2010. november 20., szombat

Meggyes, piskótás krémdesszert

A tegnapi babapiskótából készült ez a desszert. Meg kellett állapítanom, hogy sajnos nekem valahogy nem jön be a mascarpone. Már   halkan, többször konstatáltam magamnak, de egyre jobban megerősödik bennem ez a vélemény. Így tejszínnel, tejföllel együtt pedig   brutál zsíros a végeredmény. (A család férfi tagjai persze elégedettek, ja nah, nekik jól működik az epéjük. ) Mostmár mindegy, ez már így készült. Jobban preferálom a tejes, főzött krémeket, úgyhogy majd készítek egy olyan verziót ezzel a remek piskótával. Persze nem akarom elvenni senkinek a kedvét, és nem szólom le saját termékemet, ezt csak így zárójelben írtam.
Szóval: van egy bizonyos citromos álom névre hallgató krém, amit egy ismerősöm szokott készíteni, nekem is leírta a receptjét, vagy kétszer már nálunk is előfordult. Ez a meggyes verziója lehetne, csak ebbe belekerült a mascarpone. Volt felbontva rumos meggybefőtt, abból turmixoltam a krémhez, illetve néhány szemet besorakoztattam a két réteg közé. Szerintem ennek a házi piskótának picit több idő kell a puhuláshoz. Úgy gondolom előző este érdemes megejteni az összepakolást és másnap ebédre, biztos tökéletes lesz. A forma, amit használtam 20*30 cm-es. A fotón az első kockát örökítettem meg, ennél egyenletesebben oszlik el a krém beljebb, és szebben látszanak a piskóták.


Hozzávalók:

22 db babapiskóta (nálam saját készítésű)
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
1 doboz, azaz 175 g tejföl
30 dkg rumos meggybefőtt
2-3 ek porcukor
3 tk Dr. Oetker zselatin fix

Elkészítés:

11 db piskótát teszek a forma aljára, mindegyiket kettétörve. Meglocsolom a befőtt levével. A tejszínt felverem 2 tk. zselatin fix-szel. A mascarponét összedolgozom a tejföllel, teszek bele 1 tk. zselatin fixet, 2-3 ek porcukrot (kóstolni kell, egyéni ízlés függő). A meggy felét összeturmixolom péppé és hozzáadom a krémhez, majd óvatosan beleforgatom a krémbe a felvert, kemény tejszínt is. Az első réteg piskótát megkenem a krém felével, majd a maradék meggyszemekkel kirakom. A következő sor piskóta is rákerül szintén kettétörve, szintén meglocsolva némi meggylével. A tetejére rákenem a maradék krémet. Hideg helyre teszem tálalásig. Kockára vágva szervírozom.


9 megjegyzés:

  1. A citromos álom tényleg finom.

    A mascarponét én sem bírom,nekem is túl zsíros,a házi,ami tejföl lecsöpögtetéséből készül,sokkal jobb szerintem.

    Ez a meggyes verzió nagyon tetszik.Szeretem a savanykás ízeket.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos, én nagyon szeretem a mascarponét. Valóban zsíros, kétségtelen. De szerintem ebben is van különbség: az Aldiban kaphatót sokkal "nehezebbnek" érzem, ebből nálam a Lidl-es a nyerő. Azért ezt a kettőt említem, mert a magyar termék meg brutál drága, sokak szerint gyakran penészes is:((
    A sima tejföllel meg az a baj, hogy a mascarponéhoz képest folyik:((

    De ez a desszert nagyon finomnak tűnik, nálunk bejönne:)))

    VálaszTörlés
  3. Belly,
    olyan régen csöpögtettem már, legközelebb kipróbálom azzal is. Csak keresnem kell olyan tejfölt, ami kevésbé savanyú, bár a meggyeshez vagy citromoshoz nem baj. Tiramisu-ban nekem nagyon kiérzett a "vadsága", ha nem jó fajtát vettem.

    Trinity,
    ez a LIDL-s, én csak ott szoktam venni, nagy ritkán. A tejfölt valóban érdemes kicsit zselatin fix-szel keményíteni.
    Egyébként nem kell félnem, hogy nem fogy el, a fiúk bírják, akármennyire zsíros is. :)

    VálaszTörlés
  4. Még nem próbáltam tejfölt csöpögtetni, de a magyar mascarponeval jól póruljártam én is. Már bekevertem a krémet, megkóstoltam és keserű volt. Elővettem a kiürült dobozokat, megnyaltam a maradékot és mind a kettő rossz volt. A lejárati időn bőven belül. Dobhattam ki az egészet.

    VálaszTörlés
  5. Thrini, jól hangzik ez a meggyes...

    Én szeretem a mascarponét, bár az kétségtelen, hogy elég kalóriadús.
    A házi mascarponéhoz én magyar tejfölt vettem, méghozzá a Kunsági tejfölt, 20 %-osat. Szerencsére nem lett sem keserű, sem savanyú. Nagyon jó akció volt a múlt héten a Tescoban, sajnáltam is,hogy nem vettem belőle többet. Egy 900 grammos vödör 499,- ft volt.

    VálaszTörlés
  6. Sofia,
    próbáld ki tejfölös megoldást, hátha kedvedre lesz. Hú, az nagyon gáz, ha ilyen drága dolgot ki kell dobni!

    Szemi,
    erre a Kunsági tejfölre odafigyelek, hátha van nálunk is. Köszi. :)

    VálaszTörlés
  7. Hmm, jól hangzik meggyesen! Az pedig külön tetszik, hogy házi babapiskóták kerültek bele. :))

    VálaszTörlés