2011. január 16., vasárnap

Mitől fánk a fánk?




A fenti kérdésre a válaszom: nem tudom. Ha fánkról beszélünk, mindenki a kelt és olajban megsütött verzióra asszociál. A Krapfenné féle sztori szerint is kelt tésztáról van szó, ami véletlenül landolt a forró zsírban, azóta mindenki imádja a fánkot.
Nos, ez a diófánk, inkább keksz. Persze addig ezt én sem tudtam, míg meg nem sütöttem. A várólistán szerepelt a recept, azért került fel oda, mert a maradék darált dió felhasználásához éppen ideális, illetve sütőben kell sütni. Ez igazán szimpatikussá tette.
Mindegy minek nevezem fánknak vagy keksznek a lényeg, hogy jó kis nasi. Néhány db-ot bedob belőle az emberlánya és csendben van egy ideig.

Egyébként nálunk már nem igazán van jelentősége a farsangnak, gyerekem már kinőtt a jelmezbálas korból. Ovis és kisiskolás korában én is szorgalmasan gyártottam a jelmezeket, de akármennyit dolgoztam és voltam elégedett az eredménnyel, legtöbbször megelőztek bennünket a kölcsönzős jelmezesek. Tudjuk: nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel. :(
A fánkról pedig már szóltam, nem igazán szeretem, a múltkor sütött egérke egy időre kielégítette az ilyen jellegű kívánósságomat. Még a képviselőfánk, amire igen-igen vágyom mostanában, amellett is az szól, hogy sütőben kell megsütni, tehát nem elképzelhetetlen, hogy amint időm engedi készítek belőle egy adagot.


Hozzávalók:

10 dkg darált dió
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
10 dkg vaj (én fele vaj, fele zsír megoszlásban használtam, mert nem volt itthon elég vaj)
1 tojás
1 csomag sütőpor
csipet só
szóráshoz: diós porcukor (sima is jó)




Elkészítés:

A lisztet, sütőport, diót, porcukrot, sót összekeverem. Hozzáadom a puha (de nem folyós) vajat és zsírt, összegyúron a tojással. Két órára hűtőbe teszem egy zárható tetejű edényben (folpackba csomagolva is jó). A várakozási idő letelte után lisztes felületen átgyúrom a tésztát, majd 2 dkg-os gombócokat készítek, amiket sütőpapíros tepsire teszek. Kicsit távolabb egymástól, mert sülés közben terjeszkednek. 180 fokos sütőben sütöm, nekem elég volt 16 perc. A recept szerint az első 10 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját. (Üvegajtós tűzhely tulajdonok előnyben, én is ott guggoltam és néztem mi történik.) Ha megsült, megszórom diós porcukorral. Melegen puha, hidegen ropogósabb, de mindkét állapotban  finom.
28 db készült ebből az adagból.


Eredeti recept: A négy alapíz szakácskönyve: Édes

6 megjegyzés:

  1. Thrinik ! Külön köszönöm Neked ezt a keksz-fánkot. Férjem ugyanis nagy kekszfogyasztó (kávéjához mindig eszik 2-3 db-ot) Én az olajban sült dolgokat nem is szeretem, de nem is tudom megenni. Ennek a receptnek külön örülök. Most már csak a vajat kell beszereznem, mert én is igy jártam tegapelőtt és ma is, hogy kacsazsírt használtam, mert nem volt itthon vaj.

    Nagyon örülök Neked, hogy vagy és itt vagy :)))

    VálaszTörlés
  2. Szia Viki!

    De aranyos vagy!!! Köszönöm a kedves szavakat! :)
    Örülök, hogy tetszik a keksz, hú már megettem belőle jó néhányat. Mostmár valami sósra vágyom, mondtam is az előbb férjemnek, hogy eszek egy kis füstölt házi szalonnát. :) Persze csak módjával...

    VálaszTörlés
  3. Juj ez nagyon jó.
    Csatlakozom Vikihez mint keksz zabálok :))))

    Nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  4. Bianka,
    nagyon jó volt, egy hibáját tudok mondani, kevés ez a 28 db. :)

    VálaszTörlés
  5. Mindegy, ha nem fánk-mi a kekszet is szeretjük! Guszta!

    VálaszTörlés
  6. Akkor ez fánksz!
    Fincsi, sajnos most diétázom, csak képről fogyasztok ilyesmit :)

    VálaszTörlés