2010. november 7., vasárnap

Kalácsrozetta

A legkisebb tepsim  mérete 22*27 cm. Ha csak hármónknak akarok valamilyen csigát sütni, akkor ez is nagy hozzá, mert a csiga úgy finom, ha összekel sülés közben. Tehát félig üres tepsit égetni a sütőben nem túl praktikus. Kb. 10 éve, egy nagyon régi Tina-ban láttam azt az ötletet, hogy rozettaként, kapcsos tortaformában sül ki a tekercs. Éppen a mi adagunk egy ebédre, valamilyen leveshez, a hét tekercs.  Most egy mákos, meggyes változat készült, bevált kalács tésztával.



Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt
1 tojás
1 ek. olaj
1 dkg élesztő
1,2 dl tej
2 dkg cukor
1 kk. só

20 dkg magozott meggy (nálam rumos meggybefőtt)
5 dkg darált mák
1 ek. porcukor
kenéshez pici vaj


Elkészítés:

A lisztbe szórom a sót, cukrot és összekeverem.  Langyos tejbe morzsolom az élesztőt és addig keverem,
míg teljesen el nem keveredik. Hozzáöntöm a liszthez, beleteszem az olajat és a tojássárgáját is. A kenyérsütőgéppel megdagasztatom és hagyom duplájára kelni. Míg kel a tészta, a meggybefőttet lecsurgatom a levétől egy szűrőben. A darált mákot összekeverem a porcukorral. Közvetlenül, mielőtt kinyújtom a tésztát, felverem a kimaradt tojásfehérjét kemény habbá. A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtom kb. 26*36 cm-es téglalappá. Megkenem felvert tojáshabbal, megszórom mákkal, elosztom rajta egyenletesen a meggyet és feltekerem. A rudat feldarabolom, 7 csigát kapok, amelyeket vágott felületükkel felfelé beleteszek a formába, úgy, hogy körbe 6-ot teszek, egyet pedig középre. A forma nálam 23 cm-es, amit kibélelek sütőpapírral. Hagyom a formában pihenni még kb. 20-25 percet. 180 fokos, előmelegített sütőben sütöm. Kb. 35 perc szükséges a süléshez. Kb. félidőben megkenem a csigákat olvasztott vajjal. Ha esetleg nagyon sülne a teteje, tehető rá sütőpapír. Ha megsült, rácson hűtöm. Nagyon finom puha a tésztája, a rumos meggy pedig különlegesen jó ízt adott hozzá.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett! Jó ötlet ez a formában való sütés.

    VálaszTörlés
  2. Szemi,
    kis adagnál nagyon előnyös. És mutatós.

    VálaszTörlés
  3. Nem csak finom, dekoratív is! Meggyes- mákos? Rétesben is jó páros, kalácsban is tuti befutó.:)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem is csodás!A meggyes-mákos kedvencem!

    VálaszTörlés