A múlt hétvégén répa szüret volt nálunk. Azon agyaltam folyamatosan, hogy milyen formában fogjuk elfogyasztani a termést. Készítettem egy levest belőle, ami nagyon finom volt és mindannyiunknak ízlett. Duende-nél járva megláttam a vadast, a látvány adott egy ötletet, mégpedig, miért ne ehetnénk máshoz is vadas vagy valami hasonló mártást. Az enyém csak hasonló a vadashoz, mert nem minden van benne, ami a klasszikus vadashoz kell, illetve nem pácolódtak a zöldségek, és még csontlevet sem kaptak, csak simán vízben pároltam meg őket. De nagyon finom lett és ha minimálisat is, de csökkent a raktárkészlet.
A fiúk még nem lázadtak fel az ismétlődő ízekért, de a fejemben lévő saláta, ami hamarosan el is készül, lehet, hogy kiveri náluk a biztosítékot. :) Ugyanis szintén répás...
Hozzávalók:
1 nagy sárgarépa
1 nagyobb petrezselyem
1 nagyobb zeller negyede
1 kisebb fej vöröshagyma
fél ek. liszt
2 ek. tejföl
1 kisebb teáskanálnyi mustár
ízlés szerint frissen facsart citromlé
só
fehérbors
2 babérlevél
kb. 2 dl víz (ha van csontlé, az még jobb)
pici zsiradék (vaj, zsír, olaj)
Elkészítés:
Nos, ez ennyi. Nyilván mindenki saját szájíze szerint adagolhatja a fűszer mennyiségeket, ki mennyire szereti a borsot, mustárt, vagy citromot.
Szerintem bármilyen egyszerű, párolt vagy főtt húshoz nagyon finom. Mi húsgombóchoz ettük, héjában főtt krumplival, mártogatva, tunkolva.
Azt hiszem a Horváth Ilonás változat karamellizált cukrot is ad hozzá, gondolkodtam rajta én is, de aztán mégis kihagytam.
Isteni guszta Thrini! :) Én is szoktam csak mártást készíteni - a vadasban végül is ez a legfinomabb!
VálaszTörlésHű de guszta
VálaszTörlésCsodás képek!!!És ennék belőle szívesen!
VálaszTörlésDuende,
VálaszTörlésköszi. :) Este már csak a krumplit mártogattam bele, úgyis nagyon fincsi volt. :)
Bianka,
köszönöm, tényleg az. :)
Ottis,
köszi. :) Meghívnálak szívesen. :)
Szeretem a vadast,de egyedül vagyok vele,akkor tobzódok csak ha a munkahelyen van.
VálaszTörlésGuszta!
Belly,
VálaszTörlésa férfiak márcsak ilyenek! :)