2010. július 10., szombat

Gombás félholdak


Veránál láttam   ezt a receptet, nagyon megtetszett, viszont én kicsit átalakítottam a formáját. Egy nagy pite helyett több kis apróságot készítettem. Az arányokon változtattam, illetve   még adtam hozzá petrezselyem zöldet is. Sertésjava mellé tálaltam, mint köret, de önmagában, mondjuk előételként is el tudom képzelni, és persze rengeteg féle töltelék variációt is használhatunk.
Érdemes megnézni még a KataKonyhában született variációt is, ami igazán ötletes tovább gondolása az eredeti receptnek.

Hozzávalók:
50 dkg leveles tészta (nálam LIDL-s, fagyasztott)
20 dkg gomba (nálam csiperke)
1 fej lila hagyma (kb. tojásnyi méretű)
néhány szál friss kakukkfű
néhány szál fodros petrezselyem levél
1 tojás+1 sárgája a kenéshez

bors
1 ek zsiradék

Elkészítés:
Zsiradékon párolom az apróra vágott hagymát, 2-3 perc után hozzáadom a szeletelt gombát, sózom, borsozom és a végén hozzáteszem a kakukkfű és petrezselyem leveleket is. Hagyom kihűlni, majd a felvert tojással összekeverem.
Közben a kiolvadt tésztát, lisztezett pulton kinyújtom kb. 5 mm-esre, és 12 db kört szaggatok ki, 10,5 cm-es pohárral.
Minden kör közepére teszek egy kanálnyi gombás tölteléket, ráhajtom a tésztát, összenyomkodom a szélét és sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket. Felvert tojássárgájával lekenem mindegyiket és előmelegített 200 fokos sütőben sütöm 12-15 perc alatt.

4 megjegyzés:

  1. Uhhhh!

    Nagyon tetszik ez a recept!

    VálaszTörlés
  2. Őrült jó!

    S megint olyan gyönyörűséges a kép...

    VálaszTörlés
  3. Belly,
    ha van kedved próbáld ki! Olyan hamar kész van. :)

    Viki,
    Köszi, igyekszem! :)

    VálaszTörlés
  4. El is mentem gyorsan, mert isteni lehet

    VálaszTörlés