2010. november 1., hétfő

Húsleves helyett

Reggel még azt hittem, hogy a dnk-s kenyeret fogom posztolni, de másképp alakult. A történet ott kezdődik, hogy kivettem egy egészben eltett csirkét a fagyasztóból, amihez hozzá volt csomagolva az aprólék és belsőség is. A csirkéből egy tepsis finomság készült, de mi készíthető az aprólékból már megint?! Húsleves nemrég volt, egyébként is kifogyott a levestészta tartalékom, reszelt tészta  vagy grízgaluska gyártásához pedig nem volt kedvem. Gondoltam felteszem főni a húst, majd menet közben jön valami mentőötlet. Jött is.... A férjem éppen a kertben szedte fel a sárgarépát és a petrezselymet és kimentem megnézni, hogy milyen lett a termés. (Nem vagyok elégedett, hiába a trágyázás, nagyon sokadosztályú zöldségeim lettek. Egyébként anyukámtól is kaptam hétközben egy nagy zacskó répát, csak az övé klasszisokkal jobb.) Tehát a figyelmem a zöldségekre irányult. Két jó nagy répát és két méretes petrezselymet, illetve két krumplit megpucoltam és kis szeletekre vágva hozzáadtam a leveshez. Ekkor dőlt el, hogy krémleves lesz ebédre. Ilyen már szerepel a blogon, mint utólag beugrott. Most viszont a feltéthez megsütöttem két-két szál répát, petrezselymet, rozmaringgal, fokhagymával. Hihetetlen, hogy ilyen egyszerű, alap hozzávalókból milyen isteni finom ételt lehet készíteni. Mielőtt bekanalaztam a levest, vágtam rá szárított csípős paprikát, hagytam, hogy kicsit kioldódjon az ereje, nagyon feldobta az ízét.




Hozzávalók:
1 adag csirkeaprólék+belsőség
2 nagy méretű sárgarépa
2 nagyobb petrezselyem gyökér
2 közepes krumpli
bors
1 ek. liszt
3 púpos ek. tejföl

a feltéthez:
2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
4 gerezd fokhagyma
1 nagyobb ág rozmaring
1 löttyintésnyi olivaolaj

Elkészítés:
A megmosott húst vízben felteszem főni, ha felforrt lehabozom, majd sózom. Ha már majdnem megfőtt a húst, akkor a tisztított, megmosott, aprított zöldségeket is hozzáteszem. Készre főzöm. A húsokat kiszedem egy tányérra.  Rúdmixerrel pürésítem a levest. 1 ek. lisztet kikavarok csomómentesre tejföllel, higítom a forró levessel és behabarom, borsozom.

A feltéthez, míg fő a leves, meghámozom és megmosom a zöldségeket, fél ujjnyi csíkokra vágom. Egy sütőtálba teszem őket, enyhén sózom, meglocsolom olivaolajjal és öntök alá egy kis vizet. (Utólag jutott eszembe, hogy egy kis fehérbor is kitűnő lett volna hozzá.) A fokhagymát megpucolom és feldarabolom, a rozmaringot felaprítom és mindezt rászórom a zöldségekre, lefóliázom és bedugom a sütőbe. Én sütöttem a húst, tehát jó forró volt, kb. 200 fokos. Félig kész állapotig rajta hagyom az alufóliát, utána leveszem és úgy sütöm készre. 




6 megjegyzés:

  1. Trini!

    Nagyon guszta!
    Mostanában én is sokszor készítek krémleveseket.
    A múlt héten készítettem én is zöldség krémlevest, de nem pont így :-))
    Még nem volt időm bepostolni:-)
    Ötletet mentettem, ha nem baj::-)

    VálaszTörlés
  2. Gesztenye,
    nálunk szombaton is krémleves volt, akkor előre betervezve, zellerből.
    Ezt viszont nem tudtam, hogy ma megfő. Minden krémlevest szeretek.
    Örülök, ha mentetted, majd figyelem a Te verziódat! :)

    VálaszTörlés
  3. Igen, igen, a sült zöldségekben hatalmas erő lakozik.:)
    Nagyon guszta, szívesen belekanalaznék.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehetett!

    Úgy látszik,ma hasonlóan járt az agyunk, mert nálunk is zöldségleves volt, igaz,csak hagyományos módon.
    Viszont a másikfélében szerepet kapott a fokhagyma,zsálya és a rozmaring is. :))

    VálaszTörlés
  5. Micsoda gyönyörű színek!
    Azt hiszem nagyon szeretném :)

    VálaszTörlés
  6. Ms. Poppy,
    igen, teljesen más az íze a zöldségnek ha sült és nem főtt. :)

    Szemirámisz,
    ne is mondd, imádom a fokhagymát, rozmaringgal!!

    Csibe,
    biztosan ízlett volna. :)

    VálaszTörlés