A burgonya (a köznyelvben krumpli) mindennapos, alapvető élelmiszernövény. Nem mutatok statisztikát, de biztosan népszerű sok családban. Felhasználása sokféleképpen történhet, köretként különböző húsokhoz, sütve, olajban vagy zsírban, főve, pürésítve. Leveseket, főzeléket, salátákat készíthetünk belőle, de kerülhet kenyérbe, egyéb kelt tésztákba. Mi rendszeresen fogyasztjuk, szeretjük, minél változatosabban próbálom az asztalra tenni. Ez a verzió, amit most halhoz tálaltam, nagyon finom újkrumpliból is, de az most még nincs, (bár lehet, hogy találtam volna, de az ára miatt, otthagytam volna az üzletben). Kisebb méretű gumókat kell használni, kicsit bíbelődni vele, de úgy gondolom megéri. Önálló fogásként is megállja a helyét.
A burgonyát megmosom vízben, majd héjastól felteszem egy lábasban főni. Puhára főzöm, majd hideg vízben lehűtöm és meghámozom. Egy 23 cm átmérőjű piteformát kivajazok, beleteszem a megtisztított krumplikat. A tojást felverem villával, hozzáöntöm a tejszínt, sózom, borsozom. Ráöntöm a krumplira és megszórom reszelt sajttal. 200 fokos sütőben sütöm, kb. 20-25 percig. Tálalásnál petrezselyem levéllel megszórom.
Hozzávalók:
Kb. 80 dkg aprószemű krumpli
2 dl tejszín
1 tojás
15 dkg reszelt sajt
só
bors
pertezselyem levél
Elkészítés:
Ez nagyon-nagyon finom lehet! :)
VálaszTörlésHú,de jól néz ki!
VálaszTörlésÉn is nagyon krumplis vagyok,minden formájában szeretem. :)
Valahogy ezekben a sütőformákban mindig finomságok készülnek.:)
VálaszTörlésGyönyörű ez a burgonyás étel, és nagyon jól feldobja a petrezselyemlevél.
Ez isteni lehet, mentettem is köszi
VálaszTörlésEgycsipet,
VálaszTörlésvárom már, hogy elkészíthessem újkrumpliból.
Szemirámisz,
próbáld ki, ha van kedved. Akár főételként is ehető, felturbózva esetleg egy kis sonkával. Mit szólnál hozzá?
Ms. Poppy,
valóban hasznos konyhai kellék:) Sokáig csak tálalásra használtam, de ma már az egyik kedvenc sütőformám.
Bianka,
nincs mit, jó étvágyat hozzá, ha elkészíted. :)
Kérlek nézzél be hozzám!!!!:)
VálaszTörlés