2010. július 11., vasárnap

Skalpolt muffinok


Ha nincs kedvem igazán sütni, de mégis kellene valami desszert, akkor lép színre a leveles tészta vagy a muffin. A muffin nagy előnye, hogy gyorsan össze lehet dobni és nagyon változatosan lehet ízesíteni. Most a tésztájába nem tettem semmilyen gyümölcsöt és egyéb "kelléket", viszont megskalpoltam őket és megkentem egy lekváros-csokis kencével, majd visszatettem a kalapjukat és megporcukroztam őket, hogy ne legyenek olyan pőrék. A csokoládé, maradék olvasztmány volt, egy csészében várakozott, úgyhogy egy hirtelen ötlettől vezérelve kevertem bele a házi szilva lekvárba. A lekvár Anyukám szponzorálásában került hozzánk, igazi sütésálló, hagyományos módszerrel készült.


                             



Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
fél tk szódabikarbóna
2 és fél tk sütőpor
12,5 dkg cukor
1 vaniliás cukor
1 tojás
2,5 dl tejföl
0,8 dl olaj

kb. 8-10 dkg étcsokoládé
1-2 ek étolaj
4 púpos ek. házi szilvalekvár
1 tk rum vagy befőtt lé

szóráshoz porcukor

Elkészítés:
A lisztbe keverem a szódabikarbónát, sütőport. A tojást villával felverem, beleöntöm a tejfölt, cukrot, vaniliás cukrot és az olajat, összekeverem és a lisztes keverékhez adom, átkavarom és kanállal beleadagolom a muffin sütőbe. Előmelegített sütőben sütöm 180 fokon, 20-25 percig. Hűlés után mindegyiknek levágom a kalapját és megkenem a lekváros-csokis kencével, majd visszateszem rá a tetejüket és megszórom porcukorral.

A kence így készül: az apróra tördelt csokit egy kerámia csészébe teszem, hozzáöntöm az olajat, mikróban megolvasztom és csomómentesre kavarom. A lekvárhoz adom, öntök rá egy pici rumot (vagy befőtt levet) és alaposan átkeverem, hogy kenhető legyen.

4 megjegyzés: