2010. november 16., kedd

Tepertős, réteges tésztából

Friss tepertő állt a házhoz. Daráltam le belőle, mert nem fogjuk mindet megenni. De most nem akartam sem lekváros papucsot, sem omlós tepertős pogit készíteni, hanem ki akartam végre próbálni a tészta hajtogatást. Nem nagy dolog, csak idő kell hozzá és gyakorlás, illetve kitapasztalni, melyik hajtogatási mód eredményez szebb levelességet. Én Horváth Ilonától néztem ki a réteges tepertős pogit. Finom lett, de….. Nekem   zsíros a tészta,  pedig vettem le a zsiradék adagból, illetve változtattam picit rajta.  Legközelebb a tepertő adagot is csökkentem. Sőt, lehet, hogy más módon hajtogatok. Csak legyen ismét egy ráérős napom.



Közben lenne egy kérdésem: Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy meglévő font készletekhez, honnan tudnék (természetesen ingyen :)) letölteni magyar ékezetes magánhangzókat? Van egy jó pár fajta készletem lementve, vannak kedvenceim köztük, de alig tudom őket használni, mert hiányzik az ő, ú, ű stb. Ti hogyan oldjátok meg ezt a problémát? Örülnék néhány hasznos tippnek, mert jóval több időm megy el a feliratozással, mint kellene, mert előtte ki kell bogarásznom, hogy melyik tartalmaz megfelelő betűt. És azok éppen nem tetszenek, amik tartalmaznak hosszú ékezeteseket. :(






Elkészítés:
A tepertőt ledarálom húsdarálón, de előtte levágom róla a bőrét. 1 dl langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatom az élesztőt. A lisztbe szórom a sót és elkeverem, majd elmorzsolom benne a zsírt. Hozzáöntöm a felfutott élesztőt, a tejfölt, fehérbort és a tejet. A kenyérsütővel megdagasztatom. (A recept nem írja a tej mennyiséget, illetve úgy írja "a szükséges mennyiségű tejjel", ezért én fél dl-nyi adagokban adtam a tésztához, nem tudtam, mennyit vesz fel ez a liszt. Végül összesen a futtatáshoz és a dagasztáshoz kb. 2,1 dl-nyit használtam.)

Miután összedolgozta a gép a tésztát, -ami puha, zsíros és jó nyújtható tészta lett-, lisztezett felületen kinyújtom, viszonylag vékonyra, nekem 40*50 cm-es téglalappá sikerült. Rákenem egyenletesen, kézzel a darált tepertőt, és felcsavarom, mint a bejglit. Picit ellapítom a tekercset nyújtófával és balról-jobbra áthajtom a tésztát, mintha becsuknék egy könyvet. Egy tálban teszem fél órára pihenni, langyos helyen, letakarva várakozik.
Ha letelt az idő, kiveszem a tálból a tésztát, újból kinyújtom és feltekerem, ellapítom a nyújtófával és áthajtom balról-jobbra. Majd megint félóra pihi. Az idő leteltével még egyszer megismétlem ezt a munkafázist. Ha ismét eltelt a félóra, kinyújtom kb. 1-1,5 cm vastagra a tésztát és kettévágom. Az egyik adagból készülnek a kiflik, a másikból a kockák. A kiflikhez felvágom téglalapra a tésztát, majd minden téglalapot átlósan kettévágok. A háromszögeket felcsavarom kifli formájúra, sütőpapíros tepsire rakom és kb. 15 percig még hagyom pihenni őket. Közben előmelegítem a sütőt 220 fokosra. A tojássárgát kikavarom 2-3 csepp tejjel, lekenem vele a kifliket és megszórom köménymaggal, illetve szezámmaggal, majd bedugom a sütőbe őket.. A hőfokot kb. 5 perc után visszaveszem 200 fokra, hagyom sülni kb. 20 percig.

A tészta másik felét berácsozom késsel, és feldarabolom kockákra kb. 5,5*5,5 cm-esekre. Mindegyiknek lekenem a tetejét tojással, valamelyikre frissen őrlök borsot, sózom, vagy megszórom köménnyel, szezámmaggal. Ugyanúgy sütöm, mint a kifliket.

12 db kiflim és 17 db kockám lett ebből az adagból.


Jéé, most látom tavaly is november 16-án sütöttem tepertősséget, micsoda véletlen!!

5 megjegyzés:

  1. Isteni lehet!...és milyen gusztán tálaltad! Gyönyörű fotók!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon fenséges lehet és az első kép csábító

    VálaszTörlés
  3. Imádom az efféle tepertős finomságokat, és hát ezek a kiflik nyálcsorgatóan jól néznek ki! :)

    VálaszTörlés
  4. Thrini, nagyon finomak a receptjeid!

    Nekem is van olyan kedvenc fontom, amiben nincs magyar ő és ű, izgatott a dolog, fél napot eltötyögtem vele, de nem találtam megoldást. Remélem jön valaki, aki okosabb nálunk :) és segít...

    VálaszTörlés
  5. Szia Ciripbogár!
    Még sajnos nem oldódott meg a probléma, nem járt erre, aki a megoldást elhozná. Ha fülembe jut valami, üzenek Neked. :)

    VálaszTörlés