2010. június 22., kedd

Meggy van a palacsintában



Biztosan sokan ismerik az almás palacsintát. Az anyukák és nagymamák előszeretettel készítik. Nálunk is anyukám szokta főként. Arra az almás palacsintára gondolok, aminek a tésztájában van alma, nem pedig mint, töltelék. Nos, én az almát meggyre cseréltem. Tölteléknek már nem kíván bonyolult dolgot, lekvárimádók lekvárral ehetik, egyébként pedig csak kevés cukros fahéj mehet bele, rá. Esetleg cukros tejföllel rétegenként megkenve, átmelegítve mikróban, tortaként szervírozva is remek. Ki-ki maga döntse el, melyik verziót választaná.

Hozzávalók:


22  dkg  liszt
4 dl tej
1 dl buborékos ásványvíz
1 tk cukor
csipet só
kb. 1 ek. olaj+ az serpenyő kenéséhez
2 tojás
pici fahéj
 kb. 15 dkg magozott, friss meggy



Elkészítés:


A tojást kikavarom habverővel pici tejjel, cukorral, sóval. Apránként adagolom bele a lisztet felváltva a folyadékkal, közben kavargatom, hogy ne legyen csomós. A végén hozzáadom az olajat. Hagyom pihenni a tésztát , de ha nincs rá lehetőség, úgyis jó.
A meggyet levétől lecsöpögtetem, alaposan kinyomkodom, apróra vágom és közvetlenül sütés előtt belekavarom a tésztába, adok hozzá pici fahéjat. Enyhén olajozott serpenyőben,  - a szokásosnál vastagabb- palacsintákat sütök.
Megszórva fahéjas porcukorral isteni finom.



Megyjegyzés: Javaslom, ha valaki a saját palacsinta alaprecepjét használná, picit (csak egy picit) sűrűbb legyen a tészta, mint az átlagos palacsinta tészta, ugyanis a meggy víztartalma hígíthat rajta.
14 db palacsinta lett ebből az adagból, a sütőm 18 cm átmérőjű, a  merőkanál, amivel adagolok 6 cl-es.

5 megjegyzés: