2010. október 14., csütörtök

Kacsasült


Az ősz jellemző jószágja nálunk a kacsa. Ilyenkor nőnek be és lehet levágni őket. (Ez nem jelenti azt, hogy télen nem eszünk  kacsát, de igen. Hiszen a fagyasztóba is kerül belőle.) Biztosan mindenkinek megvan a maga receptje -kacsasült vonatkozásában-, amire esküszik. Sülhet bárhogy, mi nagyon szeretjük. Most egy zöldfűszeres változat készült, kedvenc fokhagyma-rozmaring párosításommal, plusz kakukkfűvel. Bónusz az ízesített kacsazsír....

(Remélem télen is ehetek rozmaringos ételeket, ugyanis megpróbálom átteleltetni bent a lakásban a rozmaringot. Nem tudom fog-e nőni, vagy csak vegetál... Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?)



 4-5 összetört, duci gerezd  fokhagymát,  2-3 ág aprított kakukkfüvet, 2 ág aprított rozmaringot, sót összekutyulok kb. 2 ek. olvasztott kacsazsírral , mindezt rákenem a megmosott, szárazra törölt húsra. Pici vizet is öntök a sütőtálba, s lefedem alufóliával.  Forró sütőben sütöm a combokat 200 fokon, időnként meg-megforgatva. Ha  puha a hús és  mind a két oldala szép, piros színűre sült, akkor késznek nyilvánítom.


Van kedvenc kacsás receptetek?

12 megjegyzés:

  1. Én bezony még életeben nem ettem kacsát. Ha lenne kedvencem, kép és olvasat alapján ez lenne az.:)
    Te neveled és vágod le őket? Én sajnos még a tyúkok vagy a csirke levágásától is irtózom. Tudom, hogy ez bizony együtt jár a hússal, de jobb azt hinni, hogy már kopasztva és részeire bontva 'készül'.:)

    VálaszTörlés
  2. Poppy,
    tényleg nem ettél még kacsát?
    Nem én nevelem, a két mama küzd ilyesmivel. Én csak koppasztom, mert azt már nem hagyom nekik.(Persze Anyukám időnként meglep "konyhakész" termékekkel, mondván, hogy ő jobban ráér, és szívesen segít.)Megsúgom, hogy még soha életemben nem vágtam el semmilyen jószágnak a nyakát. Ahhoz én is gyáva vagyok.
    Ahogy mondod, a tor a hússal együtt jár. :) vagy :( ?

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűségesek ezek a combikák!!! Imádom a kacsát, sőt még a zsírját is. Sajnos saját nevelésű nincs, de a piacon szoktam a nénikéktől venni. Most csorog a nyálam, megkaphatnám az egyik combot?:))

    VálaszTörlés
  4. HÁt igen, a kacsa az igen finom, a comb a kedvencem belőle:)

    Rozmaring ügyben csak rossz tapasztalatom van, ne tőlem tanulj; én meg megvárom majd nálad a tuti választ...

    VálaszTörlés
  5. Hűvös, de világos helyen tartsd a rozmaringot, kéthetente locsold meg (nem kell neki sok).
    Amint az időjárás fagymentes lesz tavasszal, viheted is ki.

    VálaszTörlés
  6. Csodaszépek lettek a combok! :)
    Nálunk anyum szokott kacsát sütni, ő jut hozzá néha egy-egy háznál nevelt szép példányhoz.

    VálaszTörlés
  7. Csak a könnyeimet meg a nyálamat törölgetem :-DDD

    Kacsát szeretnéééééééééééééék :-)))

    VálaszTörlés
  8. Gizike,
    legközelebb, ha kacsát sütök, gondolok Rád. Tudom sovány vigasz...:)

    Kata,
    szóval Neked nem jött be a teleltetés?? :(
    Sajnálni fogom, ha tönkre megy, olyan szépen fejlődött a nyáron, és nagyon szeretem fűszerként. Össze sem lehet hasonlítani a szárítottal...

    Alexandra,
    éppen ez a gondom, hogy nincs hűvös, világos helyem. A lakásban átlagban 22-23 fok van. A konyhába gondoltam menekíteni, de ott is ilyen a hőmérséklet télen, ráadásul nem elég világos. Akkor semmi esélye szegény növénynek? Még kint van a teraszon, de lassan jönnek a fagyok és kell valami helyet találnom. Mindenesetre megpróbálkozom, hátha ...

    Egycsipet,
    mi is addig vagyunk ilyen kiváltságos helyzetben, míg a nagyik tudnak vele foglalkozni.

    Ami,
    szintén kacsa fan?? :)

    Bianka,
    és ha tudnád milyen fincsi volt. :)

    Viki,
    :))
    A LIDL-ben új termékként lehet kapni kacsacombot, igaz, hogy nem házi nevelésű, de próbáld meg, hátha tetszeni fog. :)

    VálaszTörlés
  9. Én is nagyon szeretem a kacsát, főleg a néma, az ígen ízletes. Kacsamájnál finomabb máj nincs, még a libáénál is jobb szerintem.
    Mi lesz velem, ha a rokonaim nem nevelnek kacsát már?
    Codaszép a fotó!

    VálaszTörlés
  10. Esetleg próbáld meg kint átteleltetni a teraszon, de úgy, hogy ha már fagyosak az éjszakák, akkor jól körbebugyolálod a cserepet valamivel (pl. régi paplannal), illetve magát a földet is letakarod sok szalmával. Ilyenkor szigorúan nem locsolni. Viszont ha nagyon röpködnek a mínuszok, akkor félő, hogy az ágak is lefagynak :(
    Nem tudod a lépcsőházban tartani? Az általában hűvösebb, mint a lakás.

    VálaszTörlés