2010. július 15., csütörtök

Jégkocka a levesben




Nálunk népszerű a gyümölcs leves, ilyen melegben pedig még sűrűbben főzök (kérésre). Egy lábassal készítek, ha elfogyott, jöhet a következő adag, a következő gyümölcsből. Most az ananász volt a soros. Frisset nem kaptam, ezért konzervből készítettem, ami talán még praktikusabb ehhez a leveshez. Nem kellett bajlódni a hámozással, kockázással. Egy főzött alapot készítettem, amibe belekerült a lecsöpögtetett gyümölcs, de azt  már nem főztem. A jégkocka dobja fel igazán, itt találtam az ötletet.  Jól behűtve, valamennyit enyhít a szenvedésünkön, amit ez a hőség okoz.

Hozzávalók:
2 doboz ananász konzerv 
cukor ízlés szerint (kb. egy-másfél eveőkanál nálam)
2 dl tejföl vagy tejszín
1 ek liszt (vagy keményítő)
csipetnyi gyömbér
csipetnyi fahéj

175 g natúr joghurt
néhány citromfű levél
1-2 tk. porcukor

Elkészítés:

A joghurtot összekeverem a porcukorral, hozzáadom a darabolt citromfüvet, majd belekanalazom a jégkockatartóba és beteszem a fagyasztóba. (Ez nálam reggel történt, a levest pedig vacsorára készítettem.)
Az ananászlevet beleöntöm egy lábasba, kipótolom, annyi vízzel, hogy összesen 1 liter folyadékom legyen, majd sót teszek bele, cukrot is és felforralom. A lisztet kikavarom a tejföllel és adok hozzá néhány merőkanálnyi forró levet, alaposan elkeverem, majd behabarom vele a levest. Kiforralom, szórok bele gyömbért, fahéjat. Ha kicsit hűlt, beleteszem az ananász kockákat. Alaposan lehűtöm, tálaláskor teszek bele joghurt jégkockát.



5 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehetett, szívesen elkanalaztam volna ebben a rekkenő hőségben. A képek csodaszépek, nagyon ügyes vagy.:)

    VálaszTörlés
  2. Hú, de finom lehet, imádjuk mi is a gyümölcsleveseket.

    VálaszTörlés
  3. Már maga a jégkocka csúcs szuper ötlet. Nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  4. Gizike,
    van még, jut belőle. :)

    Csibe,
    főleg nyáron, aranyat ér egy hideg gyümileves. :)

    Bianka,
    igen, ez a jégkocka nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Vendégeknél is bevetem majd. :)

    Viki,
    Jól teszed, egészségedre! :)

    VálaszTörlés