2010. június 2., szerda

Első fagyim


                             


Anyukámtól kaptam tegnap este friss tojásokat, illetve hozott nekünk egy zacskó epret. Az eper sajnos nem náluk terem, ő is kapta a testvérétől és kóstolóval lepett meg bennünket. Vacsora után voltunk, már mindenki fullra ette magát, tehát az eper nem igazán csúszott. Mivel felénk rengeteg eső esett az elmúlt napokban, az eper víz tartalma igen magas volt.  Kevés esélyét láttam, hogy másnapig szépségük teljében maradnak. Sebtében fellapoztam egy szakácskönyvet, hogy milyen fagyit tudnék készíteni.   Találtam   egy tojásfehérjés változatot. A friss tojásnak ekkor örültem igazán. A tojásfehérjén, epren, cukron kívül nem kellett hozzá semmi más. Végtelenül egyszerű volt elkészíteni, mivel fagyi gépem nincs, az óránkénti kavargatás igényelt némi többlet munkát. A fiúknak nagyon ízlett.  Az eper nagy víz tartalma   egy pici sorbet jelleget adott a fagyinak.  Kipróbálom majd más gyümölccsel is. Addig is eszegetjük, ugyanis nagy adag lett belőle, kb. 20 gombócnyi.

Hozzávalók:
50 dkg eper
20 dkg porcukor
2 tojásfehérje



                               

Elkészítés:
Az epret megmosom, a szárát leszedem. Villával összetöröm. A tojásfehérjét felverem kemény habbá. Apránként, felváltva adom a kemény habhoz a cukrot és az eperpépet. A habos krémet fedeles edénybe öntöm és beteszem a fagyasztóba. Óránként átkeverem elektromos habverővel. Háromszor ismételem meg a keverést, majd hagyom teljesen megfagyni a krémet.

Recept: A négy alapíz szakácskönyve: ÉDES

14 megjegyzés:

  1. Szuper jó kis fagyit rittyentettél hamarjában. Kérhetek pár gombóckát??

    Gyerekkoromban, de sokat csináltuk, igaz nem fagyasztottuk le, hanem rögtön befaltuk a finom habot. Meggyel is isteni finom!!:)

    VálaszTörlés
  2. Gizike,
    kérhetsz, mert van még belőle.:)

    Érik a meggyünk (lsd. fejlécen), sajnos kis mennyiségben, köszönhető az időjárásnak és a seregélyeknek. De ha marad a fán fél kilónyi, kipróbálom meggyel is.

    Én is kóstoltam készítés közben az epres tojáshabot, tényleg fincsi úgy is. :)

    VálaszTörlés
  3. Jól néz ki, én is készülök fagyit készíteni!

    VálaszTörlés
  4. Hűű, micsoda gombócok! Nagyon jól néz ki, csodás a színe és már szinte a számban érzem az ízét. Nálunk sem nagyon jut el az eper a fagyasztóig, pedig ezt szívesen kipróbálnám.
    Ismét nagyon szép lett a fejléced!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon-nagyon szép lett! Én egyszer próbálkoztam fagyival, de túl kemény lett és nem tudtam átkeverni. :) Lehet, hogy turbón hűt a fagyasztóm. :)

    VálaszTörlés
  6. Szűzanyám, de szépséges!

    Az én hasamban mindig van hely desszertek számára :-)))

    VálaszTörlés
  7. Szia!

    Nagyon szép fagyit készítettél! Az eper a kedvencem!
    Sokkal krémesebb (valójában a legkrémesebb a világon) fagyit lehet készíteni custart (puding szerű) alappal (David Lebovitz által): 5-7 tojás sárgája + 500 ml tejszín + 250 ml tej. Fantasztikusan krémes lesz! Jah és cukor.. Ő 150 g-ot ír, nekem az sok, én csak 100-at használok. Jah és még egy tipp: én csináltam már főzetlen fagyit is olyan krémesre,hogy az valami elképesztő volt (semmi jég) citromból,tejből és tejszínből, mégpedig úgy, hogy miután beraktam a fagysztóba óránként kézi turmixszal baromira átkevertem kb 5x. Ez a két tipp csúcs. Csak így tovább a fagyikészítészt, szerintem állati jó móka!

