2010. június 8., kedd

Saját termésből




 
Szinte hihetetlen, hogy ennyi eső után, pillanatok alatt kiszárad a föld felső rétege. Bár felénk nagyon rossz minőségű agyagos a talaj, hiába az őszi intenzív szerves trágyázás, a minősége nem sokat javult. De azért "gazdálkodom" rajta több-kevesebb sikerrel...
Sertés húst sütöttem, sütőzacskóban, és szívesen ettem volna hozzá valami jó kis salátát. Még nem húztam föl az idén répát, fogalmam sem volt méretüket illetően. Egyébként  a fiúk, mint sok más zöldségért, a répáért sem rajonganak. Inkább csak én eszem, ezért módjával vetek csak,   a téli tárolását sem tudnám megoldani, úgyhogy a megtermett mennyiség,  a nyári szezonra elég.
Találtam már benne megfelelő méretű példányokat, szedtem néhány szálat. Fokhagymát is húztam föl, igaz még nem gerezdes, de isteni az illata. A lilahagyma ujjnyi vastag, éppen ideális. A petrezselyem zöldje pedig most a legszebb. Mindezekből állt össze a vacsorához tálalt, langyos saláta.
(Halkan megjegyzem, hogy egy személyesre készítettem az adagot, de a fiúknak is bejött, főleg a hagyma miatt. Megosztoztunk .... :) Ki érti őket??? )



Hozzávalók:
10 szál zsenge sárgarépa (vegyes méretű, egy és két ujjnyi vastagok)
4 szál  zsenge lila hagyma
1 diónyi méretű új fokhagyma
nagy csokor petrezselyem levél
oliva olaj
bors
2 ek fehérbor
fél dl víz
                                                       

Elkészítés:


A répát megmosom és óvatosan átkapirgálom késsel. Feldarabolom kb. 1,5-2 cm-esre darabokra. A fokhagymát szintén megmosom és felszeletelem. Serpenyőben olajon párolom a répát, a fokhagymával, sózom, borsozom, ráöntöm a bort,  a vizet és lefedve puhítom, majd a fedőt levéve, hagyom a levét elpárologni. (Nem kell trutyira főzni, csak éppen félroppanósra párolni.) Közben a megmosott lilahagymát felkarikázom, a petrezselyem levelet felaprítom. A répát langyosra hűtöm, majd hozzáadom a lilahagymát, a petrezselyem zöldet,  összekeverem és tálalom.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta salátát rittyentettél össze!!! Gondolom milyen finom lehet a sárgarépád.

    Ma én is a kertbe kapáltam, de olyan kemény száraz a föld, hogy holnap locsolni kell.

    VálaszTörlés
  2. Ezt kipróbálom, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta és mellesleg nagyon egészséges. De jó, hogy van saját termés

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néznek ki a friss hazaiak! Finom lehetett! :)

    VálaszTörlés
  5. Thrini, ez biztos nagyon finom volt! El is mentem ezt az ötletet.
    Imádom a sárgarépát, pláne ,amikor még ilyen jó zsenge!

    Én is szedtem már fel pár darabot, de még nagyon picik voltak. De arra épp megfeleltek,hogy rászórjam egy sokmagvas zsemlére, amit vékonyan megvajaztam. Meghintettem friss apróra vágott petrezselyemzölddel, és kész volt a szendvicsem!
    Nem hiányzott róla a szalámi! :))

    VálaszTörlés