2011. január 9., vasárnap

Mákos, lekváros csavart kalács

Karácsonykor nem tudtam megsütni mindent, amit terveztem, ezért sok alapanyag megmaradt, és a kamrában vagy a fagyasztóban várakoznak. A darált mákot is betettem a fagyasztóba, hogy ne avasodjon meg, míg lehetőség lesz  sütésre.
Ma kedvet éreztem, hogy süssek egy kalácsot, amihez tudtam használni a mákból. Nem bonyolítottam túl a dolgot, a bevált kalács fazont használtam. (Lásd itt.) Először vajat akartam habosra kavarni és abba beledolgozni a mákot, de meggondoltam és házi szilvalekvárt kentem a tésztára, amit megszórtam cukros mákkal. Úgy tűnik bevált, mert szépen fogy.





Hozzávalók:

 

25 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 dkg cukor
1 ek. olaj
1 csipet só
1 tojás sárgája+ 1 a kenéshez

kb- 5-6 dkg darált mák
2-3 ek. porcukor
4 púpos ek. házi szilvalekvár





Elkészítés:

Kimérem a két fajta lisztet. Kb. 1 dl tejet meglangyosítok, szórok bele egy pici kristálycukrot és belemorzsolom az élesztőt, hagyom felfutni. Közben a többi tejet, a sót, a maradék cukrot, olajat, tojás sárgáját hozzáadom a liszthez, végül beleborítom a felfutott élesztőt is, és a kenyérsütőgéppel összedolgoztatom, megdagasztatom. Hagyom duplájára kelni. Lisztezett felületre borítom kelesztés után, kettévágom a tésztát, átgyúrom és kinyújtom, mindkét cipót kb. 20*35 cm-es téglalappá. Megkenem őket szilvalekvárral és megszórom cukros mákkal. Feltekerem mint a bejglit. A két tekert rudat összecsavarom és beleteszem a sütőpapírral kibélelt 30*10 cm-es formába. Hagyom kb. 20 percig pihenni. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. A kalácsot lekenem tojássárgával és megsütöm 25-30 perc alatt.

6 megjegyzés: