2010. június 6., vasárnap

Egy, megérett a meggy, de.....



Csütörtökön, mikor lent voltam a kertben, még voltak éretlen szemek a meggyfán. Gondoltam hétvégére teljesen rendben lesznek, főleg, hogy javult az idő. Ma reggel felhúztam a kerti csizmámat, kezembe fogtam egy közepes méretű tálat és lemasíroztam a harmatos fűben a fához. Kővé meredtem... Egyetlen, igen jól láttam, egyetlen szem gyümölcs sem volt  a fán!!!!!!!!  Kétszer is megkerültem, de hiába, semmit nem maradt rajta.
Seregélyek-Thrini: 2:0. Azért ez az eredmény, mert tavaly is volt egy élményem. Abban az évben jobb volt a termés, nem tudtak mindent lezabálni, de jócskán megdézsmálták. Mikor észrevettem, hogy ideszoktak, próbáltam valami trükköt bevetni, hogy elriasszam őket. Van egy kerámiából készült szélcsengőm, levittem, felakasztottam egy magas ágra, -gondoltam- a hang majd elriasztja őket. Sajnos éppen azon az éjszakán volt egy nagy vihar, reggel rohantam le, és a földön találtam a szélcsengőt, megsérülve, néhány figura eltört. Lemondtam a madárriasztásról. Néhány kilónyi maradt a fán, azt gyorsan leszedtük.
Az idén viszont, eleve gyenge volt a termés az idő miatt, ráadásul betegeskedett is a fa, úgyhogy nem kellett  a mai sütihez használni belőle.
De nem hagytam kedvem szegni, meggy befőttet vettem elő, bár azzal  nem ugyanaz az eredmény.....

Tudtok esetleg valami tippet, hogy lehet a seregélyekkel elbánni? A feketerigó is szereti a meggyet?


(Még madár invázió előtt mentettem meg néhány szemet, a fejléc készítéséhez hét elején, akkor még nem gondoltam, hogy csak a fotó fog emlékeztetni az idei meggytermésre.)








Elkészítés:


A tojásokat szétválasztom, felverem  a fehérjét kemény habbá. A sárgákat kikavarom cukorral. A lisztbe vegyítem a sütőport, kakaót és a darált mandulát, majd beleszitálom a tojáshabba és óvatosan hozzákeverem a habos sárgákat is. Kikent, lisztezett 23 cm-es tortaformában sütöm, 200 fokra felmelegített sütőben. Amikor beteszem a formát, leveszem a hőfokot 170 fokra és kb. 35 percig sütöm. Rácson hűtöm. Ha kihűlt a lap, kettévágom, megkenem lekvárral. A meggyet lecsepegtetem a levétől, apróra darabolom, kinyomkodom és egyenletesen elosztom a lekváron. A diót száraz  serpenyőben enyhén megpirítom, majd nyújtófával durvára töröm, rászórom a meggyre és befedem a másik tortalappal.
Az étcsokit 3 tk étolajjal mikróban megolvasztom, rácsurgatom a tortára. Nem hagyom simára, hanem kicsit borzasra igazítom kanállal. Hűtőben megdermesztem a mázat. Ha már megkeményedett, a tejcsokit egy tk. étolajjal felolvasztom, nylon zacskóba öntöm, pici lyukat vágok a zacskóra és berácsozom a étcsoki mázat.



9 megjegyzés:

  1. Seregélyek ellen legjobb talán a zöldháló, madárijesztővel már én is próbálkoztam, de sajnos hiába.
    Nálunk sem nagy termés van, itt az idő tette tönkre.
    Nagyon szép lett a tortád!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett a tortád, bár biztos, hogy a friss meggyel még finomabb lehetett volna. Sajnálom, hogy így jártál. Nekünk egy kis meggyfánk van, de ő még nem termett. Seregélyünk, meg feketerigónk nincs, de a madárháló biztos jó, csak ne legyen nagyon magas a fa.

    VálaszTörlés
  3. Finom lehetett így is és nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  4. Nekünk termett kb. 1 kiló az egyik fán, a másikra még kicsit várni kell...
    A torta igazán kívánatos!

    VálaszTörlés
  5. Szép lett a tortád, és a meggy+dió kombináció biztos finom!

    VálaszTörlés
  6. Te szegény, de a süti nagyon guszta

    VálaszTörlés
  7. Liza,
    a zöldhálót megemlítem a férjemnek, bár elég magas a fa.

    Viki,
    ha friss meggyet használhattam volna, akkor más lett volna a töltelék. Volt egy elképzelésem, de az befőttből nem volt megvalósítható.

    Egycsipet, Kata, Szemirámisz, Bianka,
    köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  8. Tetszik a tortád, majd egyszer sort kerítek én is rá. Madarak elijesztésére lehet próbálkozni tükrökkel.Több kisebb fogantyús tükröt felakasztani a fa ágaira és ahogy a szél forgatja őket a fényhatásoknak köszönhetően elriasztja a madarakat. Ezt most hallottam egy bácsitól, még nem volt alkalmam kipróbálni, előbb be kell szereznem tükröket.Egy próbát azért csinálok.

    VálaszTörlés
  9. Marisz57,
    köszi a tippet. Az idén szerencsésen megúsztuk a seregélytámadást. Pedig láttam köröztek a kertünk fölött. Egy kerámia szélcsengőt akasztottam a fára, illetve több helyre műanyag fólia csíkokokat kötöztem, amiket tudott borzolni a szél. Úgy tűnik bevált, mert több kilónyi meggyet szedtünk le és a fa alatt nem volt terítve a levert gyümölcs.
    Seregélyek-Thrini: 2:1.

    Thrini

    VálaszTörlés