    VálaszTörlés
  8. Thrini, nagyon guszta lett az eperfagyid, és biztos finom is !
    A képek pedig csodaszépek, gratulálok!

    Már egy ideje én is készülök fagyit csinálni, remélem sikerül.
    Nagyon tetszik , ahogy változtatod az oldalad kinézetét, a fejlécet. Mindig szép, ízléses képeket választasz.
    Gondoltam már rá én is, hogy változtatnom kéne, de nem igazán tudom,hogy fogjak hozzá.
    Félek,hogy elvesznek a receptek, ha valamivel mellényúlok...

    VálaszTörlés
  9. Ottis,
    milyen ízesítésben gondolkodsz? Van fagyigéped? Majd benézek hozzád, tapasztalat csere ügyben..:)

    Poppy,
    köszi. Ha nem kapom az epret Anyukámtól, nem biztos, hogy készült volna fagyi. Viszont így mentettem meg őket, mert másnapra már nem lettek volna 100 %-osak.

    Adri,
    nem vagyok tapasztalt fagyi gyártó, de mindenhol azt olvasom, hogy a krémes állag szükséges a jó fagyihoz. Gondolom, hogy jó sok levegőt kell bejuttatni az alapba. Ezért is kevertem át 3X. Gyakorlom még én is, remélem lesznek még pozitív élményeim.

    Viki,
    van még, várlak. Talán az idő is kicsit barátságosabb a fagyizáshoz. :)

    Bianka,
    köszönöm :)

    Pocak Panna,
    üdv nálam. Köszönöm a tanácsokat, biztosan hasznosítani fogom. A citromos verziód nagyon érdekelne, átmegyek Hozzád és megnézem, hogy fent van-e a recept. Ha nincs, útmutatót kaphatok? :) Köszi.

    Szemirámisz,
    köszi.:)
    Géppel készíted a fagyit? Nekem sajnos nincs gépem, de ha beválik ez a kézi verzió, akkor nem is veszek egyelőre.

    A fejléchez saját fotót választok, nem olyan profi, de lelkes vagyok. Duende volt olyan aranyos, hogy segített abban, hogy lehet keret nélküli képeket beilleszteni. A blogodat ha lemented, nem kell félni, hogy bármi is elvész. Szepykénél olvashatsz a blog exportálásról (Wise Lady profin ír róla a hozzászólásoknál) http://szepsegtar.blogspot.com/2009/07/kepzeljetek-kepzeljetek-hogy-mi-tortent.html
    Ha mented rendszeresen a tartalmat, akkor nincs okod aggodalomra.

    VálaszTörlés
  10. Thrini, nincs nekem sem fagyigépem. Már egyszer akartam venni, de aztán elmaradt... De ha lehet anélkül is jót csinálni,akkor nem is vennék.

    Wise Lady írását egyszer már átolvastam, de nekem kicsit magas volt. Ez nem az ő hibája, én vagyok egy technikai analfabéta /pirulós szmájli/ .
    De majd megpróbálom magam rajta mégegyszer átrágni..

    VálaszTörlés
  11. Thrini ! Ez valami csoda. S ezek a képek!!! - hát ezt irigylem, de nagyon. (de nem igazibúúúl vagyok irigy, csak egy kicsit) Én nem vagyok képes ilyen szép fotókat csinálni :(((( Most bánatomban be is nyalakodtam a maradék fagyidat. Nálam ugyanis literszámra jöhet :):)

    VálaszTörlés
  12. Thrini, ez nagyon jól néz ki, a színe is csodaszép! :))
    Örülök, hogy jól sikerült, csak így tovább, fagyira fel!

    VálaszTörlés
  13. Viki,
    köszönöm. Zavarba hozol...:)

    Egycsipet,
    nem volt itthon tejszín, ezért valami más megoldást kellett találnom. De szerencsére ráleltem erre a tojásfehérjés változatra.
    Próbálkozni fogok még, és szeretnék valamit Tőled kipróbálni. Remélem összejön. :)

    VálaszTörlés