást, vagy kellemetlen bélrendszeri tüneteket okozhat, ezért akinek emésztőszervi problémái vannak, csak mértékkel fogyasszon sárgaborsót. Ugyanebből az okból egészen kicsi gyerekeknek sem ajánlott, de óvodáskortól kezdve nem véletlenül az egyik kedvenc közétkeztetési alapanyag.
Felhasználás előtt a sárgaborsót mindig érdemes beáztatni, így hamarabb megfő. Leggyakrabban főzelék készül belőle, de levesként, pástétomként, vagy saláta-alapanyagként is nagyon finom. A sózáson kívül általában különösebb fűszerezést nem igényel, de természetes ízét remekül kiemeli a vöröshagyma és a fokhagyma.
Innen:http://www.activia.hu/hasznos-es-finom-a-sargaborso

Hozzávalók 17 db-hoz:
25 dkg sárgaborsó
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
4 ek zsemlemorzsa+forgatáshoz egy kevés
1 csokor petrezselyemzöld
2 szelet kenyér
fehér bors
sütéshez zsiradék

Elkészítés:
A borsót válogatás után egy éjszakára beáztatom hideg vízbe. Másnap felteszem főni annyi friss vízbe, ami éppen ellepi. Adok hozzá sót és a fokhagymát. Kb. 45 perc alatt megfő. Hagyom hűlni, krumplinyomóval áttöröm,  majd hozzáadom az aprított petrezselyem levelet, a borsot, az áztatott és kinyomkodott kenyeret, a zsemlemorzsát és a tojást. Kóstolás után még lehet sózni. Hagyom kb. 10 percig pihenni. Kis gombócokat formálok (kb. ping-pong labdányikat)  és zsemlemorzsában meghempergetem őket. Forró zsiradékban kisütöm. Salátával kínálom.

Eredeti recept: Fanny

6 megjegyzés:

  1. Fincsi lehet! Főzelékként szeretem, mást nem igazán próbáltam még belőle, de ezt szerintem érdemes lenne. :)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez isteni lehet!Nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  3. Ez egy szép kerek poszt volt, gratulálok! Én felnőtt koromban fedeztem fel, hogy milyen finom, a közétkeztetésben rosszul voltam tőle.

    VálaszTörlés
  4. Egycsipet,
    valóban érdemes bátrabban kísérletezni az alapanyagokkal. Megéri az élmény miatt, és nem csak a sárgaborsó felhasználására gondolok..:)

    Adri,
    köszi.

    "Saját levében",
    a közétkeztetés sok emberre rossz hatással van. A gyermekemmel is küzdeni kell, hogy kóstoljon meg ezt-azt itthon,mert nem ugyanaz, mint a menzán. Néha meggyőzöm, néha nem :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom biztos, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés