2010. március 30., kedd

Kuszkusz saláta




A kuszkusz (couscous)valójában búzadarából gyúrással, sodrással, gőzöléses tehcnikával, pici olajjal összedolgozva készül.  Marokkóban, Tunéziában és Algériában is nemzeti eledelnek számít.  Eredetileg berber  specialitásként tartják számon. A kuszkusz golyócskákat szita segítségével, méret szerint osztályozzák. Országonként eltérő ízesítéssel terjedt el a fogyasztása. Köret, egytálétel, édesség is készülhet belőle.  Én most salátát kreáltam belőle, nem érleltem, mert   éhes voltam. Nagyon rövid idő alatt elkészül, ezért is tartozik kedvenc fogásaim közé. Rengeteg változatát el tudom képzelni, édességként még nem ettem.

Hozzávalók 2 személyre:

10 dkg kuszkusz dara
5 dkg aszalt paradicsom
2 dl zöldség alaplé
15 dkg krémfehérsajt
1 fél csokor zeller levél



Elkészítés:
A felforralt zöldség alaplevet a kimért kuszkuszra borítom, lefedem és hagyom pihenni. Addig feldarabolom a paradicsomot és a sajtot. Kb. 10 perc után fellazítom villával a darát és hozzáadom a paradicsomot, a sajtot, újból lefedem és tovább hagyom állni. Néhány perc múlva átkeverem,  megszórom aprított zeller levéllel és tálalom.
Önálló fogásként és bármilyen hús kísérőjeként is igazán finom.

4 megjegyzés:

  1. Még sosem ettem kuszkuszt, de ez annyira finomnak és egyszerünek tűnik, hogy ideje lenne kipróbálnom!

    VálaszTörlés
  2. Még kuszkuszt én sem ettem, szívesen megkóstolnám!
    Szeretnélek meghívni egy játékra, ha van kedved hozzá!

    VálaszTörlés
  3. Szemirámisz,
    azért tartozik a kuszkusz a kedvenceim közé, mert nagyon hamar elkészül. Önmagában jellegtelen étel, de mindenféle zöldséggel, sajttal stb. finom főétel vagy köret lehet. Próbáld ki, ha van rá lehetőséged. :)

    Liza,
    köszi a meghívást. :)

    VálaszTörlés
  4. (Már harmadszorra írom ezt az üzenetet, remélem végre el is küldi!)
    Nagyon tetszik ez a kaja. Az összes összetevőt imádom! És nem is tudtam, hogy így készül...lusta voltam utána olvasni. Köszi! :)

    VálaszTörlés