2010. június 19., szombat

Kebab és csevap után szabadon/VKF 35.


Kata buzdított bennünket a szabadban való sütés-főzésre, akár grill, akár bogrács vagy  tárcsa, mindegyik segédeszköz részt vehet -a kiírás szerint- a játékban. Reggel még azt hittem eső lesz és másképp alakul a nap, de mire begyújtottuk a faszenet, megemberelte magát az idő és igen-igen meleg lett. Mi viszonylag ritkán főzünk kint, pedig van helyünk. Inkább az idő, ami határokat szab, legutóbbi hétvégéink is  foglaltak voltak, egyéb programok miatt.
Ha időt tudunk szakítani mégis a kerti főzésre, akkor szalonnát sütünk nyárson, vagy grillezünk csirkemellet, tarját, vagy darált húst. Bográcsban pedig jóféle pörköltek készülnek. Most én a grillt választottam. Darált húst használtam, sertésnek két részét, lapockát és combot. Fűszerezés után hagytam pihenni, mikor már megfelelő volt a faszén, kis rudakat formáztam a husiból és sorbaraktam őket a rácson. Folyamatos felügyelet alatt voltak, időnként megforgatva, szépen sültek.
Fondue-höz is szoktam készíteni több fajta szószt, mártást, salátát, ugyanígy teszek a grill partyk alkalmával is. Most is gyártottam néhány -csak kis mennyiségben- kiegészítőt. Amikor a husik kisültek, egy serpenyőt biggyesztettem a rácsra és zsiradékban -a kamrában lévő- apró újkrumplikat megsütöttem. A héten többször ettünk sült krumplit ilyen-olyan formában, nem tudom megunni!!

És a lényeg:



Hozzávalók:
1 kg darált hús (nálam vegyesen sertéscomb és lapocka)
1 fej hagyma
fokhagymás só

cayenne bors
fehér bors
1 tk mustár

Elkészítés:
A darált húshoz adom a fűszereket, sót, mustárt, belereszelem a vöröshagymát. Alapos keverés után hagyom pihenni. Sütés előtt rudakat formálok belőle, grill rácsra teszem  és faszénen megsütöm. Salátákkal, szószokkal tálalom.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta.
    Kebabot már ettem,csevapot még nem.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű és isteni finom lehet

    VálaszTörlés
  3. Tudnék az asztalról választani...

    VálaszTörlés
  4. Belly,
    csevapból eredetit még én sem ettem. Kebabot pedig legutóbb egy Szlovákiában található, török tulaj által üzemeltetett étteremben ettem.

    Bianka,
    az íz, amit a faszénen sütés ad neki, az megér mindent!! :)

    Kata,
    :)

    VálaszTörlés