A zsiradékban sütött ételekről már nyilatkoztam, (fánk, lángos és társaik), nem igazán szoktam készíteni, valahogy nem vagyok velük jó barátságban. Nem volt mindig így, tizen-huszonévesen még nem volt gondom, bármit ehettem, akkoriban az egérkét is gyakrabban készítettem. Egy ideje már motoszkált a fejemben, hogy készíteni kellene ilyen fánkot, valami oknál fogva megkívántam. Mivel rengeteg tojás felhalmozódott itthon, most eljött az ideje a sütésnek. Horváth Ilona receptjét szoktam használni. A formáját tekintve, az első adag kissé amorf lett, a végére viszont egész belejöttem, szép gombócok sikerültek.
Fahéjas porcukorral hintettem meg. Kakaó szórással is szokták, úgy is fincsi.
Hozzávalók:
fél liter liszt
fél liter tej
6 db tojás
csipet só
2 -3 ek cukor
olaj a sütéshez
szóráshoz fahéjas porcukor
Elkészítés:
Egy lábasban, csipet sóval felforralom a tejet, beleszórom a cukrot. A kimért lisztet lassan belecsurgatom, közben kevergetem, hogy ne legyen csomós, mindezt kis lángon. Leveszem a tűzről és egyenként belekavarom a tojásokat. Forró olajba szaggatom kanállal, próbálkozva gombóc formát kialakítani. (Két kanál segítségével talán egyszerűbb.) Közepes lángon sütöm, hogy átsüljön belülről is a tészta, ne csak hirtelen barnuljon meg. Papírtörlőre szedem a megsült fánkokat, és ha kicsit hűlt, fahéjas porcukorral megszórom.
Nem kell megijedni, egy sűrű, nehezen kavarható lisztes, tejes keveréket kapunk, a tojás fog rajta lazítani. Alaposan ki kell dolgozni. Lehet fakanállal, ha valakinek nem bírja a keze, akkor kézimixerrel, a dagasztó spirál segítségével. Ha forró olajban, egyenletesen sül, megnő a tészta és könnyű fánkokat kapunk.
Anyukám mindig a panírozásnál megmaradt tojásból készített egérkét vasárnaponként. Fahéjas purcukorral megszórva faltuk a húgommal.
VálaszTörlésSzeretem az ilyesmit, finom lehet! Fahéjas porcukorral, nyami!
VálaszTörlésCsak az az olajban sütés ne lenne, és az utána órákig olajszagban úszó lakás... Csak emiatt van, hogy én is ritkábban csinálom a hasonló jellegű dolgokat. :)
Guszta!
VálaszTörlésAzért egérke mert nem mindíg, sőt, ritkán lesz szép gömbölyű, hanem elnyújtott lesz kicsi farkincával. Én nem is törekedtem a gömbölyítésre, egérkének jobban szerették a gyerekeim :-))))
VálaszTörlésIgencsak guszta! :)
VálaszTörlés/amúgy én sem vagyok oda az olajban sült tésztákért, kiv. a lángost, de ezt annyira finomnak tűnik :)/
Hogy én ezt mennyire imádtam gyerekkoromban, nagymamám sütötte rendszerint! :) El is mentem gyorsan!
VálaszTörlésEzt én is gyakran készítem, nagyon szeretjük. De én teljesen tojásmentesen csinálom. Anno én is Horváth Ilonánál olvastam és először tojással készítettem. Aztán rátaláltam az indiai konyhában ugyanerre, csak teljesen tojásmentesen, sütőporral. Próbáld ki Thrini, sokkal finomabb, mert irtó könnyű és ropogós lesz, sőt. Órák múlva is ropogós marad. Azóta csak tojás nélkül süt9öm. Nálam is egérke néven fut, hogy stílusos legyek... :)) És igen, farkincája van, mert ahogy beletesszük az olajba, ahogy cseppenik a kiskanálról, farkincát növeszt. :)
VálaszTörléskérhetnék :)
VálaszTörlésCsaládi tűzhely,
VálaszTörlésó, régi szép idők!! :)
Szemi,
igen, néhányszor már átbeszéltük, hogy az olajszag kellemetlen, de néha el kell tűrni. :)
Ottis, :)
Alterego,
legközelebb nem göröcsölök a gömbölyítéssel. Egyébként tényleg, az egyik a fotón mintha farkincás lenne. :)
Ami,
régen én is imádtam a lángost, jó tejfölösen, fokhagymásan.... Ma már mellőzöm. :(
Elif,
próbáld ki, közben emlékezz a nagymamidra! :)
Duende,
megnézem nálad az egérkét. Ha tojás szegény időszakom lesz, akkor főleg kipróbálom anélkül. :)
Bianka,
későn jöttél. :)
Guszta nagyon! És egy kis "incifincit" nagyon megkóstolnék :)
VálaszTörlésThrini írj nekem mailt a blogomból a Kapcsolat oldalról lécci.
VálaszTörlésalterego - val egyetértek. Ugyanezt szerettem volna én is írni. Az én nagymamám mindíg kanállal szaggatta a tésztát a zsírba (mert akkor még olaj nem volt), s a kanál végéről mindig elcsúszott egy kis tészta, egy olya egérfarkincányi :))) Guszta, de én sem merek olajban, zsirban sütötteket enni. Nincsenek jóban a belsőimmel :))
VálaszTörlésNálunk nem egérkének hívják, de van benne valami. :D Majdnem így készítem én is, csak általában kakaósan, de fahéjjal is nagyon szeretjük.
VálaszTörlésNálunk is egérke, és eszem mindennel amivel érem. :) Olyan ez nálam, mint a bukta.
VálaszTörlésBárhol, bármikor, bármennyit! :)