Egy ideje tervezem, hogy sütök valamilyen kekszet, volt is néhány recept megjelölve. Pénteken gyorsan átnéztem a Gasztro aznapi postjait, és ott láttam meg a Zsuzsi által készített kekszet. Minden hozzávaló volt itthon, úgyhogy azonnal el is készítettem. Nagyon finom, ropogós, de nem kemény süti. Nálam 38 db lett ebből az adagból.
Hozzávalók:
10 dkg liszt
¼ kávéskanál szódabikarbóna¼ kávéskanál sütőpor
¼ kávéskanál só
12,5 dkg puha vaj
15 dkg barnacukor
2,5 dkg kristálycukor
egy tojás
egy kávéskanál vanília kivonat
5 dkg durvára vágott dióbél
5 dkg apróra darabolt étcsokoládé
17,5 dkg zabpehely
Elkészítés:
A vajat -kézimixer segítségével- habosra kavarom a cukorral, vanilia kivonattal és a tojással. A liszthez keverem a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. A vajas masszához adom a lisztes keveréket, majd az apróra darabolt csokit , a durvára vágott diót és a zabpelyhet. Egynemű masszává dolgozom óvatosan. Kis golyókat formálok belőle, kb. diónyikat, sütőpapíros tepsire helyezem őket, és villával kilapítom őket. (Sütés közben nőnek, ezért ne rakjuk túl közel egymáshoz. ) 180 fokos sütőben sütöm kb. 10 percig. Amikor kiveszem a sütőből, nagyon lágy, törékeny az állaguk, ezért picit várok a tepsiből kiszedéssel, hogy hűljenek, és visszakeményedjenek. Rácsra teszem, hogy teljesen kihűljenek.
Jöttem kekszet ropogtatni!!! Nagyon finom lehet a hozzávalókat olvasva.:)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, most úgy is a keksz korszakunkat éljük. Mentettem is :)
VálaszTörlésBiankához hasonlóan nálunk is sok keksz készül. Vadászom is az újabb recepteket. Ez különösen tetszik, mert zabpehely is van benne. Szabad elcsenni?:P
VálaszTörlésGizike,
VálaszTörléstényleg finom, aki kóstolta mindenkinek ízlett.
Bianka, Ms. Poppy,
sikeres sütögetést! Én más fajta ízesítéssel is ki akarom próbálni,ez alapnak remek. A diót és csokit lecserélem majd más hvalókra. A cukr adagot még mindig lehet csökkenteni, mert tényleg elég édes. Az eredeti recept 17,5 dkg-t írt.