2010. október 8., péntek

Citromos, túrótorta

Ha nincs itthon vödrös, krémes túró, ez a torta nem jött volna létre. Többek között Elifnél is olvastam erről a bizonyos túróról, még soha nem vettem, sőt nem is láttam az üzletben. Pedig folyamatosan megtalálható, fix termék, csak én nem vettem észre. Nem is tudtam, hogy ilyen létezik. Mikor felbontottam a dobozt nagyon meglepődtem, mert azt hittem tejföl van benne. Nagyon hígnak találtam, de ha Elifnek bevált, akkor bíznom kellett, hogy megfelel majd nekem is. Visszazártam analizálás után a doboz tetejét és betettem a hűtőbe. Napokig ott várakozott. Nem tudtam tovább halogatni a felhasználását,  mert ma lejárt a szavatossága. Pedig nagytakarítottam, nem terveztem be különösebb konyhai tevékenységet. De sajnáltam volna ha tönkremegy, inkább gyorsan nekifogtam a sütésnek.

Gyerekkori kedvencem a reszelt túrós. Nos, ez a torta nekem arra hasonlít ízben és színben.



Hozzávalók:
Tésztához:
15 dkg finomliszt
5 dkg cukor
2 ek kakaó
3 dkg fagyos zsír
1 tojás
1 ek. tejföl
1 tk. sütőpor
csipet só

Krémhez:
50 dkg krémes túró (nálam Pilos termék)
1 nagy citrom reszelt héja
4 ek porcukor
1 tk vaniliás cukor
2 tojás


Elkészítés:
A liszthez adom a cukrot, sót, kakaót, sütőport,  elkeverem. Beleteszem a zsírt és elmorzsolom a lisztes keverékkel. Hozzáadom a tejfölt, tojást és összeállítom. Alaposan lisztezett felületen átgyúrom. Egy 23 cm-es tortaformát kizsírozok, megszórom liszttel. A tésztát kör alakúra nyújtom, a mérete nagyobb legyen, mint a forma, azért, hogy az oldalára is jusson belőle, legyen egy pereme a tortának. A formába simítom a tésztát, az oldalára is nyomkodok, majd beteszem 180 fokos sütőbe és sütöm 10 percig. Közben a tojásfehérjét felverem kemény habbá, hozzáadom a sárgákat is, továbbverem, beleszórom a cukrot. A reszelt citromhéjat és vaniliás cukrot is beleteszem, majd legvégén a túrót és alaposan kikeverem kanállal. Az elősütött tésztát kiveszem a sütőből,  ráöntöm a túrókrémet, majd visszateszem még 40-45 percre. Langyos hűlve már szeletelhető. Nagyon szép a színe és kellemes, krémes a töltelék állaga.


  
Citrom kép innen.

15 megjegyzés:

  1. Fúha, Thrini, ez nagyon guszta! Már vittem is a receptet! :))

    VálaszTörlés
  2. Jaj, és a nagy lelkesedésben meg a kérdésem lemaradt. :))
    A fagyos zsír mit takar? Ténylegesen disznózsírt, vagy inkább margarint?

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Remekül néz ki a süti, és a fotók is szépek...:)
    Szeretem a citromot, a túrót és a tortát is...;)
    üdv.juharszirup

    VálaszTörlés
  4. Bianka,
    :)

    Szemirámisz,
    disznózsírral készítettem ezt is, mint általában az ilyen tésztákat. A fagyos azt jelenti, hogy morzsolható, dörzsölhető legyen a liszttel, tehát nem olvadt. Egyébként margarinnal is biztosan jó. Szerintem zsírral omlósabb.
    Egyébként secperc alatt elfogyott, anyukám éppen átjött, úgyhogy ő is megkóstolta. A férjem később jött haza, szerinte ismét igazságtalanul osztottunk, mert neki csak egy negyed cikk jutott. :) Szerintem hamarosan ismét készítek.

    VálaszTörlés
  5. Juharszirup,
    köszönöm. :)
    A torta valóban jól sikerült, a fotókkal van némi problémám. Árnyékos lett a jobb oldal elfelejtettem odatenni a hungarocell lapot. :(

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szuper, kipróbáljuk valamikor, persze mi zsírmentesen. :) Nekem külön tetszenek a képek és köszi, hogy utaltál rám. :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta, és valóban nagyon szép a színe is, eltudom képzelni milyen finom lehet. Én is viszem a receptet, köszönet érte.:)

    VálaszTörlés
  8. Elif,
    ez csak természetes, hiszen a Te ajánlásodra vettem a túrót. :)

    Gizike,
    szívesen, remélem ha megsütöd, ízleni fog.

    VálaszTörlés
  9. Ismét szuperet alkottál! Zseniálisak a fotók: üdék és frissítőek, akárcsak a torta, legalábbis így elképzelve. Megízlelném szívesen, csak a bizonyosság kedvéért. Mikor? Hol?:P

    VálaszTörlés
  10. Pedig a hungarocell fontos kellék...;)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon szép lett, elfogadnék egy (na jó, két) szeletet! :))

    VálaszTörlés
  12. Gyönyörűre sikerült, és végre nem kekszes alap van hozzá (utálom), hanem finom igazi kakaós tészta! :)
    Viszek belőle 2 szeletet, muszáj! :)

    VálaszTörlés