2011. január 30., vasárnap

Végre madártej!

Anyukám soha  nem készített madártejet, éppen ezért nem is alakult ki semmilyen kötődésem ehhez a desszerthez. 
Liszt nélkül készítettem mindig a madártejet, de ma valahogy nem voltam elégedett a sűrűségével, sőt a színével sem . Még gyorsan tettem hozzá egy tojássárgáját és egy pici kb. 1/3 ek. lisztet. A színe továbbra sem lett igazi sárga,  (kevés zöldet esznek most a tyúkok) de a liszt megadta a krémességét. 
Csak két vaniliás cukrot találtam itthon, úgyhogy azzal ízesítettem, persze a vaniliarúd jobb lett volna, de senkinek nem volt kedve már boltba menni.
Ja, a habfőzés része soha nem volt a kedvencem. Többféleképpen is készítettem már habot, volt, hogy gőz fölött vertem fel és nem főztem folyadékban. Aztán volt időszak, mikor tejben főztem ki a galuskákat. Ma ismét beújítottam. Nem túl régen olvastam egy praktikát itt, aki viszont innen kapta az ötletet. Ki is próbáltam, tényleg működik, nagyon klassz   lett a hab.







Elkészítés:

Egy nagyobb lábasban teszek fel vizet forrni. Szétválasztom a tojásokat, 4 fehérjét felverek kemény habbá egy csipet sóval, apránként hozzáadva a porcukrot, félidőben pedig az ecetet is hozzáteszem. Ha felforrt a víz, lejjebb állítom a lángot és kanállal galuskákat szaggatok bele, kb. 1 perc után megfordítom őket, óvatosan. Újabb   fél, egy perc után, szűrőkanállal kiszedem őket egy szűrőbe. Ott pihennek felhasználásig.
A tejet -hideg vízzel kiöblített- edényben felteszem forrni, egy csipet sóval. A tojássárgákat kikavarom kristálycukorral és liszttel. Ha felforrt a tej, leveszem a lángot, majd merőkanállal adagolva a tejet, felhígítom a tojássárgákat, folyamatosan keverve, majd visszaöntöm a tejhez és habverővel kutyulva, kis lángon besűrítem. Türelmesen, óvatosan. :)
Egy üvegtálba borítom a kész krémet és rápakolom a galuskákat. Hidegre teszem, hogy lehűljön. 

10 megjegyzés:

  1. Imádom! :)
    (Én 1 liter tejhez vagy 7 vagy 8 tojássárgáját teszek - attól függ mekkorák - úgy tökéletes a sűrűsége.)
    Küldhetnél egy pohárkával! :)

    VálaszTörlés
  2. Küldök szívesen, van még.
    Most mentek el a vendégek, de kosarat kaptam, senki nem kért belőle. Mindenki fogyózik. :(

    VálaszTörlés
  3. Én is imádom, megunhatatlan!

    VálaszTörlés
  4. Imádjuk a madártejet, pontosan ugyanúgy készítem, ahogy most leírtad, viszont hidegen még nem kóstoltam, nálunk azon melegében elfogy:-)

    VálaszTörlés
  5. Ottis,
    én nem szeretem. :(
    Tiszta flúgos vagyok, hiszen, ugyanígy csinálom a vaniliakrémet is, (amit viszont imádok) csak több sűrítőanyaggal. Nekem az állagával van baj, mert teljesen a tejre asszociálok miatta, azt pedig utálom!!!! El kellene küldeni engem egy finnyás farmra...

    Citromhab,
    de furi, még nem is hallottam, hogy valaki melegen eszi. Próbáld ki hűtve, állítólag finom. :)

    VálaszTörlés
  6. Én is csatlakozom a madártej imádók táborához!!! Ha diétán vagyok akkor édesítőszerrel készítem, ja és vaníliás pudingport teszek bele, hogy kicsit besűrítse.:))

    VálaszTörlés
  7. Nálunk sem volt szokás a madártej, egy kezemen meg tudom számolni hányszor ettem eddigi életemben. Nagyon guszta, most szívesen belekanalaznék :)

    VálaszTörlés
  8. Én is nagyon szeretem, mégis ritkán készítek. Miért? Nem tudom. Talán nem jut eszembe. Na de most! Köszi! :)

    VálaszTörlés
  9. Ezt meg nem mutatom a férjemnek, mert nem tudom mióta nyúj a madártejért, de valahogy nekem sem jön össze mostanság. Mindíg találok valami kifogást, amit meg is magyarázok magamnak, hogy ez így is van :))
    Na de ami késik................

    VálaszTörlés
  10. en ma főztem meg és jólsikerült!

    VálaszTörlés