2011. március 14., hétfő

Hájra fel!

Tegnap fagyasztót olvasztottam, és kivettem a benne  várakozó hájat. A hagyományos hájas tészta készítése helyett  inkább a -már korábban-  Limaránál kinézett sodort tésztát választottam. Nagy reményekkel indultam, hiszen a nála lévő fotókon látszik, hogy mennyire réteges a tészta. A vajat természetesen a hájjal váltottam ki. Teljesen a leírás alapján dolgoztam, egész délelőtt ezzel foglalatoskodtam. Mikor kivettem a sütőből, magam is meglepődtem, hogy mennyire könnyűek lettek a croissantok. Nem túl édes, nem is nagyon kakaós, éppen olyan, amit elvárunk egy ilyen péksüteménytől. Nekem talán nem lett annyira réteges, de lehet, hogy vajjal másképp viselkedik a tészta. Mindenesetre én nagyon elégedett vagyok, s fogom használni még ezt a tésztát. Már bánom, hogy néhány darabot nem töltöttem meg valamivel, de annyira izgatott voltam, hogy hirtelenjében, mind a 16 db-ot sipp-supp feltekertem.





Hozzávalók:

60 dkg liszt (nálam is tótkomlósi)
1 tk. só
1 ek. cukor
1 tojás
120 g tejföl
  2 dl tej
5 dkg háj
2 dkg friss élesztő


 20 dkg háj
2 ek. holland kakaópor 

kenéshez 1 kisebb tojás





Elkészítés:


Kimérem a lisztet, hozzáadom a sót, tojást, cukrot, a felfuttatott élesztőt, a tejet, tejfölt és végül a darált hájból 5 dkg-ot. A kenyérsütővel összedolgoztatom, hagyom az üstben pihenni 20 percig. Közben 20 dkg darált hájat összekeverek 2 ek kakaóporral. A tésztát lisztezett felületre borítom és kinyújtom egy nagy téglalappá, kb. fél cm vastagra. Ráadagolom egyenletesen a hájas kencét és elsimítom egy kanál hátuljával. Feltekerem, mint a bejglit, hosszában kettévágom, egy tepsire teszem mindkét darabot  és a kamrában pihentetem 1 órát. Utána kinyújtom óvatosan kb. 30*20 cm-es téglalappá, balról behajtom a tészta kétharmadáig, majd jobbról ráhajtom a maradék egyharmadot. 90 fokot fordítok a tésztán, ismét kinyújtom és az előbbi hajtogatást elvégzem. Ugyanígy teszek a másik darab tésztával is. Újból hideg helyre viszem és 30 percet pihentetem. A pihenés letelte után mégegyszer kinyújtom a tésztát a fent leírtak szerint, ugyanúgy hajtogatom, kétszer, majd ismét pihentetem, de már a konyhában. Ha letelt a pihi, kinyújtom a tésztát lisztezett felületen, nyolc db háromszöget vágok belőle és feltekerem kifli formára. Ugyanígy járok el a másik adag tésztával is. Sütőpapíros tepsire rakok 8 db-ot, hagyom még kelni, majd lekenem tojással és előmelegített sütőben, 180 fokon sütöm 20 percig. 2 tepsivel sül ebből a mennyiségből, összesen 16 db.

6 megjegyzés: