2010. július 8., csütörtök

Szezonon kívül

 

Elvem, amit megkívánunk, azt meg is kell sütni/főzni, még ha nem is teljesen passzol a szezonhoz. A mákos kalács nem igazán nyári süti, de annyira ráéheztem. Volt egy csomag felbontott mák és néhány igazán megfonnyadt alma (reszelve teljesen hasznosítható volt), a tészta pedig egy átlagos kelt tészta. Nagyon finom puha lett, a mák pedig almával keverve, más mint egy hagyományos mákos kalács tölteléke. Érdekes, hogy a bejglit nem szeretjük, viszont a kalács az nagyon kapós.
Leves után kiváló, még másnap reggelire is fogyasztható, pl. tejjel, ha marad. Ha valaki csak almával szeretné a tölteléket készíteni úgyis kiváló, akkor ajánlom ezt a tekercset.




Hozzávalók :
25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
1,25 dkg friss élesztő
1 ek tejföl
2,5 dl tej
1 tk só
5 dkg cukor
5 dkg étolaj (4 ek )
1 tojássárgája + 1 a kenéshez

Töltelék :
20 dkg darált mák
12 dkg porcukor
4 db alma

Elkészítés :
A lisztet beleteszem a kenyérsütő üstjébe, hozzáadom a sót, cukrot, tejfölt, tojás sárgát, az olajat, és a langyos tejben elkevert élesztőt . A géppel összedolgoztatom, hagyom duplájára kelni az üstben. Míg a tészta kel, elkészítem a tölteléket. A mákot ledarálom, hozzáadom a cukrot, a lereszelt almát és összekeverem. Felhasználásig félreteszem. Ha megkelt a tészta, lisztezett pulton átgyúrom és kettéosztom. Egyenként kb. 25*35 cm méretű, fél cm vastagságú téglalappá nyújtom, megkenem a töltelékkel. Mindkét oldalon behajtok kb. fél cm-t a tésztából és felcsavarom. Sütőpapíros tepsire teszem a rudakat, villával megszurkálom több helyen, és hagyom pihenni kb. 10 percet. Ha letelt a tíz perc, megkenem tojás sárgával. Közben a sütőt 190 fokra előmelegítem és beteszem a rudakat. 180 fokon sütöm kb. 35-40 percig. 

3 megjegyzés:

  1. ÁÁÁ imádom, ennek mindig szezonja van :)

    VálaszTörlés
  2. Teljesen igazad van. A mákos kalácsot én is bármikor, bármilyen formában meg tudom enni, bár így almásan még nem kóstoltam.

    VálaszTörlés
  3. Nekem inkább téli finomság a mákos kalács, de most nem bírtam magammal és megsütöttem. Ma is ettem még belőle, nagyon finom puha maradt, a töltelék sem száraz az almának köszönhetően.
    Családi Tűzhely, ha van kedved, egyszer próbáld ki a mák-alma párosítást. :)

    VálaszTörlés