2011. április 17., vasárnap

Mentás padlizsánleves







Szokásos történet: a hűtőben enyészetnek indult egy árva padlizsán. Volt egy köret ötletem is, de leves már régebben készült, úgyhogy inkább abban végezte. Mentával szerintem nagyon jó a padlizsán, persze megtalálva a megfelelő arányt, elkerülve a fogkrém ízt. A nokedli -mint levesbetét- pedig lelassult agymozgásomra ad magyarázatot.
A leves színe nem emelte a képek nívóját.  Mikor belekerült a tejszín, kicsit bizalomgerjesztőbbé vált. Soha nem szerettem ezt a színt, nem áll jól nekem, sápaszt. :)
Összességében elégedett vagyok vele, két kis tányérral bekanalaztam belőle, még ebéd előtt.





Elkészítés:

A megolvasztott vaj, olaj keverékén megpárolom a reszelt lilahagymát, a megmosott kis kockákra felvágott padlizsánt és krumplit. Sózom, megszórom fehérbossal beledobom a fokhagymákat és felöntöm fél liter vízzel. Puhára főzöm a benne lévő zöldségeket, hozzáadom a felaprított zöldfűszerek két harmadát, majd krémesre turmixolom az egészet.  A tejszínt hozzáadom a leveshez,  még öntök hozzá vizet, hogy megfelelő sűrűségű legyen. Közben villával felverek egy tojást, sózom, beleszórom a maradék aprított zöldnövényeket, adok hozzá annyi lisztet, hogy megfelelő állagú nokedli tésztát kapjak és kiskanállal beleszaggatom a galuskákat a levesbe. Készre főzöm és ehetünk.


11 megjegyzés:

  1. Mikor megláttam a gasztro.blogon, el se akartam hinni, hogy tényleg van új bejegyzés! Örülök neki (neked)!
    Padlizsánkrémlevest egyszer már készítettem, de nem ízlett. Pedig szeretem a padlizsánt, általában padlizsánkrémet vagy muszakát szoktam belőle készíteni. Aztán ki tudja, lehet hogy teszek még egy próbát a levessel, hátha ízletesebb lesz mint a múltkori! :)
    Anna

    VálaszTörlés
  2. Anna,
    semmiképpen nem beszélnélek rá semmire! :)
    De ízesítsd pl. kezdetnek úgy, ahogy a padlizsánkrémet szoktad és aztán majd továbblépsz.
    Ez olyan jó kis fokhagymás, mentás, borsos, tejszínes ízű volt. :) Olyan szerethető!
    Köszönöm a fogadtatást! :)

    VálaszTörlés
  3. Új bejegyzés Thrininél, de jó, de jóóó! :)
    Méghozzá micsoda különleges étel! Finom lehetett.
    A képek pedig szépek, olyan Thrinisek. :))

    VálaszTörlés
  4. Még csak nem is hallottam padlizsánlevesről, nem hogy mentásról! :) Nagyon klassz lehet!

    VálaszTörlés
  5. Szia Szemi! :))

    Ottis,
    tényleg jó kis leves.

    Adri,
    nálunk a zöldséglevesek jobban fogynak, ha krémesítve vannak. A menta terjeszkedik ám a pinduri fűszernövényes kertemben, gondoltam szedem, hadd fogyjon. Jó volt így együtt, ízlett, legközelebb ugyanez salátaként fog elkészülni.

    VálaszTörlés
  6. Imádom a padlizsánt, minden formában, de így még nem ettem. Elképzelésem sincs milyen lehet, kipróbálom. Azért is jó, mert kicsit unom a krémet, és a töltött/rakott verziót. :)

    VálaszTörlés
  7. Micsoda ötlet! Ilyet még nem ettem. És nagyon guszta.

    (Örülök a posztodnak ;)

    VálaszTörlés
  8. Örülök, hogy újra blogolsz, csak így tovább, látod mennyien örülünk neked és a receptjeidnek, bár én eddig csak padlizsánkrémet ettem, azt nagyon szeretem, levesnek nem is hallottam róla, de annyi mindent nem tud az ember, mindig kell újat tanulni:-))))

    VálaszTörlés
  9. Anikó,
    mindenki nagyon aranyos, hogy örült nekem. :))

    Olyan kis egyszerű leves ez, de nekem nagyon bejön, mint minden egyéb krémleves. És ha valaki unja a krémet a padlizsánból, egy alternatíva a leves. Aztán vagy bejön vagy nem. Bár szerintem az ízesítés dönt el mindent. :)

    VálaszTörlés